18 ianuarie 2025

Istorie, poveste si o viata de succes

Din multele carti sosite la redactie, de poezie, proza, dramaturgie, eseuri, una mi-a atras atentia: coperti cartonate, fotografie lucrata in photoshop, titlul scos in relief, culoarea dominanta este verdele. “MARTURII…Constantin Popa la 65 de ani” este o carte document, o carte in care sunt consemnate etapele devenirii unui om “nascut si crescut la tara”, al carui destin se poate subsuma sintagmei, de altfel invocata in carte inca din primele pagini “Un om intre oameni”, evocare semnata de dr. Ioachim Bacauanul, Episcop al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului: “Este de apreciat faptul ca tot ce-a intreprins in lucrarea sa a avut in vedere pe oameni si nevoile lor, fie ca a activat in plan cultural, managerial, agronomic, stiintific, iar aceasta s-a datorat mai ales laturii sale moral-filantropice. Privind retrospectiv peste implinirile sale profesionale, nu putem sa nu intelegem prezenta ajutorului divin in viata unui om integru si evlavios”.

Constantin Popa isi are obârsia in Glavanesti, sat de pe Valea Zeletinului, la nici patru kilometri de Podu Turcului. A fost pe rând profesor suplinitor, director de camin cultural, secretar adjunct la Stanisesti, primar la Colonesti, director de spital sau inspector de banca la Moinesti, iar la aproape 30 de ani, dupa un esec din adolescenta, devine student al Institutului Agronomic “Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, visul lui dintodeauna. Trece prin zootehnia intercooperatista de la Ardeoani si Beresti Tazlau, primii ani de dupa revolutie il gasim director al Filialei Moinesti a Camerei de Comert, recent infiintata. Cartea, tiparita la Editura Magic Print Onesti, este ingrijita de dr. Vilica Munteanu, director al Arhivelor Statului Bacau, prieten de-o viata, si se constituie din aproape 100 de marturii semnate de academicieni, profesori univesitari, specialisti de marca in domenii mai mult sau mai putin inrudite cu cel al omagiatului, colaboratori, prieteni, persoane publice, jurnalisti etc., care creioneaza un portret cât se poate de complet al lui Constantin Popa, patron si manager al unor societati de prestigiu din judet, Rosid Prod si Royal Moinesti, dar si al pensiunii Montana din Slanic, fiind astfel pionier in agroturism si turismul montan, pasiune care l-a condus pâna la titlul de doctor in montanologie si de cercetator in domeniu.



La aniversarea a 65 de ani, Constantin Popa se considera un om implinit profesional si familial, “familia a fost cea care mi-a dat puterea de merge mai departe, de a nu renunta, sotia Rodica si cei doi fii ai mei Ovidiu si Silviu, nurorile Ana si Ramona fiindu-mi mereu alaturi, sfatuitori, colaboratori si, de ce nu, prieteni.” A cochetat cu gazetaria, semnând numeroase articole in ziarul local, este coautor al monografiei comunei Glavanesti. Campion la atragerea de fonduri europene, acum, la vârsta când multi se gândesc sau chiar se multumesc cu cuponul de pensie, Constantin Popa isi traieste bucuriile omului care mai are inca multe de facut, in pregatirea celor care vor sa investeasca in turism, in consultanta, dar si in dezvoltarea propriei afaceri, de care este foarte mândru: pensiunea Montana Slanic Moldova, marturie a curajului si managementului performant.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img