23 noiembrie 2024

Invitație la fotografie. Tur de confrerie

Însemnată în calendar de mulți, 11 ianuarie marchează Ziua Națională a Artei Fotografice în România, o celebrare a frumosului surprins pe peliculă, dar și o ocazie de pus în oglindă trecutul și actualul. Data aceasta reprezintă nașterea primului fotograf de artă român, Carol Popp de Szathmári, iar cum istorie fără prezent și prezent fără istorie nu există vorbim astăzi despre contemporanul Ovidiu Ungureanu, artist vizual băcăuan, alături de care elevi de la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău au sărbătorit Ziua Națională a Artei Fotografice.

„Tur de confrerie”, expoziția personală de fotografie pe care a deschis-o la Muzeul de Artă Contemporană ”George Apostu” din Bacău și pe care am vizitat-o ghidați de autor, este o invitație onestă spre viața lui, spre vremuri apuse, însă extrem de răscolitoare. „Prima mea dragoste a fost marea”, afirmă artistul… și de aici începe toată povestea, prin urmare și tema lucrărilor expuse. Artistul Ovidiu Ungureanu, fost navigator, dedică expoziția carierei de altădată și celei dintâi iubiri.



Nostalgie, teamă, nesiguranță, frumusețe, profunzime, melancolie, infinit sunt unele dintre multiplele semnificații ale mării ce se regăsesc în fotografiile expuse pe simeze. O feerie de albastru, căci aceasta este și culoarea preferată a artistului, lesne de intuit de ce, iar dacă arta nu îl reprezintă pe artist, atunci nu mai este. Totodată, e prezent în expoziție simbolul ruginei care sugerează trecerea anilor, amprenta timpului, efemeritatea lucrurilor, dar, prin comparație, ne și aduce aminte că unele rămân neschimbate și ne putem întoarce la ele ori de câte ori ni se face dor. În esență, despre asta este viața în sine, despre stări și sentimente care se nasc în noi. Fotograful surprinde în lucrările sale și porturile maritime, simbol al întoarcerilor, al revenirilor, al unui „acasă” care va fi mereu același pentru el.

După vizitarea expoziției, care este însoțită și de muzică, și de imagini video din perioada de creație, Ovidiu Ungureanu a susținut marți, 11 ianuarie, de Ziua Artei fotografice în România, un workshop pentru elevii Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor, despre alegerea subiectului în arta fotografică și o sesiune de Q&A, în care ne-a răspuns la întrebări. „Știința și studiile, împreună cu talentul și pasiunea, pot da roadele unei imagini artistice, însă sunt o groază de lucrări fotografice, în lumea asta, care n-au la bază nici una, nici alta. S-a întâmplat să fie. Și să fie bine primite de către privitori.”, ne-a spus artistul, pentru a ne încuraja la început de drum.

Și, dat fiind că întotdeauna terminăm cu ceea ce am început, aduc în prim plan, în final, un mesaj din cel dintâi discurs al evenimentului, adresat elevilor de la Cercul de Jurnalism de către Gheorghe Popa, directorul instituției gazdă, alături de alte importante teme de gândire, culturale, umane, profesionale, pe care ni le-a oferit, și contrastând cu elementele apărute în expoziție: „Nu lăsăți să se așeze rugina pe sufletele voastre!”.

Expoziția „Tur de confrerie”, semnată de artistul Ovidiu Ungureanu, poate fi vizitată la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Centrului de Cultură „George Apsotu” până la sfârșitul lunii ianuarie, fiind prima parte a proiectului său „Imagini recurente”, care va continua în anul 2022, cu noi provocări pentru iubitorii de fotografie.

În loc de concluzie, vă las două îndemnuri primite de noi la eveniment: „Citiți, citiți, citiți!” (Gheorghe Popa) și „Fotografiați, fotografiați, fotografiați, chiar și dacă nu aveți aparatură performantă!” (Ovidiu Ungureanu).

 

Sofia Maria Măgirescu, clasa a IX-a, elevă la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

 

Prof. coord. Laura Huiban



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014