8 ianuarie 2025

Istoricul, muzeograful și arheologul, Viorel Căpitanu, distins cu titlul de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău”

Bacăul se poate mândri cu încă un cetățean de onoare. Istoricul, muzeograful, cercetătorul și arheologul, Viorel Căpitanu, a primit onorabilul titlu în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Bacău.

Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău”, domnului Viorel Căpitanu, a fost constituit în urma demersului inițiat de către poeta și publicista, Mihaela Băbușanu, expert bunuri cu valoare memorialistică la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, căreia i s-au alăturat ulterior, Cristian Plantos, cercetător ştiinţific la Universitatea „1 Decembrie 1918” și Institutul de Arheologie Sistemică „Iuliu Paul” din Alba Iulia, şi Eugenia Antonescu, fost muzeograf, preşedinte fondator al Fundației Cultural-Științifice „Iulian Antonescu” din Bacău.



Având în vedere vârsta înaintată, ca și problemele de sănătate ale lui Viorel Căpitanu (91 de ani), titlul de ,,Cetățean de Onoare” și Diploma de Cetățean de Onoare, însoțită de „Cheia Orașului Bacău” și tradiționalul buchet de flori, i-au fost înmânate de viceprimarul municipiul Bacău, Liviu Miroșeanu, nepoatei lui Viorel Căpitanu, Florentina Dăscălașu.

La eveniment, alături de Mihaela Băbuşanu, Cristian Plantos și Florentina Dăscălașu, au mai fost prezenți, jurnalistul și publicistul, Cornel Cepariu – președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bacău, istoricul și muzeograful Anton Coşa, Lăcrămioara Istina – şefa Secţiei Istorie-Arheologie de la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu”, fosti colegi ai domnului Căpitanu, muzeografele  Silvia Iacobescu şi  Elena Artimon.

Cu acest prilej, au fost rostite alocuțiuni sensibile și profunde, care au evidențiat atât latura umană cât și cea profesională ale lui Viorel Căpitanu: ,,Şi-a iubit foarte mult meseria, iar ca director al Muzeului de Istorie din Bacău (astăzi Complexul Muzeal `Iiulian Antonescu`, n. a), dl Viorel Căpitanu a ştiut să aprecieze, să identifice şi să susţină angajaţii care prezentau potenţial, să facă evaluări doar în funcţie de calităţile profesionale ale acestora. Dincolo de calitatea domniei sale de specialist şi înainte de orice, dl Viorel Căpitanu a fost un om  moderat, discret, extrem de politicos şi corect, calităţi care l-au propulsat în activitatea de excepție pe care a desfășurat-o de-a lungul carierei sale. În ansamblul preocupărilor zilnice, Viorel Căpitanu şi-a direcţionat constant eforturile, deopotrivă ca îndrumător şi coordonator al mai multor generaţii de tineri angajaţi şi chiar elevi sau studenţi, dar și ca cercetător şi muzeograf, dovedind iniţiativă, deplină responsabilitate, competenţă şi devotament. Toate acestea i-au conferit, pe drept cuvânt, recunoaşterea unui om cu alese însuşiri morale şi profesionale, care a slujit cu multă dăruire și profesionalism, pe altarul muzei Clio”, a spus Mihaela Băbuşanu.

La rândul său, Cornel Cepariu a felicitat inițiatoarea demersului, dar și pe cei care au aprobat acordarea acestui onorant titlu unui om atât de valoros, așa cum este Viorel Căpitanu. În plus, dl Cepariu a accentuat necesitatea acordării unor astfel de titluri și altor oameni de cultură băcăuani, precum dl Căpitanu, titlu care i s-a acordat și ca o reparație morală pentru tot ceea ce dânsul a făcut pentru istoria județului Bacău.

Dna Eugenia Antonescu, presedinta Fundatiei ,,Iulian Antonescu”, fost muzeograf și colegă a dlui Capitanu, sotia defunctului Iulian Antonescu, întemeietorul muzeului băcăuan, a transmis la rândul său câteva cuvinte: ,,Am primit cu foarte mare bucurie veste acordării acestui titlu, muzeografului Viorel Căpitanu, unul dintre primii merituoşi muzeografi ai instituției muzeale băcăuane, care şi-a dăruit toată ştiinţa şi munca pentru îmbogăţirea patrimoniului şi valorficarea lui, atât prin punerea lui la dispoziţia specialiştilor, cât şi a marelui public. Sunt alături de Mihaela Băbuşanu, iniţiatoarea acestei propuneri, cât şi de cei care au aprobat acordarea acestui binemeritat titlu”.

O reacţie similară a avut-o și jurnalistul Gheorghe Bălţătescu, atunci când a fost sunat, jurnalist care avut mai multe interviuri ample cu Viorel Căpitanu, pe care îl aprecia foarte mult, și care, din motive de sănătate nu a putut participa la eveniment.

Ulterior, Mihaela Băbuşanu şi Cristian Plantos au fost să înmâneze personal dlui Viorel Căpitanu, Diploma de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău”, însoțită de „Cheia Orașului Bacău”.

Titlul de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău” reprezintă cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată în semn de recunoștință și apreciere acelor persoane, care prin activitatea

lor, au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și bunul renume al municipiului Bacău.

Romulus-Dan BUSNEA

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img