22 noiembrie 2024

Istoria Bacaului in viziunea fotoreporterului Ioan Bisca

Colegul nostru a lansat o carte – document: „Bacau, instantanee regizate”, cu amintiri dintr-un trecut nu prea indepartat

De mai bine de 150 de ani, istoria se scrie nu doar cu pana cronicarului, ci si cu obiectivul aparatului de fotografiat. Din 1839, de când Louis Daguerre a patentat imprimarea unei imagini pe un suport solid cu ajutorul unor substante fotosensibile, aparatul foto a fost prezent la toate evenimentele care au marcat parcursul lumii moderne.



El a fost martor obiectiv al transformarilor din ce in ce mai accelerate ale umanitatii cu toate bunele si cu relele pe care le cuprinde in ea. Uneori, imaginile au fost cele care au produs schimbari in rândul societatii prin impactul lor vizual.

Bacaul de altadata traieste in amintirile celor care l-au cunoscut, si nu numai, si prin intermediul fotografiei si a fotografilor entuziasti precum Ioan Bisca, colegul nostru, cel care, rascolind prin arhiva foto a ziarului „Desteptarea”, ne ofera un motiv solid sa redescoperim orasul de pe malul Bistritei.

Cocheta librarie Glissando a fost ocupata, luni dupa-amiaza, de cei dornici sa redescopere Bacaul ultimilor 60 de ani, asa cum l-a imortalizat Ioan Bisca, fotoreporterul cotidianului „Desteptarea”. La aceasta initiativa foto-literara de recuperare a timpurilor nu-de-mult apuse au venit fotografi, prieteni ai autorului, colegi de breasla, dar si oameni de cultura si personalitati din sfera public-administrativa si manageriala. Uitând pentru o vreme de zbuciumul premergator sarbatorilor de iarna, invitatii s-au lasat purtati intr-un trecut nu prea indepartat prin intermediul albumului „Bacau, instantanee regizate”, primul dintr-o colectie – „Clepsidra cu robinet” – ce se vrea mai ampla, aparut la Editura „Desteptarea”.

Cu profesorul Gheorghe Iorga in postura de amfitrion al evenimentului, lansarea cartii a fost una cu un puternic caracter intim, toti cei prezenti fiind buni prieteni ai autorului, si nu au fost putini. Cei cu mai multe amintiri au putut revedea in paginile cartii peisaje urbane care le-au marcat copilaria si adolescenta, lasându-se purtati in naratiunea vizuala compusa de Ioan Bisca. Cei tineri au putut descoperi prin fotografii un Bacau care a trecut de la imaginea unui târg cochet de provincie a carui cladiri emanau un aer de Bizant, la modernismul fortat de morisca neinduratoare a vremurilor comuniste, indulcit mai apoi de un urbanism caracteristic secolului XXI.

Cele 750 de imagini strânse in paginile acestei carti, adunate matematic, dupa aproximarea timpilor de expunere, insumeaza cel mult un minut din viata urbei lui Bacovia, insa fragmentele de clipe, fiind insirate intr-un decupaj regizoral bine pus la punct, acopera cei 60 de ani de istorie vie. Astfel rezulta un film al transformarii Bacaului cu toate elementele care-i compun identitatea: strazi, cladiri, societati, oameni. Finalul evenimentului a fost unul in cheie optimista, cei prezenti plecând cu promisiunea autorului de a recidiva cu asemenea actiuni de prezentare a locurilor, oamenilor si evenimentelor ce au marcat Bacaul in evolutia sa de-a lungul timpului. Volumul „Bacau, instantanee regizate” poate fi achizitionat de la Libraria Glissando la pretul de 35 de lei.

„Ioan Bisca (Nelu, pour les connaisseurs) a facut din fotografie o arta, un mestesug indelung exersat al vederii cu sens (se pare ca practica si fotografia «artistica»). E prompt, ubicuu, intuitiv, are stiinta detaliului semnificativ, a gestului caracterologic, ai spune ca, in instantaneele lui, destinul uman si lucrurile cu «grai» lasa urme. Fotograful Ioan Bisca e edificat de multa vreme asupra ideii ca fotografia, imaginea ramasa dupa ce clipa trece, nu se bucura de privilegiul imaginii cinetice reversibile, ca ea poate sfida miscarea fatalmente inainte a timpului prin «ceva» greu descriptibil, miscându-se indarat, in amintire, «printare» a «clipei celei repede», si traind apoi prin ea insasi, ireversibil, intr-o autonomie de timp austera.”
prof. dr. Gheorghe Iorga

„Nelu (Ioan Bisca – n.a.) a inteles faptul ca toti colectionarii sunt, de fapt, niste muzeografi amatori care au datoria sa deschida portile muzeului catre public, impartasind din truda lor strânsa in ani de pasiune. Acest album nu este doar o prezentare a vechiului si a noului ci este sursa unei furtuni sufletesti generate de sentimentele diverse pe care le traim privind imaginile dintr-o epoca furtunoasa din toate punctele de vedere. Rasfoind aceasta carte, cei tineri ar trebui sa se-ntrebe daca ceea ce vad este real, iar cei batrâni ar trebui sa plânga.”
ing. Mihai Ceuca

