Învăţătorul este, prin definiţie, al doilea părinte al fiecărui copil. Este responsabil de modul în care copiii noştri sunt educaţi, învăţaţi şi crescuţi pentru a face faţă apoi rigorilor vieţii de adult. Este un prieten al elevilor şi un sfătuitor de nădejde, la bine şi la rău!
Le mulţumesc cadrelor didactice pentru eforturile depuse în scopul asigurării educaţiei de calitate pentru viitoarele generaţii!
Învăţătorul, de la Comenius încoace, conştientizează că şcoala este un „atelier al umanităţii” şi „drumul regal spre înţelepciune”. Întotdeauna învăţătorii au găsit resursele interioare pentru a depăşi conjuncturi neprielnice. În jurul lor s-au creionat portrete memorabile care au străbătut vremurile şi sunt argumente solide ale devotamentului lor profesional.
Profesia de dascăl (învăţător, îndrumător, profesor) are un statut flexibil într-o societate modernă: instructor, actor (care emoţionează prin descifrarea unor texte perene, pentru a fi receptat de elevi aflaţi în formare), mediator, moderator între actorii comunicării educaţionale, autoritate instituţională, confesor şi protector al celor mai slabi, consilier şi terapeut, lider de opinie ştiinţifică, manager profesionalizat al colectivităţilor de elevi.
Ce este dascălul? Un om cu har şi vocaţie, un sculptor de suflete şi caractere, adesea cel mai bun dintre noi. Un model de succes în viaţă, chiar un ideal, în ultimă instanță. pentru ca tinerii, elevii şi studenţii să-i soarbă vorbele, să se uite la el(ea) cu nespusă admiraţie, să creadă în ştiinţa pe care le-o transmite, în judecăţile de valoare pe care le face. Pentru ca părinţii să-l respecte şi pentru ca să-şi găsească locul binemeritat în comunitate. E mult mai uşor să fii un foarte bun specialist în orice domeniu, decât să-i înveţi pe alţii ce ştii şi, mai ales, să faci din ei oameni, să-i formezi.
Învățătorul nu are nevoie de o zi specială! Fiecare zi în care copilul mai învață să scrie o literă sau o părticică din tabla înmulțirii este ziua învățătorului, meritul muncii și strădaniei sale! Învățătorii sunt aproape aidoma părinților, poate uneori mai apropiați de copii! De aceea, cu cât mai mare este respectul elevilor, a părinților și a statului față de ei, cu atât mai mult tânăra generație va avea un viitor mai promițător!
La ceas aniversar, urez dascălilor din judeţul Bacău şi din toată ţara cât mai multe succese în bătălia pentru marile performanțe ale celor mici! Vă doresc sănătate şi putere pentru continuarea muncii pe care o faceţi cu atâta dăruire.
La Mulţi Ani generaţiilor de profesori şi de elevi deveniţi profesori, care duceţi pe umeri dulcea povară a luminii!
La Mulți Ani, dragi dascăli!
Senator PSD Bacău,
Miron SMARANDACHE