– subofiţerii şi ofiţerii care s-au remarcat în timpul misiunilor desfăşurate au fost avansați în grad sau recompensați cu medalii și însemne
Miercuri, 28 februarie, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău a organizat un simpozion pentru a marca „Ziua Protecţiei Civile din România”. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” Bacău, cu participarea şefilor instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanților autorităților locale și județene şi a colaboratorilor de zi cu zi.
Cei prezenţi au putut afla istoria protecţiei civile și rolul pe care l-a avut și îl are în societate, dar au putut vedea și tehnica de care dispune în prezent pentru intervențiile din teren, expusă la intrarea în clădire.
Cu această ocazie, ofițerii și subofițerii care s-au remarcat în timpul misiunilor din ultimul an au fost recompensați. Patru subofițeri au fost avansați în gradul următor înainte de termen, de la plutonier major la plutonier adjutant, iar un ofițer a fost avansat de la gradul de locotenet la cel de căpitan. Alți pompieri au primit mulțumiri, felicitări, citare pe ordin de zi pe unitate, dar s-au mai acordat și medalii și însemne pentru doi subofițeri.
Este vorba despre plt. maj. Iulian Istrate care a primit titlul de “Salvatorul de onoare al județului Bacău” și despre plt. maj. Bogdan Minel care l-a primit pe cel de “Pompierul de onoare al județului Bacău”. Iarna trecută, acesta din urmă, s-a luptat cu nămeții din județul Constanța timp de șapte zile, acolo unde a fost detașat cu autofreza, dar de când a îmbrăcat uniforma de pompier a adunat multe misiuni dificile.
Protecţia Civilă a fost înfiinţată pentru prima dată în anul 1930, cu scopul de limitare a efectelor „bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri, din ianuarie 2001, revine în structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar din 15 decembrie 2004 s-a unificat cu pompierii, sub noua titulatură de structuri specializate pentru intervenţia în „situaţii de urgenţă”.
“Protecția Civilă este o componentă a sistemului național de securitate și reprezintă ansamblul măsurilor adoptate și al acțiunilor desfășurate în vederea protejării populației, a bunurilor materiale, a valorilor culturale și a factorilor de mediu în caz de război sau dezastre. Protecția Civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere și siguranță cetățenilor, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată”.
col. Ioan Mihalache, inspector șef Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.