Sfânta Evanghelie din duminica a XIX a după Rusalii ne arată felul diferit de judecată a lui Dumnezeu pe care Domnul Hristos ne învață să îl punem în practică întocmai. De aceea zice: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți și voi lor asemenea. Felul de judecată a lui Dumnezeu se deosebește radical de felul de judecată al nostru al oamenilor. Morala și desăvârșirea creștină sunt cu totul altceva decât morala și desăvârșirea făurite de mintea omului. Legile Împărăției lui Dumnezeu au cu totul alte temelii, decât legile noastre lumești. Aceasta este legea înăscută a dragostei pe care o exprimă Hristos în Evanghelia de astăzi prin următoarele cuvinte: ,,Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca 6, 31).
Această lege poruncește fiecărui om să iubească. Îi spune să nu facă niciun rău celuilalt; să nu fure, să nu nedreptăţească, să nu atace onoarea familială a altuia, să nu spună minciuni, să nu defăimeze şi să clevetească, să nu calomnieze pe celălalt, să nu se ducă pe la tribunale şi să facă jurăminte mincinoase, să nu ucidă, să nu ia viaţa altuia. Iubirea creștină este morala raporturilor evanghelice dintre Dumnezeu și oameni, dintre părinți și copii. Este morala frăției și a iubirii, a desăvârșirii, a mântuirii și a nemuririi. Iubirea creștină e morala vieții lui Iisus Hristos în trupul nostru muritor.
Prin viața și Evanghelia Sa, Mântuitorul ne învață iubirea, iertarea, simplitatea, milostenia, blândețea, pacea, sfințenia și desăvârșirea. De aceea Domnul Hristos ne învață cum să ajungem la desăvârșire și ne spune: „Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urasc pe voi și vă rugați pentru cei ce vă supără și vă prigonesc. Iertați și vi se va ierta, faceți bine și dați împrumut, nimic nădăjduind și plata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun și cu cei nemulțumitori și cu cei răi.
Iubirea are un dublu obiect: Dumnezeu şi aproapele; Mântuitorul o numeşte cea dintâi şi cea mai mare poruncă şi tot El ne spune că în această poruncă se cuprinde “toată legea şi profeţii”, deci toată desăvârşirea omului. Iubirea este una şi nedespărţită. Îl iubim pe Dumnezeu în aproapele şi pe aproapele în Dumnezeu. Căci nu-L putem iubi cu adevărat pe Creatorul şi Tatăl nostru ceresc fără a-i iubi şi pe fiii Săi, care sunt toţi semenii noştri în Hristos care Şi-a întipărit în noi toţi chipul Său prin Sfântul Botez.
În Evanghelia din Duminica aceasta Mântuitorul exemplifică modul suprem de iubire : capacitatea de a ne iubi chiar pe vrajmașii nostri ! În această taină este cuprinsă întreaga Lege : a proorocilor și a mantuirii ! Mântuitorul ne ridică prin aceasta pe o treaptă superioară zicând: “să iubiţi chiar pe vrăjmaşii voştri, să binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, să faceţi bine celor ce vă urăsc, să vă rugaţi pentru cei ce vă nedreptăţesc” (Mat. 5, 44). Adevăratul test al iubirii nu este iubirea prietenilor noştri, ci iubirea duşmanilor noştri.
Pr.Liviu Burlacu
Centrul “Izvorul Tămăduirii”-Bacău
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.