Am mai spus-o si cu alta ocazie, in general, am incredere in institutiile statului, in legile care il guverneaza. Cum statul isi exercita puterea prin institutii, normal, in vârful lor este ales sau numit un om, fie el primar, ministru, director sau presedinte.
Eu credeam ca dimineata, la prânz si seara, inaltii functionari, functionarii publici manânca legi si ordonante pe pâine, altfel nu isi pot indeplini – gândeam – atributiile stabilite tot de legi. In lantul “trofic” judecatorul da tonul, urmeaza, fara a avea pretentia ca apelez la ordinea fireasca, secretarul, juristul, primarul etc., adica, cei care sunt pusi sa slujeasca cetateanul, sa aplice corect (este deja un pleonasm) prevederile actelor normaive. Când mai aud câte o nazdravenie a unui functionar public, prima reactie este: nu se poate!.
Ba se poate, imi demonstreaza un recent raport al Curtii de Conturi din Bacau. Prin Constitutie, Curtea controleaza cum este cheltuit banul public de catre toate institutiile statului. Ce au constatat in cele 34 de primarii din judet controlate, constituie mai mult decât o incalcare a legii, o neglijenta, este un jaf cu semnatura primarului.
Nu sunt bani, striga primarul, nu am bani pentru salarii, pentru drumuri, poduri si sosele, nu am bani pentru plata nevetei profesorilor, nu are dom’ primar bani pentru lemne la scoala sau pentru un grup social decent in scoala, dar are bani pentru a-si plati cu milioane de lei un concediu de odihna (intr-o comuna mica, mica, primarul si viceprimarul, alti functionari au incasat 1,3 miliarde de lei pe concediu de odihna neefectuat, zic ei), peste 600.000 de lei au bagat, fara mila, in buzunar drept stimulente acordate, spune Curtea, ilegal.
Alti primari au intrat in zona penalului prin plata unor lucrari neefectuate, altii arunca cu banii, asa putini cum sunt, pe diferite obiective inutile, parcuri, fântâni arteziene, mobilier din lemn de trandafir. Dar cel mai tare te ingrozeste raspunsul, justificarea PRIMARULUI: eu nu sunt contabil, nu sunt jurist, am sa-i dau eu inapoi. Cum este posibil, te intrebi, ca un om normal, ca tocmai primarul sa fie fruntas la incalcarea legilor?
Cum procedeaza, te intrebi, cu cetateanul. Nici nu-i de mirare ca taranii stau cu anii prin tribunale, cu anii prin audiente, trimit mii de scrisori institutiilor statului, reclamând abuzurile unor primari, ordonatori de credite, alesi in fruntea obstii pentru a impune legea. Spuneam ca multi primari sunt in apropierea penalului, insa pot spune acum ca sunt in interiorul legii penale.