14 ianuarie 2025

Invitați speciali din Bucureșți și din Hong Kong la „Programare cu răbdare”

Sâmbătă, 11 mai, conf. univ. dr. Radu Gramatovici, decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din Bucureșți, a susținut o prezentare despre ingineria programării.

Discipol al marelui Solomon Marcus, Radu Gramatovici i-a introdus pe elevi în domeniul ingineriei software, prezentarea având loc la Colegiul Național „Ferdinand I”, chiar în amfiteatrul „Solomon Marcus”.



Conf. univ. Radu Gramatovici ne-a mărturisit lucrurile care l-au făcut să îndrăgească informatică și le-a oferit elevilor sfaturi utile pentru viitorul lor.

„Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în școală a fost matematică, dar nu am ajuns din prima la matematică.

Înainte să fac matematică, scriam poezii. Trebuie să învățați să vă exprimați în cât mai multe feluri. E foarte frumos să scrii poezii.

Este foarte important să ai un profesor care să te îndrume și să-ți deschidă perspectiva asupra unui domeniu în care să evoluezi ulterior.

În momentul în care am avut norocul să găsesc un profesor bun de informatică, noroc pe care uneori trebuie să ți-l faci singur, atunci mi s-a schimbat cu totul perspectiva.”

„Niciodată nu e prea târziu să faci modificări. Permanent în viață trebuie să cauți ceea ce îți place să faci, ce te stimulează mai mult și ceea ce îți oferă satisfacție, astfel încăt, la finalul zilei, să fii mulțumit de ceea ce ai făcut”, spune conf. univ. Radu Gramatovici.

Două zile au fost petrecute alături de Leo Yeung, venit din îndepartatul Hong Kong, special pentru cercul de informatică coordonat de dl. Bogdan Pătruț.

„Ultimele două zile ne-au oferit șansa de a pătrunde în lumea roboților (cod, senzori, multe fire și mai multe piese imprimate 3D).Cunoștințe noi, o lume nouă care e tot mai prezentă în viețile noastre.”
Carina Ivu, purtător de cuvânt, Programare cu răbdare

Zeci de curioși și pasionați de robotică au participat săptămâna aceasta la workshop-urile susținute de Leo Yeung.

Leo a venit tocmai din Hong Kong, „însoțit“ de roboții săi, pentru a împărtăși elevilor din Bacău ce știe despre programare și pentru a-i încuraja să își urmeze pasiunea.

„Am realizat că procesul prin care am construit imprimanta 3D m-a învățat, totodată, cum să construiesc și un robot. Am printat piesele, am scris codul și am făcut toate acestea acasă, învățând de pe internet.”

Am vrut să aflăm toată povestea, așa că l-am întrebat cum a luat contact cu imprimanta 3D. Leo ne-a răspuns zâmbind că obișnuiește să bea cafea și că și-a dat seama că nu avea unde să depoziteze capsulele, așadar a decis să își printeze propriul raft.

Deci, totul a pornit de la cafea. Am stat puțin pe gânduri și mi-am dat seama că și loggo-ul nostru înfățișează tot o ceașcă de cafea.

La Programare cu Răbdare, în aceste zile, au fost prezenți și elevi de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc, împreună cu domnul profesor Istvan Budai. Ei au fost invitați să construiască, alături de noi, mici roboți cu un cod simplu și componente accesibile (senzori, placuțe Arduino și Raspberry Pi, fire multicolore și piese imprimate 3D), o activitate în echipă ce s-a întins pe ambele zile de curs.

Roboții prezentați la aceste workshop-uri au fost asamblați din piese imprimate 3D, proiectate de oameni din toate colțurile lumii, proiectele fiind preluate de Leo Yeung, de pe o platformă online.

„A fost aproape magic. Am simțit ca teleportarea există! Am trimis proiectul pentru o piesă, unui prieten, în India. Nu am fost niciodată acolo, dar o parte din munca mea, da! Imediat după câteva ore mi-a trimis fotografii cu piesa deja imprimată și atașată robotului.”

Leo Yeung ne-a demonstrat că orice este posibil, că poți construi și programa roboți și fără să ai studii în domeniu. Comunitatea este foarte importantă pentru dezvoltarea societății și trebuie să ne ajutăm reciproc. Activitatea cercului „Programare cu rabdare” va continua cu o școală de vară în care elevii vor învăța limbajul de programare Java, de la doi tineri specialiști, veniți de la Iași.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img