Ani de zile, Ionuț Bădărău a fost șef de șantier, obișnuit cu munca de la 6,00 dimineața, la 11.00 seara, de multe ori și sâmbăta și duminica. A lucrat la reabilitarea E 85, la Pasajul Basarab din București, apoi la construcția drumului Focșani – Ojdula. La 39 de ani, a decis să intre în politică, în Partidul Național Liberal, sătul să vadă cum în comuna sa natală, Răcăciuni, nu se întâmplă nimic. Să vadă cum alte comunități se dezvoltă, iar Răcăciunul parcă merge înapoi. O comunitate mare, cu oameni vrednici și gospodari, care însă nu au apă curentă, canalizare și gaze. Un loc peste care se așterne praful de pe ulițele neasfaltate.
Domnule Bădărău, sunteți un om pregătit, ați fost șef de șantier, ați construit. Ce-l determină pe un om ca dumneavoastră să intre în politică, să candideze?
Dorința sinceră ca lucrurile să meargă în direcția bună. Vedeți dumneavoastră, în anii de șantier am învățat foarte bine cum se execută o lucrare. La noi, în Răcăciuni, totul este bătaie de joc. Sunt o mulțime de lucrări neconforme. Să vă dau un exemplu: lucrările din zona Siliște. Acostamentele sunt fisurate pe toată suprafața, strada a fost înălțată, nu s-a ținut cont de proprietățile oamenilor și de accesele la ele. Când plouă, toată apa intră în curțile oamenilor. Ca să nu mai spunem că trebuiau executate și podețe de acces către gospodării. Dar așa e la stat, pe banii publici. Nu contează calitatea, doar să încasezi cât mai mult și cât mai repede. Sau, un alt exemplu, drumul județean care tranzitează satul Ciucani și care a fost decopertat si a stat așa mai bine de o lună și jumătate. Chipurile, cei de la Consiliul Județean Bacău, oamenii de la PSD, au venit în control și s-au declarat nemulțumiți de ce au descoperit. Păi nu ei, împreună cu primarul, au coordonat toate lucrările, care nu doar că sunt de proastă calitate, dar se mai dau și firmelor prietene? Este clar că asistăm la o bătaie de joc față de banii publici, cel puțin în anumite comune conduse de PSD.
Am vorbit cu oamenii pe stradă, înțeleg că nu doar asfaltul este singura problemă a comunei.
Nicidecum!Avem apă potabilă doar două ore pe zi, deși rezervă de apă există, dar nu se fac investiții serioase în puțurile de captare și în pompe. Gaze nu sunt, deși conducta de alimentare trece pe la noi prin comună. Am rămas ultimii din zonă fără gaze, celelalte comune au. Stația de epurare nu funcționează de zece ani, toate dejecțiile sunt deversate în jurul stației, în Lunca Siretului. La câteva sute de metri sunt puțurile de unde comuna se alimentează cu apă. Este un pericol foarte mare, oricând poate izbucni o epidemie. Avem probleme și cu gunoiul pentru că nu se ia de la toți locuitorii, dar cu toate acestea oamenii plătesc. Nici măcar Casă de Cultură nu mai avem, într-o comună mare, situată la drum european. Iar una dintre marile probleme ale comunei noastre o reprezintă lipsa unei Policlinici, deoarece dispensarul existent este depășit încă din anii ᾽70. Oamenii trebuie să meargă până la Bacău, iar asta înseamnă bani cheltuiți și timp irosit.
”Suntem campioni la studii de fezabilitate, pentru că pe acolo se scurg mulți bani. Lucrările nu încep, însă, niciodată”
Ați sesizat aceste lucruri primarului, consiliului local?
Credeți că doar o dată? Credeți că doar o dată le-am spus că ceea ce se întâmplă cu dejecțiile deversate în Lunca Siretului pune în pericol sănătatea copiilor noștri și a noastră? Doar o dată am atras atenția că podul de la Valea Mocanului, luat de ape în 1991, nu a fost reconstruit nici până astăzi? An de an se cârpește varianta ocolitoare, dar nimeni nu vrea să ia taurul de coarne. Doar că actualul primar nu vede, este interesat doar să mai treacă luna și să-și încaseze salariul. Și să facă studii de fezabilitate. Suntem campioni la asta, pentru că pe acolo se scurg mulți bani. Nu vreau să știu spre firmele cui. Doar că lucrările, investițiile în sine, nu mai încep niciodată.
Și credeți că în mandatul dumneavoastră veți reuși să schimbați în bine comuna Răcăciuni?
Da, sunt foarte încrezător. În primul rând, eu știu ce înseamnă să construiești cu adevărat. Mi-aș folosi toată priceperea și experiența dobândite pe șantier, pentru a gândi un program de asfaltare a întregii comune. Gata cu ulițele de pe care se ridică praful! Iar asta se poate face cu bani atrași, cu bani europeni, cu fonduri de la guvern. Chiar citeam de curând despre un program al Companiei Naționale de Investiții, care alocă fonduri pentru comunități, inclusiv pentru a crește confortul celor care locuiesc la țară. Tot o prioritate sunt rețelele de apă, gaz și canalizare. Nu mă laud, dar sunt constructor de meserie, așa că știu ce trebuie făcut, cum trebuie făcut și într-un timp scurt. Poate că pe actualul primar îl păcălesc cei care fac lucrări, ori poate se lasă păcălit, cu mine, însă, e mai greu. Eu sunt greu de păcălit, să știți. Și aș mai face ceva: aș revizui situația tuturor ajutoarelor sociale. Cei care sunt în nevoi, vor primi în continuare. Ceilalți, dacă vor ajutoare, să lucreze pentru binele comunei Răcăciuni.
”La cheltuit bani se pricepe toată lumea, important este să-i aduci”
”Una din primele decizii pe care voi lua ca primar va fi formarea unei echipe competente, care să lucreze la accesarea fondurilor europene. La noi în comună nu s-au atras bani europeni, pentru că nu s-au scris proiecte, nu a fost interes. Dar bani sunt, și nu puțini, trebuie doar să știi să-i accesezi. Nu poți fi un bun primar dacă nu cauți soluții de finanțare. La cheltuit bani se pricepe toată lumea, important este să-i aduci”, spune Ionuț-Andrei Bădărău.
”Tristețea de sfârșit de august nu poate fi exprimată în cuvinte”
”În luna august, în toată comuna este forfotă, bucurie, străzile se umplu de cei plecați în străinătate. Toată lumea este fericită. Iar la sfârșit de august, început de septembrie, apare acel sentiment de tristețe când cei veniți acasă iau din nou calea străinătății, iar părinții și bunicii rămân în fața porții, cu ochii în lacrimi, uitându-se îndelung în zare. Mă doare sufletul când văd asemenea imagini și vă mărturisesc că sunt trist. Mi-aș dori ca acești oameni să se întoarcă acasă, la familiile lor. Dar pentru asta, trebuie să le oferi oportunități și condiții decente”, mai spune Ionuț-Andrei Bădărău.