6 ianuarie 2025

scurt interviu cu autorul volumului „Prin subteranele dostoievskiene”

Ion Fercu a fost invitat la Târgul de carte „Gaudeamus” Bucureşti

– Domnule profesor, lansarea recentă a impresionantului volum ,,Prin subteranele dostoievskiene”, editura Junimea, 2018, a fost însoţită de o critică apreciativă unanimă. Importanţi oameni de cultură, editori, profesori universitari, critici literari de prestigiu au folosit concepte şi cuvinte cum rar întâlneşti la un asemenea eveniment. Să intrăm puţin în intimitatea acestui excepţional volum, care cu greu poate fi încadrat într-un gen (specie?) literar.

– Liviu Antonesei a scris la început despre volum că este un „eseu enciclopedic, o carte erudită și foarte bine scrisă, ceea ce nu e de mirare la un prozator excelent”. Apoi a nuanţat, spunând că este „cartea unui scriitor care locuieşte în universul altui scriitor, o carte scrisă din interior; o carte care va rămâne”. Leo Butnaru crede că este cartea scriitorului care a „atins ipostaza de cercetător, critic, istoric literar, eseist”, volumul fiind considerat „vecin de raft cu «Dicționarul personajelor lui Dostoievski» al lui Valeriu Cristea”. Regizorul Alexa Visarion m-a copleşit după lectura cărții: „Este o mărturie strălucită de cuprindere și destăinuire profundă a universului dostoievskian; m-a cutremurat și iluminat. E o carte de amplitudine semantică, plurală și densă de paliere distinse de verticalitate ideatică. Vă mulțumesc cu adâncă plecăciune pentru acest nobil DAR”. Firește, mi-au mers la suflet și aprecierile academicianului Alexandru Boboc, ale universitarilor Petru Bejan, Ștefan Afloroaei, Constantin Călin, Ștefan Munteanu, ale celor șase posfațatori ai lucrării, ale dramaturgului/ eseistului Mircea M. Ionescu, actorului Geo Popa, dar și ale ziariștilor. Mă întrebați în ce gen/ specie ar trebui încadrat volumul. Într-un gen literar nou: „Declarație de dragoste întru Dostoievski, cel care mi-a spus că 2 x 2 fac patru este formula morţii”. Aidoma lui Dostoievski, nu cred în „tipare” literare. Ca și pe omul din „Subterană”, algoritmul mă sufocă. Lăsate să zburde, inima, intuiţia și raţiunea pot spune și altfel povești despre lume.



– Ştiu că aţi fost invitat la Târgul de Carte ,,Gaudeamus” de la Bucureşti. Când are loc, ce reprezintă pentru un autor o asemenea invitaţie şi cine va prezenta cartea ?

– Evenimentul este o manifestare a excelenţei editoriale (14-18 noiembrie, Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo). Fireşte, mă onorează invitaţia. Volumul „Prin subteranele dostoievskiene” va fi prezentat (15 noiembrie, ora 12.00) de prestigioasa editură Junimea (care l-a publicat), amfitrioni ai momentului fiind Adrian Alui Gheorghe, Marian Drăghici, Liviu Vișan și poetul Lucian Vasiliu, directorul editurii. Am privilegiul să fiu prezentat într-un concert select din care nu vor lipsi volume ale editurii Junimea semnate de academicianul Eugen Simion, de Emil Brumaru, Eugen Uricaru, Ovidiu Genaru, Ana Blandiana, Valentin Busuioc, Ioan Holban, Grigore Vieru…

– După acest eveniment, cu siguranţă, cartea va intra în circuitul naţional al criticii literare. Într-un cerc restrâns al unor spirite elevate ale criticii/ creației literare și filosofice naţionale au fost formulate aprecieri deosebite la adresa cărţii şi a autorului ei. S-a spus, dacă putem dezvălui, că volumul va fi propus pentru un premiu important.

– Cartea va fi prezentă în librării din Iași și București, dar și pe rețele de difuzare online. Este, şi astfel, în circuitul național. Firește, celălalt circuit, al criticii de specialitate este foarte important. Cel mai important critic este însă Măria Sa Timpul.
Statutul de jurnalist foarte apreciat vă asigură accesul și în culisele spiritelor despre care vorbeați. Am auzit și eu ceva, dar… Să-i lăsăm pe cei doi fraţi de cruce ai evaluării – Critica și Timpul – să cugete în tihna lecturii. Eu deja am câştigat un premiu foarte important: prietenia unui Spirit care nu m-a trădat niciodată. Firește, este vorba despre Dostoievski, cel care-mi este, de vreo jumătate de secol, și duhovnic. Vorbim și vom tot vorbi. Până la sfârşit. El zicea – ultima data când ne-am ciondănit metafizic pe tema Suferinței – că și Dincolo.

PS. Din informaţiile noastre, volumul „Prin subteranele dostoievskiene” va fi propus, la iniţiativa acad. Alexandru Boboc, pentru Premiul Academiei Române. Competiţia va fi de un înalt nivel, va câştiga, evident, cel mai bun, însă, doar şi numai această intenţie, care vine din partea unui mare spirit al culturii române, face cât un mare premiu.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img