Prima oară a fost ales primar al Sascutului la vârsta de 40 de ani, în 1996. Au urmat trei mandate în fruntea uneia dintre celei mai mari comunități rurale din județ, însă în 2008 s-a produs surpriza pe care puțini ar fi pariat: a pierdut alegerile la un vot diferență, după ce a ajuns într-un inedit tur trei de scrutin. În 2012 a pierdut la șase voturi diferență. Din 5 iunie, Ioan Răuță a revenit în fruntea Sascutului, cu gândul să facă multă treabă bună pentru comună și că la cei 60 de ani abia împliniți nu mai are nimic de pierdut. A rămas același interlocutor vivace, hâtru, gospodar și prosper om de afaceri. Ne-a acordat un interviu în scurtul său timp liber, printre audiențe și discuții cu diverși specialiști, pe care vi-l redăm în aceste rânduri.
Ce v-a determinat să candidați din nou, după trei mandate de primar și opt ani de pauză?
Faptul ca în 2008 am pierdut la un vot diferență, după ce ajunsesem în turul 3, faptul ca în 2012 am pierdut la șase voturi, faptul că în opt ani de zile dragii mei colegi de aici nu au avut bunăvoința să mă primească nici măcar de șase-șapte ori în sediul Primăriei. Toate acestea m-au ambiționat, mai ales că în ultimii opt ani trenul a trecut prin gara Sascut fără să oprească și așa am rămas în urmă față de alte localități, cum ar fi de exemplu Valea Seacă, Orbeni sau altele. Acolo s-au accesat proiecte europene, tot felul de fonduri, ceea ce nu s-a întâmplat la Sascut și astfel am rămas pe loc. Am considerat că încă aș mai putea fi necesar comunității locale, iar la cei 60 de ani pe care i-am împlinit nu mai am ce pierde și vreau să las ceva în urmă.
Cum i-ați convins pe oameni să vă voteze din nou?
Am mers din poartă în poartă și le-am reamintit oamenilor ce am făcut cât am fost primar și ce vrem să facem în continuare. Dacă vă uitați la realizări, veți regăsi modernizarea dispensarelor, rețeaua de gaz metan, canalizarea, sala de sport, școli reabilitate, cămine culturale, apă potabilă. Sunt lucrări făcute în timpul mandatelor mele, pe care oamenii le-au ținut minte și de care beneficiază în prezent.
Între 2008 și 2016, când nu am mai fost primar, a fost o perioadă de stagnare a comunei, dar au fost totuși continuate și finalizate câteva proiecte care fuseseră începute în mandatul meu – reabilitare grădiniță, asfaltare, continuarea amenajării terenului de sport – ceea ce este un lucru bun.
Cu ce planuri începeți acest nou mandat?
Prima intenție se referă la proiecte ce privesc apa potabilă, canalizarea și asfaltul la Păncești, apoi asfaltare pe ruta Conțești-Sascut Sat și Fântânele, continuarea a nouă kilometri de asfalt pe drumuri de legătură în comună, balastarea tuturor căilor de acces, iluminatul public, un cămin cultural tip casă de cultură. Mai avem în plan montarea de camere de luat vederi în tot spațiul intravilan al comunei, pentru că starea infracțională în comună este cam mare. Vizăm și reabilitarea termică a blocurilor. Faptul că acum există rețea de gaze i-a determinat pe mulți locuitori să își monteze centrale proprii de apartament. De asemenea, toate școlile au centrale proprii.
Care este cea mai acută nevoie a sascutenilor, în acest moment?
Reabilitarea totală a rețelei de apă potabilă în Sascut-Sat, Păncești, Conțești, la care se lucrează.
Se știe că derulați afaceri importante în agricultură și sunteți considerat cel mai bogat primar din județ. Este această postură un avantaj în vreun fel?
Vorba vine că sunt cel mai bogat. A fi bogat înseamnă să ai bani. Eu am proprietăți, am casă, am de toate, dar la capitolul bani situația schiopătează, fiindcă am avut pierderi de peste 1,5 milioane de euro în anul 2015 la culturile de porumb și floarea soarelui, din cauza secetei, care a făcut ca în 120 de zile să plouă doar cinci litri pe metru pătrat, total insuficient pentru plante. Așa-i în agricultură! Dar le duce pe toate „bătrânul” (zâmbind sub mustață, cu referire la persoana sa – n.a.), merge la luptă, nu-i nici un fel de problemă.
