22 ianuarie 2025

„Județul Bacău, Tărâm al Eroilor” – manifestare culturală și lansare de carte-album

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a organizat, sub egida Consiliului Județean, la Cercul Militar din Bacău manifestarea culturală „Județul Bacău, Tărâm al Eroilor”, dedicată rolului major jucat de județ în misiunea de rezistență militară și de supraviețuire statală în perioada Primului Război Mondial, dar și memoriei militarilor români și străini care își dorm somnul de veci în nu mai puțin de 13 cimitire ale eroilor din acest areal. Titlul manifestării este dat de cel al cărții-album „Județul Bacău – Tărâm al Eroilor” semnat de prof. dr. Alin Sebastian Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” și care a apărut recent, în condiții grafice excelente și bogat ilustrată, la Editura Magic Print din Onești, lucrare lansată cu prilejul acestui simpozion. Cartea-album a fost prezentată de istoricul militar Sorin Grumuș și de generalul (rtr) Vasile Jenică Apostol, care au apreciat calitatea documentării, a tratării subiectului și lansarea unor opinii curajoase despre realitatea evenimentelor la care face referință.

La manifestare au venit și reprezentanți ai administrației unor localități din județ, precum orșul erou Târgu Ocna, ai unor instituții și structuri militare din județul Bacău și ai unor asociații ale militarilor în retragere și în rezervă și asociații care acționează pentru evocarea și omagierea memoriei Eroilor Patriei, precum Asociația Națională Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria” și Asociația Tradiții Militare Românești „Regimentul 3 Artilerie 1877”, din Bacău.



Invitații speciali în acest proiect au fost reprezentanți ai CJ Bacău și ai unităților administrativ teritoriale care administrează astfel de obiective, Președintele ANCE „Regina Maria” România – General-locotenent (r.) Corneliu Postu, Președintele ANCE Bacău – Dănuț Voicu, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Bacău – Mihaela Băițan și Arhitect dr. Andreea Pop, expert în Institutul Național al Patrimoniului.

La tema simpozionului au susținut alocuțiuni Prof. dr. Alin Sebastian Popa, general-locotenent (r.) Corneliu Postu – Președintele ANCE, și Mihaela Băițan – Directoarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Bacău. Arhitecta dr. Andreea Pop – de la Institutul Național al Patrimoniului a vorbit pe tema „Conflict în timpul vieții, reconciliere în viața de apoi. Monumente ale eroilor Primului Război Mondial din România”, iar despre Capela Eroilor din Luizi Călugăra a vorbit Iulian Bucur – șeful secției Etnografie a Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”.

«„Județul Bacău, Tărâm al Eroilor” – a explicat autorul cărții-album -, reprezintă un proiect complex de cercetare și de promovare a patrimoniului istoric județean, prin care ne propunem să recuperăm memoria istorică referitoare la rolul crucial al județului Bacău în perioada Primului Război Mondial. Un proiect multianual (2024-2026) al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, cu trei axe majore de cercetare – Patrimoniul material, Eroii și Marile bătălii – pe care îl pilotăm începând cu data de 21 noiembrie 2024, focalizându-ne atenția asupra ansamblurilor funerare militare din Bacău».

În perimetrul Cercului Militar a fost amenajată și o Expoziție de armament din Primul Război Mondial, care a fost prezentată de muzeograful Alin Radu, de la Primăria Târgu Ocna, și de Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei”, din Comănești.

De asemenea, au avut loc momentul de artă dramatică „Scrisori din tranșee”, interpretat, cu aplomb, de actorul Valentin Braniște, și un recital cameral al Cvartetului „Consonanțe” din Bacău.

Primul Război Mondial este un capitol la care județul Bacău deține numeroase recorduri la nivel național: cel mai mare număr de cimitire ale eroilor din România; cel mai mare număr de cimitire internaționale din România; cel mai mare număr de soldați înhumați, eroi ai Primului Război Mondial, din România. Sunt, în felul lor, recorduri dar și consecințele firești ale războiului. În Primul Război Mondial, în județul Bacău au fost derulate cele mai numeroase și mai îndelungate campanii militare, ofensive și de apărare (octombrie 1916 – octombrie 1917), frontul Bacăului fiind cel mai larg front de luptă al Armatei române.

Prof. dr. Alin Sebastian Popa: „Avem speranța că vom deveni mai responsabili față de patrimoniul eroic inestimabil al județului Bacău, că împreună vom reuși să identificăm cele mai eficiente modalități de promovare ale acestuia și, nu în ultimul rând, că astfel vom deveni mai conștienți că România Mare a fost clădită, în bună măsură, pe fundamentul solid al celor 100.000 de militari înhumați în pământul județului Bacău – cel mai mare osuar al eroilor din România.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img