22 decembrie 2024

Jubileu universitar

E interesanta si cvasinecunoscuta istoria cuvantului „jubileu“. La vechii evrei desemna o sarbatoare programata din 50 in 50 de ani, cand erau sterse datoriile si eliberati sclavii. In religia catolica, inseamna indulgenta deplina si universala acordata de papa intai la 100 de ani, apoi la 50 de ani, iar azi, la 25 de ani. De aici, probabil, sensurile derivate: celebrarea unei persoane care de 50 sau 25 de ani este investita intr-o functie, dar si aniversarea a 50 de ani, la modul general. Sfera a devenit mai elastica, incat acum spunem jubileu pentru orice aniversare. In SUA, jubileul era un cantec al negrilor, preamarind libertatea. La noi, primul care a folosit in scris termenul este Al. Odobescu, in 1887 („Scrieri“, vol. I).
Universitatea „Petru Maior“ din Tg.-Mures a fost, in zilele de 19 si 20 (era sa scriu „intre 19-20“, comitand doua greseli la un loc) noiembrie, in legalitate semantica. Am fost martor la o parte din manifestarile ocazionate de implinirea a 50 de ani de la infiintarea acestei unitati de invatamant superior de dincolo de munti si va marturisesc bucuria la constatarea ca o sora mai mare cu un an (Bacaul – l961) isi sarbatoreste varsta cu cochetarie, dar si cu substanta profesionala. Mai intai ceva despre cartea de vizita a UPM (cum am vazut peste tot): are circa 6000 de studenti, a integrat complet Procesul Bologna – cu niveluri de licenta, masterat, doctorat – si se afla, dupa ultima vizita a ARACIS-ului, in prima jumatate in topul universitatilor din Romania. Rectorul actual, prof.univ.dr.ing. Liviu Marian, vorbea despre dublarea, in ultimii trei ani, a sectorului de cercetare si despre rata de insertie a absolventilor, aflata mult peste media pe tara. Deviza targumuresenilor este „O universitate pentru comunitate“ (asa scrie deasupra intrarii principale, alaturi de adresa de contact: http://admitere.upm.ro; cuvantul admitere, cu rosu), adevar reflectat in cursurile postuniversitare, dar si prin parteneriatele cu Consiliul Judetean Mures (aici asigura partea stiintifica a „Incubatorului de afaceri“), cu Primaria Targu-Mures, prin proiecte focalizate pe sectorul public. Are trei facultati: de Inginerie, cu doua catedre (inginerie tehnologica si manageriala si, respectiv, inginerie electrica), de stiinte si Litere, cu trei catedre (de matematica-informatica, de filologie si, respectiv, de istorie si relatii internationale) si de stiinte economice, juridice si administrative, cu trei catedre (de management-economie, de finante-contabilitate si, respectiv, de discipline juridice si administrative). Din 2002, functioneaza Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic, cu cate un cadru pe fiecare palier: un profesor, un conferentiar, un lector, un asistent si un preparator. Publicatiile Universitatii poarta acelasi antet: Studia Universitatis „Petru Maior“, series Historia (din 2001), Philologia (din 2002) si Oeconomica, iar Scientific Bulletin of the Petru Maior University gazduieste studii de inginerie mecanica, inginerie electrica, matematica, informatica si economie. Este partenera cu 68 de universitati din lume si se mandreste cu conferintele sustinute de Nicolae Manolescu, Al. Zub, Moshe Idel (Israel), Ana Blandiana s.a. si cu acordarea a 14 titluri de „Doctor honoris causa al Universitatii Petru Maior din Targu-Mures“, pentru Liviu Maior, Andrei Marga, Nicolae Manolescu, Ion Pop, Eugen Simion. Ecaterina Andronescu, Alexandru Surdu, Constantin Rosca etc. In 2005, a semnat „Magna Carta Universitatum“ de la Bologna.
Vineri, 19 noiembrie, am asistat la prima parte a Conferintei cu Participare Internationala „Comunicare, context, interdisciplinaritate“ si apoi la lucrarile din sectiunile „Comunicare, relatii publice, jurnalism si psihologie“ (moderator, acad. Alexandru Surdu) si „Comunicare si literatura“ (moderator, prof.univ.dr. Al. Cistelecan). A treia sectiune, „Comunicarea in context lingvistic“, a fost condusa de conf.univ.dr. Luminita Chiorean, iar a patra, de prof.univ.dr. Iulian Boldea, decanul Facultatii de stiinte si Litere. La centenarul nasterii Ioanei Postelnicu, m-am simtit obligat sa prezint (bio)grafia textului literar si sa ofer auditoriului trei minute de dialog purtat cu autoarea ciclului Vlasinilor. In Aula Magna, mi-a atras atentia placa de marmura asezata la loc de cinste, pentru a aminti ca „S-A ATRIBUIT ACESTEI UNIVERSIT|TI NUMELE CaRTURARULUI ILUMINIST PETRU MAIOR SPRE CINSTIREA OPEREI SALE SI INTRU DaINUIREA SPIRITUALIT|TII ROMANESTI. 10 OCTOMBRIE 1996“. (Aflu acum ca in Reghin, acelasi judet, gimnaziul a reprimit numele de Petru Maior in 1947.) In sala de consiliu, unde fug pentru a sustine si a doua comunicare, fotografiez altceva: galeria rectorilor, de la Kristo Bela (1960-1961), la Gh. Farcas (1976-1984), Ioan Dragan (1984-1990), Horia Colan (1990) si Vasile Bolos (1990-2004), pana la cel de azi. „Chiulesc“ de la masa festiva (ora 20) oferita de Primaria municipiului Targu-Mures, dar mai am vreme sa retin ca ma despart de „o universitate tanara care abia acum isi cauta probabil un loc sub soarele academic“ (Liviu Marian).

Ioan Danila




spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img