15 noiembrie 2024

Ioan Dănilă, profesorul de gramatică al băcăuanilor, a împlinit 70 de ani

Cunoscut băcăuanilor, şi nu numai, de la catedra Universităţii „Vasile Alecsandri”, din paginile ziarelor şi revistelor de cultură, din emisiunile de radio şi televiziune, dar şi ca om al cetăţii, profesorul Ioan Dănilă, colegul şi prietenul nostru, a împlinit 70 de ani.

Tineri şi frumoşi ani, dedicaţi limbii române şi gramaticii limbii române, pe care i-a sărbătorit împreună cu prietenii, colegii şi cu toţi cei care iubesc şi vorbesc bine şi corect limba română, unde se putea?, decât în Sala de lectură a Bibiliotecii Univesităţii băcăuane, pe care a slujit-o foarte mulţi ani. Moderator a fost Luminiţa Drugă, director al Departamentului de Limba şi Literatura Română şi Ştiinţe ale Comunicării.



Dar profesorul Ioan Dănilă nu a venit cu mâna goală la această aniversare, ne-a dăruit ultima sa carte, „Ştiinţă şi destin – Giorge Pascu”, publicată împreună cu fiica profesorului şi criticului Giorge Pascu, Corina Tîrnăveanu, în seria Recuperatio, la Editura Egal, în 2015.

Invitat de onoare a fost profesorul şi criticul literar Constantin Călin, premiat recent cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române, care a prezentat volumul lansat: „Cartea face parte dintr-o serie mai largă, care are menirea de a marca personalităţile vieţii culturale şi universitare, ale ştiinţei. La elaborarea acestei cărţi, autorul a beneficiat de sprijinul şi colaborarea fiicei lui Giorge Pascu, ceea ce este un avantaj, dar şi un dezavantaj, deoarece, inevitabil, intervine autocenzura, anumite reţineri.

De la un capăt la altul, cartea este un act recuperatoriu, de reabilitare a personajului, un om de ştiinţă remarcabil, însă destul de controversat la timpul lui, apoi dat uitării. Meritul profesorului Dănilă este că a ştiut să dozeze informaţiile, să le folosească acolo unde a trebuit şi cum a trebuit. Este o reuşită această carte, este un omagiu unui om născut în Bacău, însă s-a stabilit la Iaşi, la Universitate, la Biblioteca universitară, a fost un aprig polemist în presa culturală a vremii, de aici, cred, că şi antipatia acumulată”, a spus Constantin Călin.
Despre volum a mai vorbit şi conf.univ. dr. Petronela Savin, apreciind acribia, sacrificiul şi responsabilitatea autorului în elaborarea şi scrierea cărţii, care nu este, cum s-ar crede, o biografie, ci o lucrare ştiinţifică, de reabilitare şi corecţie publică a lui Giorge Pascu.

Evident, că nu au lipsit, la acest moment aniversar, felcitările şi urările cuvenite. Am reţinut de la profesorul Călin o frumoasă apreciere, care caracterizează întreaga activitate a celui sărbătorit: „Prin ziarul DEŞTEPTAREA, Ioan Dănilă este profesorul de gramatică al băcăuanilor.” Ce „cadou” mai frumos poţi primi de ziua ta! L-au mai felciitat şi îmbrăţişat, poetul Dan Sandu, Carmen Mihalache, director al Revistei Ateneu, artistul Aurel Stanciu, criticul literar Petre Isachi, colegi de facultate, profesori.

La mulţi ani, domnule profesor şi vă mulţumim pentru prietenie.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014