Editia a XIX – a „Zilelor Centrului de Cultura «George Apostu»”, care au debutat miercuri, 23 aprilie, si se desfasoara in acest an sub genericul “Apostu 80. Centrul Apostu si invitatii sai de onoare”, eveniment cultural prilejuit de praznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – purtatorul de Biruinta.
A fost o adevarata sarbatoare a culturii nationale, la care a participat un numeros si select public din municipiul si judetul Bacau, cât si din alte orase ale tarii, dar si din diaspora. “Incercam, incepând cu acest an, sa recream un pod de legatura intre România si diaspora, sa recream drumul reintoarcerii catre tara a lui George Apostu prin aceste personalitati, care vor fi prezente la centrul nostru pe tot parcursul anului. O premiera este ca aceste zile se desfasoara pe parcursul unei saptamâni, reinventând programul „Spectacolul cartii – lecturi publice”, impreuna cu invitatul nostru de onoare la aceasta deschidere a Zilelor, prozatorul Catalin Dorian Florescu, scriitor de origine româna si de expresie germana, unul dintre cei mai importanti exponenti ai romanului european in momentul de fata”, ne-a spus Geo Popa, director al Centrului de Cultura „George Apostu”.
Programul a fost extrem de dens si divers, la Muzeul de Arta Contemporana s-a vernisat o inedita expozitie de sculptura si desene – Trepte, semnata de artistul bacauan Gheorghe Zarnescu, despre care a vorbit, in termeni specifici si elogiosi criticul Pavel Susara. “La Gheorghe Zarnescu vedem un tip de expozitie care trebuie privita dinauntru si nu dinafara, obiectele, unele de o mare incarcatura ideatica, nu trebuie privite doar trecând pe lânga ele, ci intrând in labirintul lor, in asezarea lor in spatiu, extragându-le din functionarea lor singulara si asezându-le in mecanismul dorit de autor. Sunt lucrari care descopera un destin artistic, o cariera, nu sunt lucruri, ci opere de arta.”
A fost lansat si prezentat Albumul TREPTE al sculptorului, de introducerea lui in memoria publicului ocupându-se poetul Val Manescu. Partea a doua a manifestarilor s-au desfasurat in sala de marmura sub genericul „Spectacolul cartii. Lecturi publice”, care i-a avut ca protagonisti de Pavel Susara, al carui volum de poezii „Zizi” a fost prezentat de profesorul Gheorghi Iorga, Geo Popa oferind asistentei o apreciata interpretare artistica a unei poezii din volum.
Momentul cel mai asteptat, decernarea Diplomei de Excelenta al Centrului „George Apostu”, a fost prefatat de Adrian Jicu, redactor al revistei ATENEU, care a adus in fata publicului biografia literara a romancierului de origine româna si expresie germana Catalin Dorian Florescu, cel care, a spus criticul, “merita din plin Diploma de Excelenta, pentru prodigioasa activitate literara si promovarea culturii si imaginii României in lume”. Cinci dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului: „Jacob se hotaraste sa iubeasca”, Drumul scurt spre casa”, „Vremea minunilor”, „Maseurul orb” si „Zaira”, au stat la dispozitia celor care vor sa intre in universul literar, poematic si ideatic al celui mai titrat scriitor european al momentului.
“Nu este de ajuns talentul pentru a povesti asa cum o face Catalin Dorian Florescu, trebuie, de asemenea, sa fie crescut printre povestitori, intr-un spatiu unde istoriile de tot felul, credibile sau fantastice, sunt transmise din om in om.”
Frankfurter Allegemeine Zeitung.
Organizatorii si autorii au oferit cartile si albumele lor unui grup de elevi de la Colegiul National „Costache Negri” Tg. Ocna, prezenti la Zilele Centrului, profesorilor indrumatori, cât si invitatilor speciali din Botosani, Sângeorz Bai, Bucuresti, Iasi si Bacau, un gest care se inscrie in „Spectacolul Cartii”, care continua in zilele urmatoare la Tg. Ocna, Monesti – cu ocazia Zilelor DADA, Bârlad si Piatra Neamt. In incheierea primei zile de manifestari, Corul Barbatesc „Laudamus” al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman, condus de prof. Gheorghe Gozar, a sustinut un recital specific sarbatorilor de Paste.