Carricaturum vitae, întocmit de Dorin Tudoran.
Profil executiv: Observator amuzat al realităților patriei, excelent cunoscător al răspunsului la întrebarea „Poate omu’ să fie așa de porc?”, optimist până la ieșirea din casă, pesimist până la Cotroceni și‘napoi, migălos ascuțitor de creioane; veninului îi preferă tușul.
Data și locul nașterii: Cândva, undeva în România profundă, din nevoia realității de a fi trezită.
Studii: Superioare, medii sau urzicătoare – după cum provoacă fiziognomia clientului.
Teză de licență: Omu’ – această caricatură cu mână moale!, editura După Potop Și Înaintea Lui, Petrila, după Revoluție.
Debut: Cu dreptul.
Expoziții: În aer liber – pentru zăpăcirea moliilor de dreapta, de stânga și de centru; într-un climat temperat, agnostic, propice democrațiilor originale, fie ele social-democrate ori creștin-sociale, ușor, chiar imperceptibil democrate – totuna. În străinătate – pentru creșterea coeficientului de „eternitate locală”. În țară – câtă, acolo și așa cum mai este ea. În cărțile altora – ai carte, ai parte. În albume – caricatura ca amintire a bunului celui mai inechitabil împărțit: bunul-simț. În ziare – dacă ziaristul este istoricul clipei, caricatura este clipa de istorie a politicianului. În rame – caricatura bună este un pamflet bun de pus în ramă.
Clienți: 95% mentalități, 1,5% fenomene paranormale, 1,5% fenomene aproape normale, 1% civili, 1% civilizați și 0% proprietari de servicii secrete off, off, off-shore în Cipru.
Proiecte: Dobândirea prestigiosului premiu „Palmele Dor”, echivalentul lui „Palme d’Or” în industriile pălmuitului moravurilor ușoare, ușurele, grele, obeze și, oricum, nepieritoare.
Referințe: Dorin Tudoran, Washington, Di. Si.
(Lista rămâne deschisă până la ora închiderii.)
Curator: Constantin Țînteanu