Unii dintre noi își amintesc vechile frigidere Fram, cu clanță. Apoi, frigiderele Arctic, care erau cam singurele de pe piață în comunism, la fel cum Albalux sau Diamant erau singurele mașini de spălat, iar Metalica singurele aragaze. România continuă povestea de succes cu frigiderele astăzi, grație companiei turcești Beko, care a cumpărat Arctic și a investit la Găești, unde a creat cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală.
România este un important producător de frigidere și în zi de azi, cu peste 2,5 milioane de unități fabricate anual.
Mai mult, fabrica de frigidere de la Găești, deținută de Beko, este cea mai mare din Europa, iar peste 90% din producția din micuțul oraș dâmbovițean este destinată exporturilor, electrocasnicele de aici ajungând în 85 de țări. În fabrica Arctic de la Găești muncesc peste 2.500 de persoane și pe poarta acesteia au ieșit până azi peste 30 de milioane de frigidere.
Click aici pentru link-ul cu oferte la frigidere Beko
Pe site-ul companiei, Arctic susține că peste 80% din familiile din România dețin cel puțin un produs Arctic.
În România, producția de frigidere a început în 1956, odată cu fabricarea primului model de frigider, numit ”Pinguin 100”, la uzinele ”Klement Gottwald”, redenumite apoi ”Întreprinderea de Mașini Electrice București”. Acesta era prevăzut cu un termostat pentru reglarea temperaturii şi a consumului de energie electrică. Modelul respectiv a fost îmbunătăţit un an mai târziu şi vândut din 1961 sub numele „FRAM 70 L” şi „FRAM 110 L”.
În anii 60, autoritățile comuniste au mutat producția frigiderelor la Sadu. În această fabrică, cu o licență cumpărată din franța, au apărut noi modele de frigidere marca „Thomson”, redenumite ulterior Frigero și apoi Arctic. Acestea aveau termostat pentru reglarea automată a temperaturii interioare, un compartiment pentru temperaturi scăzute (congelatorul), cutii de plastic pentru carne și legume, alveole de plastic pentru ouă, tăviţe pentru cuburile de gheaţă şi spaţii pentru borcane şi sticle (la interiorul uşii). Capacitatea de depozitare era de 140, 180, respectiv 240 litri.
În 1970, cu ajutorul unor ajutoare primite de la companiile franceze Thomson-Brandt și Roubanoux, producția de frigidere s-a extins la Găești.
În 1979, datorită uzurii morale a modelelor de frigidere Fram, producția acestora de la Sadu a fost încheiată. O parte a personalului a fost mutat la Găești, unde au început operațiunile de realizare a modelului Arctic. Ulterior, producția de frigidere Arctic a fost extinsă și la fabrica de la Sadu.
Frigider Beko – oferte (LINK)
Fabrica de la Găești a fost cumpărată în 2002 de turcii de la Arcelik AS, producătorii Beko, care au investit peste 130 de milioane de euro în noi tehnologii, sisteme moderne de management al producției, dar și în dezvoltarea capacității de producție a fabricii de frigidere din Găești.
În 2013, Arctic a inaugurat o nouă linie de producție în cadrul fabricii de la Găești, ca urmare a unei investiții de 24 de milioane de euro. Odată cu aceasta, fabrica Arctic a devenit cea mai mare unitate de producție de aparate frigorifice din Europa Continentală. Marea majoritate ale frigiderelor produse la Găești, sub brandurile Arctic și Beko, ajung să fie exporrtate, cele mai multe în țări din Europa, dar nu numai. Turcii de la Arcelik produc la Găești frigidere și congelatoare, dar mai dețin în România și alte brand-uri, precum Grundig, Blomberg, ElektraBregenz sau Leisure.
ȘTIAI CĂ…? Numele de frigider vine de la brand-ul Frigidaire, produs în America și care a avut un succes uriaș în Franța în prima parte a secolului trecut, unde „frigidaire” a devenit sinonim pentru refrigerator și, încet, încet, a înlocuit termenul original. Acest lucru s-a întâmplat și la noi, cu xerox-ul, drujba, adidașii sau rimelul. Aceste cuvinte mai poartă numele de eponime. Țară francofonă, România a împrumutat din franceză și numele de frigider, astfel că în ziua de azi nimeni nu spune refrigeratorului sau aparatului frigorific altfel decât frigider.