Guvernul da bani, dar primarii dorm
Noul guvern a efectuat o rectificare de buget mult asteptata, necesara ca aerul, prin care da bani comunelor si oraselor pentru scoli, protectie sociala, continuarea proiectelor si achitarea datoriilor. Din pacate, desi banii au intrat in trezorerie de sapte zile, edilii habar n-au! Sunt la odihna, dupa munca din campanie si festivitatile de dupa! Reparatia scolilor, indemnizatiile bolnavilor, salariile dascalilor pot sa mai astepte.
Saptamâna trecuta, rectificarea anuntata cu tam-tam de premier a devenit operativa, in sensul ca actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial si a putut fi pus in practica de directiile de finante. DGFP Bacau a primit de la Ministerul Finantelor 10.822.000 de lei, din care 3.413.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale si 7.409.000 pentru invatamânt si asigurari sociale. Concret, 1.871.000 vor merge la finantarea cheltuielilor materiale din invatamânt, 1.319.000 pentru cheltuielile cu salariile din invatamânt, e vorba de sumele câstigate prin hotarâri judecatoresti, iar 4.309.000 lei, pentru achitarea salariilor asistentilor personali si indemnizatiilor persoanelor cu handicap. “Suma de 3.413.000 lei, destinata echilibrarii, a fost distribuita astfel: 855.000 lei Consiliului Judetean, fiind destinata cofinantarii proiectelor din judet, iar 1.636.000 lei a venit pentru echilibrarea bugetelor locale, arata Mircea Muntean, directorul DGFP Bacau. Prima va fi impartita de CJ, iar pe a doua am impartit-o noi, in baza unei formule clare, intre criteriile de care tine cont programul fiind suprafata comunei si veniturile realizate. Aici e vorba de matematica, nu de politica. Noi aplicam legea!” Seful DGFP Bacau arata ca banii au intrat imediat in Trezorerie, trebuia doar ca primarii “sa-si traga” sumele repartizate. E important sa fie rapizi pentru ca sunt peste 15.000 de persoane cu handicap in judet care asteapta restantele din iulie, neavând cu ce sa-si cumpere medicamente si alimente.
DGFP Bacau i-a anuntat, imediat, pe toti
Desi ai crede ca primarii, indatorati cum sunt, stau cu ochii pe site-ul Guvernului pândind rectificarea, lucrurile nu stau intocmai. Unii habar nu aveau de OG 13 si de sumele destinate echilibrarii sau cofinantarii. Edilul din Gârleni era in vacanta si nu stia nimic, cel din Odobesti nu era in vacanta, dar tot nu stia nimic, nici ca banii se afla in Trezorerie, nici daca suma e sau nu indestulatoare. Si-a sunat subalternii si a aflat ca viceprimarul si contabilul “sunt in drum spre Trezorerie”, ceea ce presupune ca s-au si dus sa ridice banii. Primarul din Huruiesti era tot in concediu, la mare, dar stia de rectificare, nu si cât a primit, daca e mult sau putin, precizând ca “acum se lucreaza la cifre”. “Noi i-am anuntat imediat pe toti, prin fax, arata Mircea Muntean. Intotdeauna, procedam asa! Intâi le trimitem un fax, apoi o recomandata, prin posta. E imposibil sa nu stie.” Te intrebi de ce trebuie sa cheltuiasca DGFP cu telefoanele, faxul si scrisorile daca pe edili nu-i intereseaza? Sigur, banii nu fug din trezorerie, dar exista in comuna niste oameni care nu au bani de pâine si tratamente. “Noi ii cautam, insistam, dar, vedeti, asta e reactia, arata Mircea Muntean. Bani sunt, dar trebuie sa fie administrati mai bine. Daca ar exista mai multa comunicare si am fi mai uniti, ne-am descurca mai bine, iar cheltuielile administrative ar scadea fantastic!”
Vor primi bani edilii iuti de picior
Pentru achitarea datoriilor catre agentii economici, judetului Bacau i s-a alocat suma de 11.879.000 lei. Acesti bani nu au venit, dar vor veni si se asteapta ca, in zilele urmatoare, sa apara normele de aplicare. Datorii sunt cu duimul, iar rectificarea va fi doar “o gurita de oxigen”, sustin edilii. “Avem 150.000 de lei la E.ON pentru iluminatul public, plus 50.000 la gaze, arata Ioan Zabrautanu, edilul din Huruiesti. Nu mai spun ca, luna asta, nu avem bani de salarii!” Primaria Saucesti ar avea nevoie de 300.000 de lei pentru repararea si igienizarea scolilor. “La baza sportiva, finantata pe OG 7, sunt lucrari efectuate si neplatite de circa 200.000 de lei, dar nu apar ca datorii deoarece constructorul nu a emis inca factura”, explica Cristina Sustac, contabil sef. Ar fi bine sa emita caci altfel nu va fi platit! “Aici va fi competitie, arata seful DGFP. Sa fie limpede, care e mai iute de picior va prinde, care nu, nu! Ei vor solicita, iar noi, la inregistrare, vom trece ora pe adresa, ca sa nu acuze mai târziu ca nu au primit bani din cauza ca-s de la PNL sau PDL. Nu vin sa ceara, apoi spun «Ma duc la partid», «Ma duc la Prefectura», «Directorul de la Finante are ceva cu mine!» Trebuie sa fie operativi.”
Bacaul, ultimul din regiune
Ordonanta 13/2012 arata ca Bacaul a primit pentru echilibrarea bugetelor locale 3.413.000 lei. Majoritatea judetelor tarii au primit 2.000.000 sau mai putin, prin urmare avem “trecere” in fata Puterii. Nu la fel de bine stam la nivelul zonei, caci toate judetele din Regiunea Nord-Est au primit sume mari, peste medie si duble fata de suma minima alocata in restul tarii. Judetul Suceava a primit 5.049.000 lei, Neamt – 3.761.000, Vaslui – 3.589.000, Botosani – 3.548.000 lei, Iasi – 3.476.000 lei. Cu 3.414.000 lei, Bacaul e ultimul in Regiunea Nord-Est. Are mai mult, insa, decât Vrancea, care a primit 2.633.000 lei. S-a rectificat bugetul la toate capitolele, si la invatamânt, si la asigurarile sociale, dar OG 13 nu da si distribuirea pe judete. Vom primi, de asemenea, conform aceluiasi act normativ, 11.879.000 lei pentru “echilibrarea bugetelor locale pe 2012 pentru achitarea unor obligatii fata de agentii economici.” Aici, suntem avantajati. Nu stiu daca asta s-a dorit sau, poate, primarii nostri au datorii mai mari decât altii. Judetul Bacau e pe locul III, sub Neamt, cu 12.597.000 lei, si Suceava, cu 15.843.000 lei. Se afla dupa noi celelalte trei judete: Iasi, care a primit 6.136.000 lei, Botosani, cu doar 3.920.000 lei, si Vaslui, la fel, cu o suma foarte mica: 3.535.000 lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.