Postul Craciunului a scazut considerabil vanzarile la produsele din carne. Mezelurile, carnatii si pungile cu carne zac in galantare. Pentru a fi in ton cu tendintele religioase, comerciantii si-au umplut congelatoarele cu peste si produse vegetale.
„Carnea se cumpara tot mai putin, a declarat Camelia Stan, vanzatoare. Ne-am obisnuit cu aceasta situatie. De obicei, in perioada postului facem o comanda mai mica producatorilor de carne si mezeluri. In schimb, pestele se vinde foarte bine, mai ales in week-end”. Nici produsele lactate nu se mai bucura de aceeasi cautare… In schimb, locul produsele de frupt a fost luat de cele vegetale. Branza si pateul vegetal sunt preferatele bacauanilor. Preturile produselor de post le egaleaza sau chiar le depasesc pe cele „interzise”. Astfel, kilogramul de branza vegetala costa 15 (150.000) de lei, iar cel de pate vegetal 14 (140.000) de lei. Bun substituient al carnii, soia goleste buzunarele celor care postesc. Un kilogram de crochete sau snitele de soia costa cu putin peste 10 (100.000) de lei. Preturile destul de piperate ale produselor de post aduc un profit deloc neglijabil magazinelor care le comercializeaza. „Produsele de post se vand foarte bine, a afirmat Nelu Asandei. Indiferent daca este vorba de pate, branza sau cascaval vegetal. Chiar daca produsele vegetale sunt scumpe, bacauanii le consuma foarte mult”. Pentru cei cu resurse financiare mai reduse, cartofii si fasolea raman singurele alternative pentru „curatarea” trupeasca si sufleteasca. Dar, nici aici preturile nu sunt mai mici. „Cartofii costa 1,2 (12.000) de lei kilogramul, iar fasolea 5 (50.000) de lei, isi exprima nemultumirea Liliana Stoica, cumparator. Preturile sunt foarte mari. Dintr-un kilogram de fasole, faci o oala care ajunge cateva zile la toata familia. Dar, nu poti sa mananci numai atat, iti mai trebuie si un fruct. Si din ce sa le mai cumperi si pe acestea, daca un kilogram de portocale costa 5 (50.000) de lei? Chiar de suntem saraci, postul trebuie tinut”.Scris de Iulia CUCU