Valencienii spun ca, paradoxal, totul a inceput cu un dezastru. Valencia a fost traversata, pâna in a doua jumatate a secolului trecut, de fluviul Turia. Albia sa, navigabila, era precum Sena, iar farmecul Turiei era exploatat cu talent managerial. Restaurantele pe apa, vaporasele de croaziera, podurile pline de istorie si romantism, o arhitectura minunata a locului reprezentau puncte mari de atractie. In 1957 a venit prapadul. O furtuna turbata a provocat iesirea furioasa a fluviului din matca. Inundatiile au fost catastrofale. O parte a orasului a fost scufundata. In unele zone, adâncimea apei era de cinci metri. Vreo 80 de personae au murit. O dezbatere publica foarte aprinsa a adus in prim-plan mai multe propuneri, printre care si aceea de a construi o autostrada pe albia râului. Dupa caderea dictatorului Franco, valencienii au fost cuceriti de ideea realizarii unui parc. Administratia a luat o hotarâre istorica: devierea completa a cursului Turiei. Efortul de deviere a fost urias. Astazi, Turia se varsa in Mediterana prin doua canale care ocolesc Valencia.
Parcul Turia (sau Gradinile Turia) are o lungime de peste 8 km si latimi cuprinse intre 100 si 300 de metri. A fost realizat, pe o suprafata de aproximativ 120 de hectare, dupa proiectul arhitectului catalan Ricardo Bofill. Gradinile parcului au fost definite ca fiind ,,o compozitie care utilizeaza puterea simbolica a unor ritmuri si referintele gradinilor arabe”. Desi este foarte lung, nu este taiat de bulevarde, deoarece au ramas intacte toate podurile vechi de peste râu si au mai fost construite si alte câteva foarte moderne. Este un parc foarte nimerit pentru plimbari lungi cu bicicleta, pentru practicarea de sporturi in aer liber. Doua alei il insotesc pe toata lungimea, cu piste distincte pentru biciclisti. Parcul are foarte multe terenuri de tenis, fotbal, handbal, volei etc.
Locurile de joaca pentru copii sunt superbe. Imaginatia celor care le-au amenajat este de-a dreptul cuceritoare. Parcul Gulliver, asezat intre centrul nou si cel vechi, este superb. Gulliver, eroul lui Jonathan Swift, este surprins aici in tara liliputanilor. A fost construit un urias Gulliver, care sta intins pe nisip, având statutul de prizonier al liliputanilor. Copiii, dar si adultii, au scari de acces pentru a se urca pe acest Gulliver. De jur-imprejur sunt amenajate multe tobogane care se incadreaza minunat in peisaj. Pe cel mai mare dintre acestea pot urca simultan chiar si zece copii. Parcul Turia este accesibil din mai multe parti ale orasului. Pot fi inchiriate, la preturi… spaniole, biciclete pentru a strabate lungile alei ale parcului, care au chiar si borne kilometrice. Preturile pentru inchirieri: o bicicleta obisnuita:o ora, 5 euro; o zi, 15 euro. Pentru bicicletele duble, jumatate de ora, 8 euro… Vizitarea Valenciei cu bicicleta este o alternativa foarte potrivita, dar nu am vazut pe nicaieri oferte de sub 15 euro/zi. O alta atractie a parcului sunt constructiile din fier vechi reciclat, foarte la moda in centrul nou al Valenciei. Aici poate fi admirat un pian realizat numai din otel, cu tot cu clape, pedale si scaun…
Jardi del Turia, un parc superb amenajat intr-o uriasa albie parasita, un imens lant verde compus din gradini de flori, fântâni, grupuri statuare, parcuri luxuriante cu palmieri si plante exotice, centre sportive in aer liber cu acces gratuit, locuri generoase de joaca si circuite de jogging, sali de concerte precum El Palau de la Musica Valenciana, dar si celebrul Oras al Artelor si Stiintelor … Aici am inteles de ce Spania are performante grozave in arta, in sporturi precum fotbalul, handbalul, tenisul de câmp, in ciclism si nu numai… Ion Fercu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.