Judetul Bacau se numara printre cele 28 de judete ale României care au zona montana si care vor intra sub competenta noii Agentii Nationale a Zonelor Montane.
Agentia Zonei Montane are ca scop aplicarea strategiei si politicilor Guvernului în domeniul dezvoltarii si protectiei zonelor montane din România, zone marcate de specificitate, care sunt fragile ecologic, defavorizate economico-social din cauze naturale si care necesita o gestiune specifica.
În cadrul Agentiei se organizeaza, ca directie, Centrul de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare în Carpati – CEFIDEC, structura specializata pentru formare profesionala cu specific montan.
Printre atributiile Agentiei Zonei Montane se regasesc elaborarea si implementarea strategiilor pentru dezvoltarea durabila a zonei montane, elaborarea si propunerea spre aprobare a unor masuri tehnico-operative privind aplicarea în teritoriu a strategiei si politicilor Guvernului în domeniul dezvoltarii si protectiei mediului montan în vederea cresterii calitatii vietii populatiei montane. De asemenea, Agentia elaboreaza si propune spre initiere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale proiectele de acte normative al caror obiect se refera la dezvoltarea si protectia zonei montane.
In zona de munte a judetului Bacau sunt localitatile Ghimes-Faget, Palanca, Agas, Asau, Brusturoasa, Zemes, Solont, Moinesti, Berzunti, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Târgu Ocna, Slanic Moldova, Oituz si Manastirea Casin. Majoritatea se afla pe Valea Trotusului, care strabate muntii Gosmanu, Tarcau, Ciuc si Nemira, altele in muntii Oituz si Berzunti.