4 ianuarie 2025

Joiana, mulsa de alocatiile de stat

Masurile adoptate de guvern la sfarsitul anului, privind subventiile din zootehnie, au starnit nemultumiri in randul marilor producatori de lapte. Ei au inaintat o Scrisoare Deschisa catre ministrul Flutur, prin care spera ca acesta sa le rezolve problemele. Reprezentantii Guvernului in teritoriu le dau dreptate, dar cred ca astfel sunt ajutati cei care au ferme familiale.

Noua Hotarare de Guvern, prin care s-a modificat politica de subventii acordate crescatorilor de animale, si in special a celor care detin vaci de lapte, a nemultumit membrii din cadrul Consiliului Laptelui si produselor Lactate. Pana anul trecut, subventia se acorda pe litrul de produs, insa, prin noua masura, subventia se acorda pe cap de animal. Membrii consiliului reclama ca masura a redus drastic fondurile acordate zootehniei fata de anul 2005. Ca urmare, acestia au inaintat o Scrisoare Deschisa catre ministrul Gheorghe Flutur, in care isi exprimau nemultumirea fata de masurile adoptate de Guvern. Eugen Popa, director general la SC Aicbac Bacau si membru in Consiliul pe Produs, nu este de acord cu noile masuri impuse de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Comertului: &#8222Noi am crezut ca se urmareste o imbunatatire a sistemului de subventii, insa ne-am pomenit, cei din Consiliul Laptelui, in luna decembrie, cand s-a adoptat Hotararea de Guvern, ca sumele sunt mult mai mici fata de anul 2005, in conditiile in care Romania se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana.” In sprijinul celor afirmate, membrii Consiliului spun ca din totalul de vaci, numai 70 la suta raman gestante iar la fatare, 50 la suta sunt masculi pe care ii vand in primele trei luni catre procesatorii de carne, pierzand astfel subventia care nu se acorda decat cand animalul implineste sase luni. O alta nemultumire este ca subventia se da doar pentru viteii care implinesc sase luni in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, ceea ce face ca doar pe viteii fatati pana pe data de 1 iunie sa se poata cere subventia. Noua lege prevede sa se acorde 300 lei RON / cap daca animalul este cuprins in controlul oficial al performantelor (COP), &#8222Insa la nivel de tara doar 7 la suta din totalul efectiv de vaci este cuprins in acest control, acelasi procent fiind si pe judetul Bacau, considera Eugen Popa, ceea ce va reduce semnificativ numarul celor ce vor putea beneficia de aceasta subventie. In anul 2005 subventiile de care s-a bucurat specia taurina au fost intre 11 si 15 milioane lei pe vaca, in raport de productia de lapte, insa in acest an, in cel mai fericit caz, vom scoate 3 milioane de lei.”



Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a introdus aceasta masura de subventionare a zootehniei, renuntandu-se la subventionarea pe litrul de lapte in favoarea celei pe cap de animal, chiar cand producatorii aveau nevoie de un ajutor cat mai important din partea statului, avand in vedere eforturile pe care acestia le fac pentru aderarea la Uniunea Europeana si concurenta care exista pe piata agroalimentara. Ca Guvernul a venit cu aceste masuri care defavorizeaza marii producatori de lapte si pe cei care sunt organizati in ferme mari, o sutine chiar Mihai Banu, director la Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, reprezentantul Ministerului Agriculturii. „Domnul Popa are dreptate. Daca analizam punctul de vedere al celor care au vaci performante, acestia au dreptate si ei vor avea de pierdut. Guvernul a urmarit sa ajute si gospodariile proprii. Pana acum au fost stimulati numai cei performanti, dar acum trebuie stimulata si ferma tip familie, cea de gospodarie. Anul trecut au intrat in judetul Bacau 12 miliarde de lei prin subventia pe lapte. Sunt convins ca prin noul program vor intra in gospodariile proprii ale oamenilor circa 90 de miarde de lei numai in acest an&#8221. Marii producatori au dreptate, dar guvernul a hotarat sa-si indrepte atentia catre micii gospodari, sperand ca in acest fel agricultura romaneasca va reusi sa iasa din chinul in care se zbate si sa intre astfel pregatita in Uniunea Europeana.Scris de Claudiu BANEA



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img