Cum vă raportați la politică?
Sunt membru PSD de 27 de ani, sunt reprezentant al acestui partid de atâta vreme și este o onoare să fi ajuns acum, din nou, în această postură de primar. Am ajuns aici când nimeni nu mai spera, nici măcar șefii partidului. Eu vreau să le mulțumesc tuturor celor care au avut deplină încredere în mine, în primul rând cetățenilor comunei Sascut, oamenilor din echipa mea, domnului deputat Gabriel Vlase, care m-a susținut, domnului președinte Dragoș Benea, domnului președinte Sorin Brașoveanu, lui Radu Antohi și tuturor colegilor mei din partid pentru susținere în revenirea mea, la o vârstă care pentru unii este o surpriză.
Ce vă nemulțumește, în acest moment, din chestiunile publice?
Avem o problemă cu salubritatea, din cauza unui contract impus cu o anumită firmă, la costuri mari. Noi avem și mașină de gunoi, avem și tractor, și încărcător, și lucrători beneficiari de ajutor social conform Legii 416 care fac treaba la salubritate. Am fi putut avea și o groapă de gunoi ecologică, dat fiind faptul că în ultimul meu mandat am înaintat un proiect în acest sens, dar ulterior proiectul a fost acceptat la Găiceana. Așa s-a ajuns să plătim prea mult pentru un contract de salubrizare.
Ați amintit de mai multe ori vârsta dumneavoastră, adică cei 60 de ani abia împliniți. Este vârsta atât de importantă?
Trebuie să fim realiști că la 60 de ani nu mai ai timp să pierzi. Tatăl meu a murit la 66 de ani. Dacă pe ultimul drum vrei să ai un alai în spate, trebuie să faci treabă, să lași ceva. Partea bună este că această vârstă înseamnă experiență. În plus, ca să faci treabă bună ai nevoie de toată lumea din jur, inclusiv de presă.
De-a lungul timpului, ați avut renumele de lider în sudul județului Bacău. Considerați că sunteți în aceeași postură, după cei opt ani în care ați fost mai puțin în prim-planul vieții publice?
Într-adevăr, odinioară am fost recunoscut ca un lider politic. Acum nu aș spune că aș mai fi atât de mare și puternic, pentru că la vârsta pe care o am e mai bine să las tineretul să își spună cuvântul. Eu vreau doar să mă țin de cuvânt față de oameni și să fac ce am promis. Sper în continuare să fiu recunoscut, din punctul meu de vedere, la nivel județean, pentru ceea ce fac din postura de primar, să facem lucruri de calitate, care să facă cinste Sascutului, mai ales că este prima localitate din sudul Bacăului pe șoseaua E85, poarta de intrare și carte de vizită a județului.
Mă mai gândesc însă dacă pe ușa biroului meu trebuie să existe înscrisul „Primar” sau să scrie, mai simplu, „La nea Nelu” , fiindcă lumea așa mă cunoaște…
Comuna Sascut este a doua localitate rurală ca mărime din județul Bacău, cu peste 8.500 de locuitori în cele șapte sate componente, atestată documentar încă din 11 aprilie 1639. Numele satului de reședință vine din limba maghiară (Szászkút, în traducere „Fântâna Sasului”).
Acel Sascut era un sat răzeșesc dar, prin pătrunderea marilor familii boierești, satul a devenit o localitate de clăcași. În zona Sascut-Târg a fost construită prima fabrică de zahăr din Moldova, în anul 1875, astăzi dispărută.
Șase obiective din comuna Sascut sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Bacău, ca monumente de interes local.
Unul este un sit arheologic – vestigiile unei așezări medievale (secolele XIV – XV). Alte patru sunt monumente de arhitectură: biserica „Sfântul Pantelimon” (1859) din satul Berești, conacul Elias (secolul al XIX-lea), biserica „Sfântul Nicolae” (1809) și școala (1906), toate trei din satul Sascut. Monumentul eroilor din Războiul de Independență, clasificat ca monument memorial sau funerar, datează din 1910.
Personalitățile locale cele mai importante sunt Ioan Athanasiu (1826-1926), medic veterinar și fiziolog, membru corespondent al Academiei Române, precum și Teodor Negoiță (1947-2011), explorator român.