12 ianuarie 2025

Investițiile în apa băcăuanilor finalizate înainte de termen

Operatorul regional de apă, Compania Regională de Apă B Bacău, a anunțat finalizarea, înainte de termen, a lucrărilor de reabilitare a stației de tratare a apei de pe dealul Cărăboaia, de lângă Dărmănești. Anunțul a fost făcut vineri, 1 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB) și CRAB.

Investiția de la Cărăboaia face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată de la nivelul județului, finanțat din fonduri europene de peste 470 de milioane de euro. „Investiția de la Cărăboaia este, de departe, cel mai important contract pentru locuitorii municipiului Bacău care în niciun caz nu putea fi făcut dintr-o simplă bătaie din palme. Nu este o banală postare pe Facebook prin care se anunță achiziția luminițelor sau a brazilor pentru sărbătorile de iarnă. Aici vorbim de sume mari, din fonduri europene.



Pe de altă parte, ca și stația de demanganizare, lucrarea de la Cărăboaia a fost finalizată înainte de termenul contractual care era decembrie 2022”, a declarat Valentin Ivancea, președintele ADIB. Valoarea totală a investiției este de peste 5,3 milioane de euro, din care circa 4,8 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile, 400.00 de euro sunt din sursele proprii ale CRAB și 800.000 de euro de la Consiliul Județean Bacău, în proprietatea căruia se află unitatea de la Cărăboaia.

Stația, cu o capacitate zilnică de circa 70.000 de metri cubi de apă adusă de la Poiana Uzului, are o vechime de aproape 50 de ani (1973), timp în care nu a fost beneficiat de nicio lucrare de reabilitare. „Este una dintre cele două mari stații de tratare a apei pe care CRAB le are în administrare. Aceasta asigură apa potabilă pentru mai mult de jumătate din aria de operare a Companiei Regionale de Apă, cu posibilitate de mărire a numărului de utilizatori”, a subliniat Nina Chiper, directorul general al CRAB. În prezent, obiectivul poate asigura necesarul de apă potabilă pentru 12 localități, atât urbane (Moinești, Onești, Târgu Ocna, Dărmănești și, parțial, Comănești), cât și rurale (Cașin, Târgu Trotuș, Pârgărești, Dofteana, Poduri, Prăjești și Măgirești).

Cert este că investiția de Cărăboaia a produs schimbări uriașe la nivelul obiectivului, fiind reabilitate atât clădirea stației, cât și linia de tratare a apei, linia decantoare, stația de pompare, stația electrică și stația de filtrare. „Un element de notate este linia recuperare și de tratare a nămolului, conformă cu strategiile europene în domeniu, cu o valoare de 2,5 milioane de lei”, a completat directorul CRAB. Stația de tratare a apei Cărăboaia beneficiază, acum, inclusiv de un sistem de monitorizare SCADA (Monitorizare, Control și Achiziții de Date) în valoare de circa 737.000 de lei.

Conducta de la Stejaru – coșmarul băcăuanilor, va fi reabilitată

În cadrul întâlnirii cu presa, organizatorii au mai anunțat și semnarea, peste două săptămâni, a unui alt contract (important pentru județ, dar mai ales pentru municipiul Bacău) care vizează modernizarea conductei de 23 de kilometri dintre Stejaru și Bacău, aflată în proprietatea municipiului Bacău. Reamintim că, în anii din urmă, din cauza vechimii acestui tronson care ceda în diferite puncte, băcăuanii au avut mult de suferit, rămânând perioade lungi de timp fără apă la robinet, de multe ori, în plină vară.

Cert este că acest contract presupune atât reabilitarea aducțiunii de la Stejaru la Bacău, cât și extinderea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Mărgineni. Valoarea lucrărilor se ridică la circa 30 de milioane de euro. „Suntem într-o luptă contratimp, astfel încât să ajungem să furnizăm ceea ce este mai important pentru municipiul Bacău: apa. Să scăpăm de această teamă că, oricând, ar putea pocni conducta și, astfel, să rămânem iar fără apă. Și săptămâna trecută a fost o mică avarie la conducta asta de azbociment”, precizat Valentin Ivancea.

Tratarea apei, cu tehnologii pe bază de oxigen

De reținut că locuitorii municipiului Bacău vor mai beneficia și de proiectul de 7,5 milioane de euro prin care s-a reușit construirea, în avans, a stației de demanganizare de la Gherăiești. Astfel, băcăuanii vor avea la robinete apă de o calitate sporită, știut fiind că principalul poluant identificat în apa brută din zonă este manganul. Interesant de menționat că procesul de tratare a apei în stația de demanganizare va presupune tehnologii pe bază de oxigen, eliminându-se vechile metode prin care erau folosiți diferiți compuși chimici. De menționat că acest proiect a inclus și reabilitarea a 93 de puțuri din Mărgineni, Gherăiești și Hemeiuș, asigurându-se, astfel, surse de rezervă pentru alimentarea cu apă a populației municipiului Bacău, care vor putea fi folosite în caz de nevoie.

Nu în ultimul rând, se are în vedere și reabilitarea conductelor din municipiul Bacău, printr-o investiție care se va ridica la circa 18 milioane de euro. „Avem un termen de depunere a ofertelor – 3 noiembrie. În funcție de cum decurge procedura de achiziție și până la adjudecare, putem să dăm un termen optimist. Problema e că firmele nu se îngrămădesc să participe la licitație. Și asta pentru că e foarte greu de lucrat în municipiu. Sunt conducte, cabluri, se desface tot orașul, trebuie să lucrezi cu grijă …

Dar, suntem optimiști că se vor găsi executanți ai lucrării”, a încheiat Valentin Ivancea, președintele ADIB. La final, reținem și semnarea unui contract în valoare de circa 3 milioane de euro prin care vor fi achiziționate 20 de vehicule și echipamente operaționale (autovidanje, motompompe remorcabile, automacarale, autobasculate, inclusiv un laborator de inspecție video etc) care vor întregi parcul propriu al CRAB. Investiția va determina creșterea capacității de intervenție a operatorului de apă în situațiile de avarie sau la reparații, atât prin reducerea costurilor de funcționare, cât și scurtarea timpilor de execuție și îmbunătățirea condițiilor de lucru a salariaților.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img