Bacau, Romania – Secolul XXI: Saracie si seceta!
Judetul Bacau are peste 300.000 ha de teren agricol, din care 186.780 ha, teren arabil. Astazi, 20 august, se fac udari pe 682 ha. Asta inseamna 0,36 la suta din terenul arabil. Intr-un an catastrofal pentru agricultura, in care seceta s-a instalat in toamna si a injumatatit productiile, nu irigam din cauza ca suntem prea saraci ca sa punem in functiune instalatiile.
Stefan Postolache, proaspat numit in functia de sef al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau, s-a prezentat la intalnirea directorilor cu subprefectul judetului. Cel care va raspunde de aplicarea politicilor agricole in judet a prezentat situatia terenurilor afectate de seceta, pe tipuri de culturi. Dintre cele de primavara, grav afectate sunt floarea soarelui si porumbul. “La porumb, din suprafata totala de 90.200 ha, 42 la suta este afectata seceta in diferite grade. Pe 2.935 de hectare, gradul de afectare este de suta la suta. La floarea soarelui, este afectata 97 la suta din suprafata”, a explicat Stefan Postolache. La grau si rapita s-a incheiat recoltarea si s-a constatat ca productiile sunt la jumatate fata de anul trecut. La porumb se estimeaza o productie medie 2.350 kg/ha, cu 2.711 kg/ha mai mica decat in 2011, iar la floarea soarelui, 1.015 kg/ha, cu 1.047 kg/ha mai putin decat in 2011. Dorian Pocovnicu, subprefectul judetului, a vrut sa stie ce se mai aude cu despagubirile promise de Guvern, mai exact, care sunt criteriile, procentul etc. Seful DADR nu avea aceste date, asa incat Dorian pocovnicu i-a cerut sa organizeze o conferinta de presa, pentru ca informatiile sa ajunga, prin intermediul mass-media, la toti micii producatori, cei care de obicei sunt mai putin informati.
Un milion de euro pentru un singur proiect
S-a pus problema folosirii irigatiilor pentru salvarea culturilor, dar suprafata amenajata in sistemele mari de irigatii este de 22.854 ha, fata de 186.780 ha teren arabil, cat are judetul. Exista opt organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), cu 11.074 ha. Suprafata contractata in 2012 este de 3.596 ha, din care pana la 17 august s-au aplicat udari in sistemele din Letea, Fulgeris si Tg. Trotus, pe 682 ha. Asta inseamna ca irigam 0,36 la suta din terenul arabil al judetului. Stefan Postolache a aratat ca “sistemele de irigatii sunt invechite si uzate moral. Pot fi puse in functiune statiile de baza Damienesti, Racova-Filipesti si Itesti, cu sume consistente, si statiile de pompare SPP Tg. Trotus, iar in cadrul sistemului de irigatii Sascut, doua statii de punere sub presiune.” El a mai afirmat, insa, ca fara sprijin bugetar este imposibil. Culmea e ca exista sansa extinderii si modernizarii retelelor folosind fonduri europene, dar fermierii nu au bani ca sa realizeze un proiect.
“Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a demarat o sesiune destinata organizatiilor utilizatorilor de apa, a explicat Codrina Pascaru, directorul OJPDRP Bacau. Acestea pot sa obtina pana la un milion de euro pentru un singur proiect.” Spre deosebire de alte masuri de sprijin, in acest caz, “costul investitiei va fi acoperit suta la suta din fonduri europene.” Pana la ora asta, o singura organizatie, cea din Dienet, si-a manifestat intentia de a accesa milionul de euro oferit de APDRP prin programul national.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.