8 noiembrie 2024

Județul Bacău: 2019, un an bogat în evenimente culturale

Dialogul francofon și comunicarea interculturală

Seria manifestărilor culturale a debutat în forță în acest an. Începând cu luna februarie, pentru mai mult de jumătate de an s-au desfășurat activitățile unui proiect ambițios: „Dialogul francofon – vector de comunicare interculturală”, realizat de județul Bacău în parteneriat cu departamentul Val d’Oise din Franța. Acțiunile comune au inclus conferințe pe teme istorice și literare care vizează istoria comună româno-franceză, expoziții de fotografie și concerte susținute de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”, cu participarea unor personalități de excepție ale lumii muzicale.
Elevi din comunele Colonești, Motoșeni, Stănișești și Răchitoasa au fost protagoniștii unor momente emoționante în spectacolul francofon „Chemin de l’Union” („Treptele Unirii”).



Sezonul Franța-România

Născut dintr-o politică și o dorință comune, desfășurarea Sezonului cultural Franța-România a coincis cu președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Piesa de rezistență a fost concertul pentru violoncel și orchestră de Henri Nafilyan, interpretat în primă audiție mondială de către Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău și care l-a avut ca solist pe violoncelistul francez Thibaut Reznicek.

Întâlniri muzicale

În luna septembrie, Centrul Cultural „George Enescu” de la Tescani a fost gazda unei serii de evenimente organizate sub egida „Întâlnirile muzicale Georges Enesco”. În cadrul Recitalului participanților la master class–ul de artă vocală au performat la Tescani nume impresionante ale scenei muzicale românești și internaționale iar concertele de pian au reprezentat un adevărat regal pentru iubitorii genului.

Cele mai frumoase sate

Consiliul Județean Bacău împreună cu Asociația „Cele mai frumoase sate din România” au premiat în luna mai cele mai frumoase sate din județul Bacău, înscrise în competiția organizată de Asociație. Evenimentul a avut loc în cadrul „Festivalului satelor culturale”, distincțiile fiind acordate comunelor Cașin, Dofteana, Oituz și Palanca.

Zilele muzicii franceze

La sfârșitul lunii mai, melomanii băcăuani s-au întâlnit la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău cu două nume mari ale muzicii franceze: Jean Philippe Lafont și Eric Darrigrand. Concertul a avut loc în cadrul proiectului „Dialogul francofon – vector de comunicare interculturală” și s-a bucurat de un real interes în rândul publicului băcăuan.

Noaptea Muzeelor

Sâmbătă, 18 mai 2019, muzeele „Ion Borcea” și „Iulian Antonescu” s-au alăturat celor peste 150 de muzee din întreaga țară participante la „Ziua internaţională a Muzeelor” şi „Noaptea Muzeelor”. Ca în fiecare an, evenimentele organizate pe plan local au invitat băcăuanii la o serie de evenimente „nocturne” printre care
s-au aflat vizitarea gratuită a expozițiilor, proiecție de filme documentare, workshopuri, lansare de carte, vernisaje ale expozițiilor itinerante.

Toamna bacoviană a scriitorilor

Evenimentul a marcat un debut, „Toamna bacoviană a scriitorilor” aflându-se în acest an la prima ediție. Prin acțiunile sale, realizate de Consiliul Județean Bacău în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bacău, proiectul își propune să promoveze valorile liricii bacoviene și contemporane reunind oameni de cultură, scriitori din ţară şi străinătate, profesori universitari, critici de artă și tinere talente.

Festivalul „Tamasidava”

În perioada 31 august–1 septembrie 2019, Parcul Gherăiești a fost arena unde s-a desfășurat Festivalul antic „Tamasidava”. Aflat la a treia ediție, evenimentul a oferit băcăuanilor prilejul unic de a pătrunde în lumea antică, de a participa la lupte între daci și romani sau între gladiatori, la ateliere meșteșugărești dar și de a asista la parada cu torțe din fața Palatului Administrativ.

