Autentica toamnă a acestui sfârșit de septembrie vine pe meleagurile trotușene, la Onești, în ”citadela de altădată” a petrochimiei românești cu un jubileu – a 50 a ediție a manifestării culturale de anvergură națională ”Zilele Culturii Călinesciene”!
De pe afișul îngălbenit de vreme al primei ediții aflăm că această manifestare a avut loc ”cu participarea scriitorilor și a oamenilor de litere Alice Vera Călinescu, Acad. Victor Eftimiu, George Ivașcu, I. D. Lăudat”, alături de care s-au aflat tineri condeieri de dinainte de anul 1970 (Cornelia Ștefănescu, Emil Manu, Radu Cârneci, Geo Șerban și alții). De atunci, an de an profesorul și omul de cultură Constantin Th. Ciobanu (ce este ”sufletul” acestui regal cultural de la Onești), a invitat aici mari personalități literare ale României, ce nu numai că ”au potolit setea de cunoaștere” a intelectualității oneștene dar au și creat ”aura” unei manifestări de mare prestigiu.
Acum, la trecerea unei jumătăți de veac, la ediția jubiliară a ”Zilelor Culturii Călinesciene” (ce au loc în 28 – 29 septembrie) la Onești și-au anunțat participarea academicianul Nicolae Manolescu (președintele Uniunii Scriitorilor din România), venerabilul scriitor Mihail Șora ( născut în anul 1916, fost ministru al învățământului în primul guvern democratic de după 1989, Membru de onoare al Academiei Române), criticii literari Alex. Ștefănescu, Tudorel Urian, Vasile Spiridon. Scriitorii Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Domnița Ștefănescu, Irina Horea, Elena Bulai, Teodora Stanciu, Doina Popa, Luiza Șora, sunt invitații speciali, alături de generalul (cu patru stele) Vasile Apostol, de sculptorul Vlad Ciobanu și de Aspasia Baciu (executoarea testamentară a doamnei Alice Vera Călinescu).
La activitățile cuprinse în cadrul acestei ediții jubiliare a ”Zilelor Culturii Călinesciene” vor fi prezenți și scriitorii băcăuani Dumitru Brăneanu (președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România), Vasile Spiridon, Petre Isachi, Dan Sandu, Alexandru Dumitru, Dan Perșa, Vasile George Puiu, Cristina Ștefan și editorul Ionel Rusei. Oneștiul este reprezentat la acest jubileu de către Nicolae Gnatiuc (primarul municipiului), de poetul și omul de cultură Constantin Th. Ciobanu, de Ionuț Tenie (directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” ), de profesorii Gabriel Fornica Livada, Emilia Boghiu, Aristotel Pilipăuțeanu, Marioara Brescan, Mariana Bereczki, Aliana Ifrim, Dana Sticlaru, Bogdan Romandaș, Maria Zaharia, Florica Veleșcu, Gheorghe Vidrașcu precum și de Luminița Pătrățeanu și mai mulți membri ai Rotary Club din localitate.
Cea de-a 50 –a ediție a manifestării ”Zilele Culturii Călinesciene” debutează azi la ora 10 cu o întâlnire la Galeriile Fundației Naționale ”George Călinescu” (unde vor fi prezentate mai multe repere publicistice, cu referiri la revistele de cultură care apar în țară). Deschiderea festivă are loc de la ora 17.30 la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, unde se va desfășura și o dezbatere pe tema ”Colocviile Călinescu – o școală a spiritului critic” (aceasta fiind moderată de către Nicolae Manolescu, Alex. Ștefănescu și Mihai Șora). Tot cu prilejul deschiderii festive vor fi acordate Premiile ”Zilelor Culturii Călinesciene” și va fi prezentat un concert simfonic susținut în cadrul Turneului național 100 x Enescu.
Sâmbătă 29 septembrie, de la ora 10 biblioteca oneșteană va găzdui un colocviu de literatură contemporană (tema acestuia fiind ”Confuzia de valori în spațiul virtual”), un moment muzical prezentat de Sherban Lupu (la vioară) și Teodora Țepeș (la pian) și recitalul ”Poetul în cetate” .
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.