– doi ieromonahi de la Schitul „Nasterea Maicii Domnului” din Oituz, judetul Bacau, protesteaza impotriva pozitiei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române fata de hotarârile Sinodului Panortodox din insula Creta
Discutiile distonante pe marginea ultimului sinod panortodox desfasurat in urma cu o luna pe insula Creta au atins, se pare, si comunitatea crestin-ortodoxa din judetul Bacau.
In urma cu putina vreme, ieromonahii Macarie Banu, staretul Schitului „Nasterea Maicii Domnului” din Oituz, si Atanasie Parfeni au publicat in mediile virtuale de comunicare un protest pe care l-au remis IPS Ioachim, ahiepiscopul Romanului si Bacaului.
„Incepând cu Duminica Sfintilor Români noi, Ieromonahul Macarie Banu, staretul Schitului Oituz-Bacau, si Ieromonahul Atanasie Parfeni, am intrerupt pomenirea Dumneavoastra ca ierarh al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, la toate sfintele slujbe bisericesti si vom ramâne in aceasta decizie pâna in momentul in care va veti dezice public de abaterile de la Dreapta Credinta pe care vi le semnalam” se mentioneaza in debutul documentului publicat.
Petitia cuprinde o serie de justificari a acestei forme de protest, acestea având, dupa spusele autorilor, baze teologice, atât dogmatice cât si canonice.
Textul integral al acestei petitii poate fi citit aici.
„E important sa spui ce gândesti, dar la fel de important e si sa gândesti ceea ce spui”
Conducerea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului priveste acest incident cu ingrijorare si cu ingaduinta, in egala masura. „Din pacate, toate acestea reprezinta o incercare prin care trec monahii de la Schitul Oituz, fiind o perioada dificila pentru acestia. Atunci când un monah renunta la lume, printre obligatiile pe care si le ia asupra sa este si ascultarea liber asumata. Cu toate acestea, in ziua de azi suntem oameni influentati prin tot felul de mijloace, iar rezultatul se vede si in cazul de fata”, a declarat pr. Daniel Alexandru Zamfir, consilier eparhial si purtator de cuvânt pentru Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, raspunzând intrebarilor adresate de redactorii cotidianului Desteptarea. La nivelul eparhiei, parintele Macarie este vazut ca un calugar implicat in viata comunitatii sale, atât in plan duhovnicesc, cât si prin actiuni social-filantropice. Ca urmare, „atitudinea conducerii Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului este una de ingaduinta. Noi nu acuzam pe nimeni si privim totul din perspectiva dragostei intru Dumnezeu. De asemenea, e important sa spui ce gândesti, dar la fel de important e si sa gândesti ceea ce spui”, a concluzionat parintele Daniel Zamfir.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.