22 octombrie 2024
ActualitateJoaca de-a Dumnezeu / Medicii, obligati sa aleaga cine sa fie lasat...

Joaca de-a Dumnezeu / Medicii, obligati sa aleaga cine sa fie lasat sa moara

Ministerul Sanatatii Publice a reusit din nou sa starneasca indignare in lumea medicala. Printr-un proiect de ordin aberant si inuman, incearca sa limiteze accesul bolnavilor in sectiile de anestezie si terapie intensiva. Bolnavii incurabili sunt respinsi din start, iar ceilalti trec pe liste de asteptare. Varsta si starea de sanatate sunt criterii de selectie, iar bolnavii care nu au sanse de recuperare aacceptabila” sunt considerati ca si morti. Corpul medical este oripilat de proiectul acontabilicesc” al MSP.

Prin Proiectul de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva (ATI), MSP urmareste sa limiteze accesul pacientilor in aceste sectii si introduce criterii clare de selectie. Unul dintre acestea este gravitatea bolii. Daca un bolnav sufera de o afectiune incurabila, este respins. Cei cu sanse de vindecare vor fi trecuti pe liste de asteptare, ordinul stabilind o ierarhie a prioritatilor. Varsta este unul dintre criterii. Se considera ca varsta inaintata este asociata cu boli coexistente severe, care nu ar justifica un tratament pentru prelungirea vietii. Pacientii cu sanse reduse de recuperare sunt admisi la ATI, insa vor primi tratament numai pentru afectiunile acute, nu si pentru cele preexistente (cronice). Bolnavii la care nu exista speranta de recuperare a unei „calitati a vietii acceptabile” au usile inchise la ATI. Dintre pacientii cu boli terminale, numai cei care sunt donatori de organe sunt acceptati la ATI. Decizia de admitere sau respingere a unui pacient la ATI apartine medicului sef de sectie. Pacientul si familia nu au niciun cuvant de spus, desi este vorba aici de viata si de moarte.



aMedicii nu sunt Dumnezeu!”

Cum era de asteptat, nici medicii anestezisti din Spitalul Judetean de Urgenta nu subscriu la promovarea unui astfel de proiect. Toti considera ca fiecare om are dreptul la viata si niciun calcul financiar nu poate justifica limitarea accesului la servicii medicale, mai ales ca nimeni nu are capacitatea sa se pronunte categoric cu privire la cate zile mai are de trait fiecare pacient. aCa medic este foarte greu sa stabilesti exact ca un bolnav nu mai are nicio speranta, ne-a spus doctorita Ionelia Comanescu, seful sectiei ATI din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta. Nimeni nu este Dumnezeu pe pamant sa stie si sa decida ca un bolnav nu mai are nicio sansa. In cariera mea mi s-a intamplat ca in doua sau trei cazuri sa spun familiei bolnavului ca el este in afara resurselor terapeutice si sa il ia sa moara acasa, deoarece mai are foarte putin de trait. Dupa o vreme m-am trezit cu familia in sectie sa-mi spuna ca pacientul a mai trait cateva saptamani. Eu sunt sigura ca proiectul nu va trece pentru ca niciun medic nu vrea sa isi incarce constiinta cu o asemenea decizie. Nimeni nu isi va asuma aceasta responsabilitate”.

Colegiul Medicilor se opune categoric

Colegiul Medicilor din Romania considera ca acest proiect „incalca in mod flagrant si inadmisibil principiile eticii medicale, Codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, independenta profesionala a medicului, precum si drepturile cetatenilor Romaniei, garantate prin Constitutie. Proiectul este de un utilitarism extremist, al carui scop este de a creste eficienta economica, de a introduce restrictii financiare in abordarea pacientului si nu de a creste calitatea actului medical”. Dr. Anca Stinga, presedinte al Colegiului Medicilor Bacau, considera acest proiect o aberatie: „Nu-mi inchipui cum s-au scornit asemenea criterii. Este imposibil sa-mi imaginez ca un om, seful de sectie, ar putea decide cine are dreptul la ingrijiri medicale si cine nu. Este ingrozitor. Ca medic, nu pot concepe sa stai in fata unei familii disperate si sa-i spui ca nu primesti bolnavul in sectie pentru ca tu consideri ca nu are nicio sansa sa traiasca. Nu cred ca aceasta este solutia pentru scaderea costurilor in spitale”. Scris de Doina Mincu Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img