Pictorul bacauan Ioan Maric si-a lansat, luni, albumul „Fetele satului”, editat cu sprijinul Primariei Bacau. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala „Cealalta Românie” si a presupus, alaturi de lansare, organizarea unei expozitii de pictura cu tema „Caii verzi la cafenea”.
Lansarea a avut loc pe 24 septembrie, zi in care Niculina Maric, sotia pictorului, a implinit 66 de ani, fiind un dar aniversar. Deschiderea a fost facuta de Viorel Cucu, presedintele asociatiei si reprezentant al Editurii „Vicovia”, care a multumit „pentru consistentul sprijin acordat de Primaria Bacau” in editarea albumului si lui Mircea Sandulescu „pentru minunata gazduire”, apoi a prezentat, pe scurt, asociatia. Ioan Maric a marturisit ca dedica acest eveniment sotiei „care este al treilea ochi al meu”, „criticul de arta cel mai atent”, „tovarasa de viata impreuna cu care am mers peste mari si tari.”
Din acest motiv, Maric, a spus „albumul nostru”, vorbind despre „Fetele satului”. Pentru sprijinul acordat asociatiei, Niculina Maric a primit o diploma de excelenta. Criticul de arta Aurel Stanciu a explicat ca stilul lui Ioan Maric este diferit de al celorlalti pictori naivi, care prefera peisajul sau obiceiurile satului. „Este fecund pentru ca stie viata satului, are o memorie foarte buna si nu se opreste la o secventa”, dimpotriva, surprinde transformarea satului pe etape, de la aspectele arhaice la cele moderne.
Cu timpul, afirma prof. Stanciu, arta lui Maric „a devenit, cromatic, mai sobra, culoarea fiind mai cautata, mai strunita”, chiar daca Badita a ramas la fel de hâtru. „Ceea ce a facut Asociatia Culturala Cealalta Românie e un lucru deosebit pentru ca Maric trebuia adunat, altfel arta lui, la fel ca traditiile, s-ar fi risipit”, a afirmat criticul. Pâna acum, pictorul bacauan a scos patru albume: „Ioan Maric”, „Maric de la Bacau”, „Lada de zestre” si „Fetele satului”, ultimul lansat ieri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.