1 noiembrie 2024

Ion Ionescu de la Brad omagiat în Bacău la 205 ani de la naștere

Societatea Națională de Retrologie Agrară din România (SIRAR) a organizat, prin intermediul filialelor sale din Bacău și Neamț, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Bacău, Societatea Horticultorilor din România și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău un seminar de omagiere a personalității și operei savantului Ion Ionescu de la Brad, ctitorului Școlii românești de Agronomie, la împlinirea a 205 ani de la nașterea sa. Manifestarea a avut loc la DAJ, în curtea căreia, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea savantului, a fost ridicat un bust al său.

 



La evenimentul moderat de președintele Filialei Bacău a SIRAR, istoricul Vilică Munteanu, au participat Adrian Solomon – directorul DAJ Bacău, preotul protopop onorific dr. Florin Aurel Țușcanu – președintele Filialei SIRAR Neamț, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, de la Catedrala Episcopală din Roman, inginerul Ion Măzăreanu, din Roman, pasionat cercetător al vieții și operei savantului Ion Ionescu de la Brad, dr. ing. Silvia Ambăruș – de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, ing. Emil Munteanu – membru al SIRAR Bacău și viceprimarul comunei Negri (în care se află și satul Brad), Dănuț Patrichi. În sală s-au aflat și membri ai filialelor Bacău și Neamț ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Asociației naționale Cultul Eroilor.

Adrian Solomon a adresat un salut de bun venit participanților la simpozion, dar a pledat și pentru ca fermierii de astăzi să înființeze o școală proprie de agricultură, care ar fi foarte necesară. Un salut a fost adresat și de Dănuț Patrichi.

Viața, personalitatea și opera savantului omagiat au fost evocate de dr. ing. Silvia Ambăruș („Ion Ionescu de la Brad – ctitorul cercetării agricole din România”, părintele Florin Aurel Țușcanu („Ion Ionescu de la Brad și Romanul”, orașul în care s-a născut savantul), Emil Munteanu („Ion Ionescu de la Brad – deschizător de drumuri și precursor, primul profesor de științe agricole din România”).

O interesantă prezentare pe aceeași temă a făcut și Ion Măzăreanu, inclusiv a celei mai recente lucrări semnată de el, „Cărțile și broșurile scrise de Ion Ionescu de la Brad” (Ed. Autograf, Piatra neamț, 2023).

La final, istoricul și colecționarul Vilică Munteanu a surprins asistența cu prezentarea celor 16 medalii și insigne din impresionanta sa colecție dedicate savantului, una emisă în doar trei exemplare.

 

O personalitate marcantă pentru știință

Ion Ionescu de la Brad s-a născut pe 24 iunie 1818, la Roman, dar o bună parte din copilărie a petrecut-o la moșia schitului de la Brad, pe care o administra tatăl său. A studiat la Academia Mihăileană, apoi în Franța. În anul 1841 s-a întors în țară și a început să predea cursuri de știință agricolă la Academia Mihăileană. Evenimentele anului 1848 din Moldova și Muntenia l-au avut ca protagonist și pe Ion Ionescu de la Brad, după care a fost exilat opt ani în Turcia, dar unde a fost expert și consilier imperial, director al Școlii de Agricultură de la San-Stefano, administrator al domeniilor din Tesalia ale marelui vizir, unde a înființat o școală profesională de agricultură și trei mici ferme model pentru țăranii greci etc. După 1857 a fost primul director al statisticii din Moldova (1859), apoi profesor de contabilitate, economie politică și financiară la Iași.

Pentru susținerea drepturilor țărănimii, a înființat patru gazete, cea mai cunoscută fiind „Țeranul Român” (1861-1863), a fost consultat de Alexandru Ioan Cuza la alcătuirea Legii pentru Reforma Agrară și numit inspector general al agriculturii pentru toata țara (1864-1869) și a îndrumat aplicarea reformei agrare din 1864. În 1869 a preluat moșia schitului de la Brad, împreuna cu fratele său, Nicolae. Acolo a practicat o agricultură exemplară și a întemeiat o școală practică de agricultură.

S-a stins la Brad, unde a și fost înhumat.

La bicentenarul nașterii sale, SIRAR a organizat la Bacău un impresionant simpozion de omagiere, la care a venit, din SUA, și strănepoata savantului, Irina Chiose.

În Bacău, o stradă și sala de ședințe a Sucursalei Județene CECCAR poartă numele savantului, iar casa sa din Brad este în renovare avansată.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img