Conducerile institutiilor culturale din Bacau lucreaza la propunerile de buget pentru anul urmator. Principalul ordonator de credite, Consiliul Judetean, invita la moderatie si sugereaza, insistent, aculturalilor” sa-si mareasca gradul de autofinantare. Pentru ca anul 2010 nu se anunta, in cultura, a fi unul de agenerozitate”.
Febrilitate, atentie si emotie pentru managerii institutiilor culturale bacauane in aceste zile. Impreuna cu echipele lor, directorii pun pe hartie planul de buget pentru urmatorul an. Acesta va fi pus sub lupa si verificat cu minutiozitate de catre comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Judetean si Primariei si abrobat, cel mai tarziu, in luna februarie. Fara sa fie atentionati in mod explicit, managerii isi dau seama ca bugetul „nu poate fi decat unul de austeritate”. In plus, noua lege a salarizarii se pare ca va scoate peri albi celor care au nefericirea sa fie la carma unei institutii culturale.
„Noua Lege a Salarizarii este buna macar ca nu mai exista diferente intre filarmonici, insa este mai proasta decat Legea Speciala, lege care era facuta pentru institutiile de concerte si spectacole”, spune Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau, care precizeaza ca „nu-i invidiaza pe cei care fac bugete pentru cultura”. Doua lucruri asteapta sa fie rezolvate, anul viitor, conducerea Filarmonicii: „Reparatii la cladire pentru ca, de 30 de ani, nu s-a mai renovat nimic. Dar mai ales, instalarea urgenta a aerului conditionat. In perioada mai-septembrie, conditiile, in sala Ateneu, sunt inumane”, zice Pavel Ionescu.
Ansamblul „Busuiocul” e tot o institutie de concerte dar aici sunt alte probleme. „Trebuie ocupate urgent multe posturi libere in orchestra populara”, spune directorul Petre Vlase, care regreta ca originala Sectie de Costume, foarte eficienta anii trecuti, trece prin momente grele. Cu toate acestea, veniturile proprii reusite de ansamblu sunt cele mai mari dintre toate institutiile culturale – peste 1,3 miliarde de lei vechi, in conditile in care la „Busuiocul” nu exista sponsorizare. „Facem bani pentru ca reusim sa facem spectacole de valoare si nu tinem coada sus”, zice Petre Vlase, care a investit cinci miliarde de lei vechi in repararea sediului.
Zarii aurii pentru revista „Ateneu”?
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale solicita, de cativa ani, o masina pentru a efectua proiecte in judet. aAvem activitate pe teren si o masina este foarte necesara”, afirma directorul Florin Zancescu. Insa problema numarul unu pentru CJCPCT este situatia sediului – vor pleca sau nu din cladire? O Hotarare a Consiliului Judetean din 2005 cerea o schimbare de locatii cu cei de la Curtea de Conturi. „Noi am facut o expertiza a actualului sediu, dar nu putem merge mai departe. Daca suntem mutati?”, se intreaba Florin Zancescu. Cat despre colegii de culoar, revista „Ateneu”, lucrurile nu stau tocmai in ordine. „Concediul fortat ne scade mult salariile”, spune Carmen Mihalache, redactorul sef al revistei. Cu toate acestea, Petru Enasoae, presedintele Comisiei de cultura din cadrul Consililui Judetean, vede zari aurii pentru revista: „Ii vom mari bugetul si numarul de pagini color”!
Scepticism si… masina
Destul scepticism la Biblioteca Judeteana „C. Sturdza”. „Suntem constienti de situatia economica dificila din aceste vremuri, iar bugetul va fi unul de austeritate”, recunoaste Gabriela Muraru, directorul bibliotecii judetene, care insa spera, in secret, sa-si poata realiza cat mai multe din planurile profesionale. „La biblioteca nu e ca la muzeu. Taxele trebuie sa fie cat mai mici, pentru ca biblioteca este un spatiu de socializare”, crede managerul celei mai vizitate institutii culturale. Si daca am amintit de muzeu, nu putem face abstractie de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”: „In afara planurilor expozitionale si editoriale pentru anul viitor, vrem sa fie prinse in buget trei probleme urgente: o masina, investitii pentru Galeria Alfa si Casa Bacovia si repararea fatadei sediului”, declara Silvia Iacobescu, directorul Complexului.
„Vom incerca sa acoperim bugetul in limitele unei activitati decente. Institutiile trebuie sa inteleaga ca este nevoie de un mai mare efort din partea lor pentru a mari gradul de autofinantare. [ad#stire] Daca vom mentine bugetul in limitele anului trecut va fi foarte bine”, spune, in chip de concluzie putin amara, Petru Enasoae.
Gabriel Pop