Urmând exemplul colegilor din Dobrogea, fermierii băcăuani strâng rândurile și se pregătesc pentru proteste. Aceștia sunt nemulțumiți de lipsa de reacție a guvernanților față de situația dezastuoasă din agricultură. Din cauza secetei, mii de hectare din județ au fast calamitate, fermierii așteptând să le fie evaluate pagubele, înaintea începerii recoltării.
Agricultorii băcăuani reclamă „indolența guvernanților” în ceea ce privește despăgubirile promise celor care au fost efectați din cauza secetei.
„Este vorba nu doar de noi, ci de jumătate de țară, pentru că e dezastru generalizat. Sunt ferme care nu vor recupera niciun leu din investiția făcută. Iar, în județul Bacău, tot ce se afșă în stânga Siretului este calamitat. Ne raportăm la culturile mari, de porumb și de floarea soarelui, existând suprafețe calamitate 100 %.
Estimăm pagube de circa 1.000 de euro pe fiecare hectar, socotite la circa 70.000-80.000 de hectare, câte ar fi la nivelul județului nostru. Foarte mari, în condițiile în care numai ca să eliberezi terenul mai ai nevoie de încă mulți bani”, a declarat Laurențiu Baciu, un important agricultor din județ, în același timp și președinte al Forumului „Agricultura de Viitor”. Fermierii mai pun la socoteală și datoriile către bănci și firmele de leasing, cât și la furnizorii de inputuri (semințe, îngrășăminte, tratamente etc) sau arendele.
„Or, fermierul nu poate culege nimic. E o situație foarte delicată. Problemă e că noi nu putem face nimic, aici fiind de datoria Guvernului pentru a interveni. Ar fi fost foarte ușor pentru guvernanți să împrumute măcar două miliarde de euro din cele 750 de miliarde puse la dispoziție de Comisia Europeană pentru diferite despăgubiri, mai ales pe Covid. Sau, dacă erau atât de interesați de soarta României, puteau să ia exemplul unor țări din Europa, unde fermierii au luat bani de la bănci, statul suportând dobânzile și comisioanele, iar când ar fi ajuns sumele de la UE, ar fi achitat și creditele agricultorilor”, spun fermierii băcăuani.
Despăgubiri, doar pentru un sfert din pagube
În opinia agriculturilor, despăgubirile promise, pe hârtie, de guvernanți nu ar ajunge nici măcar pentru acoperirea unui sfert din pagubele din agricultură. În plus, ei atrag atenția asupra unei „capcane” din formularul de despăgubiri care, dacă nu este completat corect, poate face ca fermierul să nu primească niciun cent despăgubiri. În aceste condiții, fermierii băcăuani, fie că sunt afiliați unei organizații profesionale, fie nu, sunt deciși să-și ceară drepturile în stradă, putându-se ajunge chiar și la protest spontan prin blocarea unor artere din județ sau pichetarea de sedii ale unor instiutuții.
„Cu siguranță, se poate ajunge și la asta, pentru că omul când nu mai are cu ce se apăra, iese la drumul mare. Probabil că vom asista la astfel de proteste, la nivel de țară – după mine, chiar și înainte de alegeri -, când, este posibil ca 50.000 – 100.000 de fermieri să blocheze România sau să se deplaseze la București”, crede Laurențiu Baciu.