25 noiembrie 2024

Judetul Bacaul, singurul din tara unde salariul a scazut in ultimii trei ani

Conform datelor statistice, judetul Bacau este singurul din tara unde lefurile au scazut fata de nivelul lor de acum trei ani. Bacaul a pierdut si primul loc pe Moldova in privinta salariului mediu net, in favoarea Iasiului. Scaderile salariale sunt motivate prin lipsa investitorilor, prin absenta locurilor de munca din industrie si prin dezvoltarea comertului, unde salariile sunt mici.

Judetul Bacau este singurul din România unde salariul mediu net încasat de catre angajati a scazut in ultimii trei ani. In luna septembrie a anului 2009, la circa un an de la aparitia primelor semne ale crizei financiare, salariul mediu net obtinut de bacauani era de 1.276 lei, insa in septembrie 2012, acesta scazuse cu 40 de lei (3%), ajungând la suma de 1.236 de lei, dupa cum arata datelor publicate de catre Institutul National de Statistica (INS). Situatia este explicata de Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, prin faptul ca “au venit din ce în ce mai putini investitori. Este o legislatie putin atractiva pentru ei. Nu am o lege a parteneriatului public-privat cu norme metodologice în vigoare publicate. Este un exemplu de legislatie precara, interpretabila si neaplicabila”, spune presedintele CJ Bacau.
Directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau, Eugenia Harja, spune ca salariile din judetele Moldovei se situeaza sub media pe tara, iar Bacaul a fost depasit de Iasi la nivelul salariilor, dupa o perioada in care noi am fost lideri. “Trebuie mentionat ca aceste date au, totusi, un caracter provizoriu. Datele relevante sunt cele de la final de an. Salariile nu au scazut continuu, ci au avut si cresteri. Asa s-a intâmplat, de exemplu, in luna noiembrie, când fata de octombrie a existat o crestere reala de 3,5%. Alt exemplu este ca in luna noiembrie 2012, fata de luna noiembrie 2011, cresterea salariala a fost de 0,7%”, a declarat Eugenia Harja.



Comertul in crestere, vinovat de salariile mici

“O cauza a scaderii salariale este greu de stabilit la prima vedere si necesita o analiza laborioasa”, a declarat Mihai Tulbure, director general al Camerei de Comert si Industrie Bacau. Mult mai transant este Martin Fartade, liderul liderul local al sindicalistilor afiliati la confederatia „Cartel Alfa”. “Salariile au scazut pentru ca nu s-au mai creat locuri de munca in industrie. In schimb, s-a dezvoltat foarte mult comertul, unde locurile de munca sunt prost platite. In plus, sunt de amintit taierile salariale din domeniul bugetar, ceea ce a dus la scaderea salariilor si la agentii economici privati. Iar in timp ce la bugetari s-a mai recuperat ceva prin majorarile din iunie si decembrie 2012, la agentii economici salariile au ramas tot la un nivel scazut”, a declarat Martin Fartade.

Salariul mediu in Bucuresti: 2.152 lei

Conform acelorasi date ale INS, la nivel national, salariul mediu net obtinut de români s-a majorat în aceeasi perioada de timp cu 13,17%, ajungând de la 1.359 de lei la 1.538 de lei. Pe primul loc în topul judetelor unde salariul mediu net a crescut cel mai putin în ultimii trei ani (18 lei) se gaseste judetul Calarasi, acesta fiind urmat în clasament de Bistrita-Nasaud (36 lei), Vaslui (37 lei) si Suceava (38 lei).
Cea mai mare crestere a salariului mediu net s-a înregistrat in judetul Ilfov, de la 1.604 la 1.892 lei, explicabila prin extinderea in toata zona a afacerilor din Bucuresti. Procentual, pe primul loc în topul judetelor unde salariul mediu net a crescut cel mai mult se afla judetul Arges, unde salariatii au beneficiat în ultimii trei ani de o majorare a câstigurilor de 22%. Bucurestiul ramâne lider national la salariul mediu net, care a ajuns la 2.152 de lei.

Topul salariilor medii nete in Regiunea Nord-Est
Iasi – 1.411 lei
Bacau – 1.236 lei
Neamt – 1.119 lei
Vaslui – 1.084 lei
Botosani – 1.078 lei
Suceava – 1.065 lei



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014