BAC-FEST 2019

Consiliul Județean Bacău a finanțat în luna septembrie ediția cu numărul 48 a Festivalului Național „George Bacovia”, manifestare culturală de tradiție care promovează moștenirea bacoviană prin organizarea de evenimente dedicate comunității conferințe, dialoguri, lansări de carte, spectacole teatrale și muzicale.

Simpozionul Național de Estetică

Devenit o tradiție în spațiul cultural românesc, în fiecare toamnă se desfășoară în Bacău Simpozionul Național de Estetică, manifestare care reunește personalități marcante ale culturii naționale, europene și universale. Aflat la cea de-a XXIV-a ediție, Simpozional Național de Estetică de anul acesta a beneficiat de prezența reprezentanților Academiei Române, ai mediului universitar dar și ai universului plastic și muzical românesc.

România biruitoare

Luna octombrie a marcat poate cel mai important eveniment al anului: inaugurarea monumentului de for public „România biruitoare”.
Abordare sculpturală originală a temei centrale a basoreliefului Mausoleului de la Mărășești, monumentul din Bacău constă într-un grup statuar având în centru reprezentarea alegorică „România Biruitoare”, situată în armonie cu celelalte două personaje: Regele Ferdinand I și Regina Maria.
„România Biruitoare” este primul ansamblu monumental dedicat țării în ultimele trei decenii, fapt care poziționează județul Bacău în fruntea demersurilor dedicate aniversării a 100 de ani de la Războiul de Întregire Națională.

Festivalul de folclor „Zestrea”

În luna octombrie Bacăul a fost scena Festivalului de folclor „Zestrea”, organizat de Asociaţia Culturală „Ca la noi” împreună cu Consiliul Judeţean Bacău, în calitate de partener și cofinanțator.
Tema festivalului din acest an a fost „Personalităţi băcăuane ce au influenţat tradiţiile locale şi rolul lor în formarea conceptului de viaţă al tinerilor de azi”. Printre invitaţii ediţiei 2019 s-au numărat ansambluri folclorice din România – județele Bacău, Suceava, Iaşi şi din Ucraina.

Proiecte culturale finanțate în baza Legii nr. 350/2005

Ca în fiecare an, Consiliul Județean Bacău a acordat finanțări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 și în 2019. Doar pentru segmentul cultură, cuantumul sumelor aprobate a fost de 650.000 de lei. Printre cele mai importante proiecte finanțate se numără Festivalul Național vocal instrumental „Vreau să am steaua mea!”, Întâlnirile muzicale internaționale „George Enesco Tescani Paris”, Dialoguri culturale, Bacău-Chișinău și Festivalul – Concurs național de creație literară Avangard XXII.

Serile Disporei. De la idee la poveste

„Serile Diasporei”, inițiativă începută în 2018 și care s-a bucurat de un mare interes, au încântat publicul și în acest an.
Consiliul Județean Bacău și Filarmonica „Mihail Jora” și-au propus ca, pe durata a patru zile, să ofere băcăuanilor și nu numai, în semn de prețuire și respect, câteva momente de bucurie sufletească la reîntâlnirea cu arta și artiștii români reprezentativi pentru județul Bacău. Astfel, în intervalul 23-25 august 2019, Filarmonica „Mihail Jora” a fost gazda unei serii unice de evenimente în aer liber, desfășurate în Piața Tricolorului din Bacău.

Concertele fiecărei seri au fost tematice și au acoperit palete și genuri muzicale diverse.

Parteneriate cu mediul academic

În perioada 12-15 noiembrie 2019 s-au desfășurat, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău, Manifestările științifice anuale ale Universității „George Bacovia” din Bacău. În cadrul manifestărilor au avut loc lucrările a două conferințe internaționale: „ETC – Economy. Transdisciplinarity. Cognition”, ediția a VII-a, conferință pe teme economice și „DECRET – Devianță și criminalitate. Evoluție, tendințe și perspective”, conferință aflată la a cincea ediție.
Consiliul Județean Bacău a fost alături și de Universitatea „Vasile. Alecsandri” din Bacău la Manifestările internaționale și naționale organizate cu prilejul aniversării a 43 de ani de învățământ tehnic superior.

Realizat de Consiliul Județean Bacău – Compartimentul comunicare, imagine, activități publice, relații cu presa




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014