Comuna Măgura este, în prezent, un adevărat șantier. S-au demarat investiții ample, atât în infrastructura școlară, cât și în cea rutieră. Așa cum am mai prezentat în Deșteptarea, aici sunt demarate două obiective majore necesare comunității locale, construirea unei grădinițe și renovare de școală, dar este în plină desfășurare și asfaltarea a 2,3 km de drum în zona cunoscută ca fiind „Între vii”.
„Licitația a fost deja câștigată, acum perfectăm ultimele acte și ne apucăm de treabă. Vremea ne permite, așa că sperăm că până intrăm în sezonul rece, acest tronson de drum să fie gata. Vorbim de o investiție din venituri proprii, circa 7,3 milioane de lei înainte de execuție, pe un proiect pe care dorim să asfaltăm 5,3 km, pe un contract de trei ani”, ne-a declarat Iordache Costraș, primarul comunei Măgura.
În ceea ce privește investițiile în unitățile de învățământ, este vorba de o finanțare de la Guvernul României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL II, respectiv: „Construire grădiniță cu trei grupe” în curtea Școlii Gimnaziale „Emil Brăiescu” și „Renovare și dotare școală din satul Crihan”. Ambele obiective sunt proiectate de SC Prodomus SRL Bacău și executate de SC Contact Plus Construcții SRL Bacău.
Pentru construirea grădiniței s-au alocat 1.093.268 lei, iar pentru modernizarea școlii din satul Crihan, 1.004.051 lei. După cum ne-a spus tot primarul Costraș, constuirea unei grădinițe în comună este o premieră, pentru că aici nu au fost niciodată spații pentru învățământul preșcolar. Investiția a fost gândită tocmai pentru a atrage spre sat copiii, care în prezent merg spre oraș, în Bacău. Contractele au fost semnate încă din luna februarie, lucrările au început și se speră ca în primăvara viitoare să vorbim deja de inaugurare, pe ambele obiective.
Alte investiții
S-au depus proiecte și pentru continuarea asfaltării în comună, se lucrează la documentație și pentru obținerea de fonduri prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), estimate la peste 4 milioane, pentru finalizarea rețelei de apă și canalizare în satele Crihan și Sohodol, s-a deschis licitație pentru căminul cultural prin AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), se extinde rețeaua electrică, dar și rețeaua de gaze, este deja un proiect depus pe POR (Programul Operațional Regional) și pentru construirea unei săli de sport, care să includă și modernizarea școlii din centru.
În prezent, în comună sunt peste 5.000 de locuitori. Pe de altă parte, populația școlară (învățământ preșcolar, primar și gimnazial) este de circa 400 de elevi, care merg la cursuri în trei unități de învățământ câte există în Măgura.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.