4 ianuarie 2025

Istorii uitate: Povestea aurului negru de la Târgu Ocna

Daca apuci vreodata sa treci, spre munti, pe drumul judetean DN12A Onesti – Miercurea Ciuc, cum iesi din Tg. Ocna si ajungi in zona Mosoare (comuna Poieni, parte integranta a localitatii de la poalele muntelui Magura), un obiectiv relativ neinsemnat iti atrage atentia. Un indicator aproape invizibil pentru trecatorii grabiti, vechi de când lumea, judecând dupa rugina care acopera pe alocuri literele de vopsea, te atentioneaza ca, in acel loc, in urma cu mai bine de un secol si jumatate, a fost construita prima sonda cu foraj mecanic cu prajini din lemn (sistem percutant uscat cu prajini de lemn si sapa tip burghiu), din România.

Turistii care se opresc din goana masinii pot admira si, totodata, se pot juca liber cu imaginatia, privind spre un soi de sonda-monument „ridicata la 1 mai 1977, in cinstea petrolistilor, la cea de-a 25 aniversare a Intreprinderii de Foraj Târgu Ocna”. Lucrarea apartinea renumitei societati Metaxa, care in 1861, inaugura primul foraj mecanic cu prajini de lemn din România. Adâncimea instalatiei era de 150 m. Chiar si acum, de te apropii de sonda-monument si privesti in putul, parese inca activ, poti observa bulele de gaze care emana din lichidul negru ce umple gura instalatiei.



Rockefeller, nazistii, americanii si sovieticii

Din pacate, putini stiu ca, mai in amonte, inca se vad urmele unor puturi de petrol facute, probabil, pe vremea…dacilor (dupa unele surse). De altfel, vechile hrisoave pomenesc despre exploatarile de petrol de la noi care au început înca de pe vremea lui Neagoe Basarab, în Muntenia, iar în Moldova chiar si de mai demult.

Insa, momentul de debut a exploatarii moderne a petrolului este fixat la 1857. Spre sfârsitul secolului al XIX-lea, în exploatarea petrolului din regiune îsi fac aparitia filiale ale marilor companii internationale: Steaua Româna, Astra Româna, si Societatea Româno-Americana. Din vremuri de demult, pretiosul lichid negru care tâsnea din gropile sapate de pacurari la granita Subcarpatilor, a reusit sa vindece de râie, dar mai ales i-a îmbogatit, pe la 1900, pe taranii care apoi „si-au îmbatat caii cu sampanie”.

In plus, istoria recenta a României consemneaza ca urât mirositorul aur negru a sclipit pâna si în ochii lui J.D. Rockefeller, ademenindu-i deopotriva pe nazisti, pe americani si pe sovietici, iar pe comunistii care i-au urmat i-au ambitionat sa foreze adânc pâna si in Marea Neagra în cautarea titeiului. Iar, mai recent, chiar si pe austrieci carora statul român a decis sa le vânda compania Petrom, cu tot cu resursele din subsol (petrol si gaze). In loc de final, mai retinem ca, România ocupa un loc 21 in clasamentul tarilor care alimenteaza cu petrol lumea, ordine care, in mod sigur, ar fi schimbata, daca s-ar dezvalui resursele reale de titei ale României.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img