[wonderplugin_gallery id=”109″]

„Dupa aproape doua decenii de hiatus identitar, Bacaul revine in forta prin asemenea evenimente incercând sa-si recapete imaginea si istoria. Acest superb album are multiple valente pe care cititorii sunt indemnati sa le descopere, atât cei veniti in oras mânati de o colectivizare fortata, ori cei ca mine, crescuti cu cheia legata la gât, cât si cei de-acum, generatia smartphone. Sper ca Nelu sa deschida robinetul cât mai mult si sa ofere noi prilejuri de redescoperire a Bacaului.”
prof. Lucian Serban

„«Bacau, instantanee regizate» este un album valoros prin imaginile inedite prezente in paginile sale, imagini care pentru prima data vad lumina tiparului intr-o asemenea forma. Pentru noi, simtul olfactiv este cel care declanseaza amintirile, facându-le sa revina din subconstient. Ioan Bisca reuseste aceleasi efecte cu ajutorul reprezentarilor vizuale, stârnind emotii diverse, foarte multi fiind aceia care-si vor aminti de anumite momente ale vietii lor rasfoind aceasta carte. Cu toate ca acest eveniment este unul discret, ca si autorul sau, importanta acestuia nu trebuie subestimata, pentru ca realizarea unui asemenea act cultural este un câstig pentru toti bacauanii.”
Dragos Benea, presedintele CJ Bacau

„In ziua de astazi, timpul se masoara in imagini, iar aceasta carte nu este altceva decât o invitatie de a redescoperi Bacaul pe durata a sase decenii de transformare. Ea poate fi o nostalgie, pentru cei mai in vârsta, sau o provocare, pentru generatia «erei» digitale.”
Ioan Bisca, fotoreporter „Desteptarea”

Bacaul de ieri si de astazi, vazut de Ioan Bisca

Fotografia nu e ca pictura, la care poti sa lucrezi in tihna. Ea este o arta a clipei, unde exista o fractiune de secunda de creativitate. Si aici sta toata frumusetea acestei arte, sa ai inteligenta aceea speciala a privirii si sa intuiesti când sa declansezi aparatul. Când ai gasit cel mai bun unghi, când ai cea mai buna lumina.

A fotografia inseamna a privi lumea, a o citi in felul tau, incercând sa-i descifrezi semnele. Inseamna a contempla, a investiga si a pune intrebari lumii. Si inseamna si dorinta de a lasa o urma a trecerii tale prin timp, salvând imagini incarcate de amintiri, de sentimente, de melancolie, de nostalgii. Privesc frumosul album al lui Ioan Bisca si retraiesc mici istorii personale legate de niste locuri anume din vechiul Bacau. Iarmarocul unde ma bucuram sa merg in copilarie, strazi pe care ma plimbam, cladiri care nu mai sunt, locuri de intâlniri amoroase, un cinematograf, „Flamura rosie”, la care ma duceam, pentru ca aici veneau filmele de arta, la un moment dat.

Ioan Bisca a avut inspirata idee de a regiza un dialog in imagini intre vechiul si noul Bacau. Dar nu s-a bazat numai pe experienta lui directa, nemijlocita, de fotograf, ci s-a adâncit si intr-o laborioasa munca de cercetare si documentare minutioasa, scriind, cu imagini, o istorie vie a orasului nostru. O istorie in devenire, un „work in progress”.

In „Bacau, instantanee regizate”, cum se numeste albumul sau recent aparut la Editura «Desteptarea», proiect realizat gratie sprijinului doamnei Laudeta Sechelariu si a Asociatiei „Dumitru Sechelariu” AFJ, Ioan Bisca pune in scena o poveste urbana plina de miscare, de dinamism, fixând momente semnificative ale unei „schimbari la fata” dupa imperativele modernitatii. Fotografiile din album (a carui calitate grafica deosebita o semnalam) se remarca prin constructia elaborata a compozitiei, prin expresivitate.

Ioan Bisca are talentul de a se exprima prin imagini, desi se dovedeste si un bun mânuitor al cuvântului, povestile lui de pescuit si vânatoare (publicate in ziarul „Desteptarea”) fiind pitoresti, colorate, savuroase. Nelu, cum ii spun colegii, e si un om deosebit, cald, prietenos, binevoitor, are un umor blajin si un zâmbet care te cucereste pe loc. Ca si vorba lui moale, moldoveneasca, cu inflexiuni sagalnice.

E chipes, are si mustata, ce mai, e handsome guy. Dar mai presus de toate e un profesionist serios, un om care-si iubeste si isi respecta meseria. Si arta.
De aceea, albumul sau trebuie vazut pe indelete, cu popasuri la fiecare fila, lasând in voie amintiri, gânduri. Pentru ca este o buna hrana pentru memoria afectiva a fiecarui bacauan care tine la orasul unde traieste.
Carmen Mihalache, critic de arta

Cartea poate fi cumparata de la Libraria Glissando si online de pe site-ul Desteptarea.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014