Ultimele declaratii ale liderilor PNL si PD marcheaza destul de clar o ruptura in interiorul Aliantei. Incercarea lui Emil Boc de a le forta mana liberalilor pentru o fuziune rapida nu a facut altceva decat sa tensioneze la maximum relatiile intre cele doua partide. In Bacau, aceasta a scos la suprafata probleme vechi, orgolii personale si carente de colaborare la nivelul organizatiilor judetene ale PNL si PD. Desi razboiul dintre Stavarache si Nistor a tinut prima pagina a cotidianelor locale in ultimele saptamani,
liderii bacauani ai Aliantei dau inapoi cand se pune in discutie ruptura dintre PNL si PD.
Liderii PNL se declara pentru fuziune, dar sustin ca an acest moment exista mai degraba o serie de obstacole decat premise favorabile acestui proiect. Calin Popescu Tariceanu a precizat ca la sedinta Delegatiei Permanente s-a luat nota de punctele de vedere ale filialelor, care antr-o majoritate extrem de consistenta s-au declarat an favoarea fuziunii, dar cu pastrarea identitatii liberale. Presedintele PD, Emil Boc, a apreciat, duminica, antr-o conferinta de presa la Cluj, ca obstacolele mentionate de membrii PNL an cazul fuziunii sunt false si ca, daca aceasta nu se va realiza, ea nu va fi din vina PD, chestiunea fuziunii fiind una de vointa politica. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a somat PD, duminica, antr-o conferinta de presa, sa ai excluda din partid pe Elena Udrea si pe consilierii locali de la Sectorul 2 care au votat ampreuna cu PSD alegerea viceprimarului Dan Cezar Ionescu. Orban a sustinut ca PD a ancalcat prevederile Protocolului Aliantei PNL-PD la nivelul Bucurestiului, fapt care „ar putea avea consecinte politice din cele mai grave”. Emil Boc s-a declarat surprins de criticile presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban. El a spus ca an sedinta Aliantei, cand PD a propus un moratoriu ca timp de sase luni sa nu primeasca pe nimeni an partid, liberalii au spus sa nu se amestece democratii an politica lor. Emil Boc considera ca argumentele colegilor din PNL sunt „diferite forme de a spune nu fuziunii”. „Se cauta argumente an loc sa se spuna transant ca nu se doreste fuziunea. Argumentele reprezinta o forma mascata de a spune «nu» fuziunii”, sustine Emil Boc.
DA fuziunii, dar la calendele grecesti
Dupa ce in ultimele saptamani s-au razboit in declaratii, care mai de care mai acide, acum liderii bacauani ai Aliantei bat in retragere. Se pare ca ingrosarea glumei la nivel central i-a cam speriat. „Eu cred ca toate elementele care s-au pus pe tapet in ultima perioada au dus la o oarecare tensiune in Alianta. Acum ca PNL s-a hotarat e in regula. Asteptam doua variante de raspuns. Ori se mergea pe fuziune, ori pe o renegociere. Nu e o problema sa abordam varianta renegocierii. Se vor stabili noile principii de colaborare pe care se va merge in continuare. Practic e vorba de o negociere din perspectiva alegerilor din 2008. In ceea ce priveste cazul Elena Udrea, eu am un punct de vedere personal. Organizatia care a primit-o probabil ca a analizat toate elementele. E adevarat ca exista un punct in Protocol care interzice migratia intre PNL si PD. Responsabilitatea apartie acelei organizatii”, ne-a declarat deputatul PD Liviu Miroseanu. „Fuziunea e benefica pentru ca s-ar crea un partid de centru dreapta puternic, dar nu poti pune conditii ultimative, asa cum a facut Emil Boc. Nici in PD nu se doreste o fuziune, iar declaratiile au fost facute de dragul lui Traian Basescu. Dorintele presedintelui sunt litera de lege pentru PD. Cu PNL s-a cam gresit adresa. Trebuia mai intai sa se negocieze fuziunea la nivel central. Problema e ca in realitate nu se doreste cu adevarat. Nu pui intai conditii”, a explicat deputatul liberal Valeriu Gheorghe. „Nu poate fi vorba de o ruptura. Ambele partide isi doresc fuziunea. La Brasov s-a evaluat doar situatia in care ne aflam si s-a constatat ca nu putem face fuziunea in conditiile si calendarul PD”, ne-a declarat senatorul PNL Ioan Aron Popa.
Lipsa mizei impaca taberele
Cand vine vorba despre razboiul dintre taberele reprezentate de Vasile Nistor si Romeo Stavarache tonul se indulceste si mai mult. „E fals sa discutam despre un conflict Stavarache-Nistor la Bacau. Lucrurile sunt mult mai complexe. Si Stavarache s-a aflat sub o tensiune mare, la fel si conducerea centrala a PNL. Acum e clar: lucrurile se vor detensiona. N-avem alta varianta decat sa mergem impreuna”, a declarat Liviu Miroseanu. „Conflictul de la Bacau face parte din categoria chestiunilor minore. Daca liderii nationali doresc fuziunea, aceasta se face. Se poate trece peste asperitatile dintr-o organizatie locala. Bacaul nu face exceptie, iar situatia nu s-a tensionat acum. Oricum, problemele dintre organizatiile PNL si PD nu sunt justificari, chiar daca vin din toate judetele tarii”, a mai declarat Valeriu Gheorghe. „Declaratiile lui Orban se refera la situatia din organizatia Bucuresti. Iar aceasta nu seamna cu cea de la Bacau. Disputele de aici nu sunt altceva decat dezbateri pe anumite teme. Fac parte din mecanismul democratiei. Acest tip de dispute nu pot duce la destramarea Aliantei”, a apreciat senatorul Popa.
In ciuda acestor declaratii impaciuitoare ale liderilor bacauani ai Aliantei, presedintele PD, Emil Boc, ataca dur PNL folosindu-se chiar de starea conflictuala de la Bacau: „Orban sustine ca avem probleme la Bucuresti, cu alegerea viceprimarului de la sectorul doi, dar uita ca la Bacau, unde avem primar liberal, viceprimarul a fost ales tot de la PNL, chiar daca protocolul prevedea ca trebuia sa fie de la PD”, sustinea aseara Boc.Scris de Catalin BEJAN