12 ianuarie 2025

Invazie de eoliene in comunele din judet

Bacaul pariaza pe energie verde

O noua moda a pus pe jar firmele din judetul Bacau: aceea a construirii de instalatii eoliene. Investitii scumpe, aceste centrale au starnit interesul multor oameni de afaceri din zona.

Moda eolienelor a ajuns si in judetul Bacau. Daca te uiti pe site-ul Consiliului Judetean, la capitolul certificate de urbanism, s-ar putea zice ca in perioada urmatoare intreaga regiune s-ar putea transforma intr-un mare parc eolian. Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent au fost acordate nu mai putin de 11certificate de urbanism. Zonele preferate sunt extravilanele comunelor Racaciuni, Parava, Damienesti, Saucesti, Plopana, Huruiesti si Prajesti. La Racaciuni au fost date 4 certificate pentru instalatii de producere a energiei eoliene. Acestea au numerele de inregistrare 35 din 22.02.2010; nr. 38 din 22.02.2010; nr. 114 din 08.04.2010 si 115 din 08.04.2010). La Parava figureaza 2 certificate: nr. 113 din 08.04.2010 si 118 din 08.04.2010. Pentru extravilanul comunei Plopana este inregistrat cel cu numarul 83 din data de 23.03.2010. La Saucesti a fost dat certificatul cu nr. 34 din 18.02.2010, tot in vederea amplasarii unui parc eolian. Pentru Huruiesti si Damienesti sunt inregistrate cate un singur astfel de certificat de urbanism: cel cu numarul 27 din 17.02.2010 (Huruiesti) si 194 din 09.06.2010 (Damienesti). Pentru extravilanul comunei Prajesti sunt 2 certificate in vederea construirii unor parcuri eoliene: nr. 195 din 09.06.2010 si numarul 196 de le aceeasi data.

Nu s-au autorizat

Costurile ridicate ale investitiei i-au descurajat insa pe investitori. La Consiliul Judetean figureaza numai doua autorizatii de construire, si anume o autorizatie din anul 2009 pentru “amplasarea unui turn de 82 de metri pentru masurarea intensitatii vantului pe o durata de 12 luni, in satul Petresti, comuna Pancesti si una pentru construirea unei astfel de centrale eoliene, tot la Pancesti“.
“S-au dat mai multe certificate de urbanism. O parte dintre solicitanti au facut chiar si PUZ-uri avizate la primariile din localitatile respective. Cat despre autorizatiile de construire… a fost data una singura pentru Pancesti”, ne-a declarat Gheorghe Stoina, arhitectul sef al judetului Bacau.



7 eoliene la Racaciuni

Dupa cum se poate observa si din numarul mare de certificate de urbanism date, interesul pentru extravilanul comunei Racaciuni este foarte mare. In perioada imediat urmatoare, aici vor functiona nu mai putin de 7 astfel de centrale de producere a energiei electrice. “Noi am sprijinit si sprijinim in continuare aceste initiative. Astfel speram sa avem si noi mai multi bani la bugetul local. Mai mult decat atat, reprezentantii firmei care le vor construi ne-au promis ca vor repara drumurile de acces pana in zonele respective”, a afirmat Ionut Ciciu, viceprimarul comunei Racaciuni. Centralele vor fi amplasate pe terenuri de aproximativ 80 de mp fiecare. Tratativele pentru amplasarea eolienelor in zona au inceput inca din primavara anului 2009. Initiativa nu este singura de acest fel. “Acum vreo 2 ani a venit si o firma din Portugalia care a facut un studiu al vanturilor. Voiau sa instaleze vreo 40-45 de eoliene. Proiectul a fost abandonat din motive pe care nu le cunosc”, a spus viceprimarul Ciciu. Cele 7 eoliene vor fi mai mari decat este cea de la Pancesti. Acestea vor avea 108 metri inaltime si o capacitate mai mare.

Firme din judet

Marea majoritate a firmelor care au cerut certificate de urbanism sunt din Moinesti. Este vorba despre SC Eneray RMK – Moinesti, SC Dam Energy Beta SRL – Moinesti, SC Race Energy SRL – Moinesti, SC Energy Gama SRL – Moinesti, SC Discover Eneray SRL – Bacau, SC Eneraycumw SRL – Vrancea, SC Energopark SRL – Bucuresti si SC Wind Activa Development SRL – Giurgiu. “Investitia initiala este intr-adevar foarte mare, dar, intr-un timp relativ scurt se poate amortiza. Sistemele sunt foarte bine puse la punct si pot da un randament sporit chiar daca vantul are o intensitate mica”, a mai declarat arhitectul sef al judetului. Deocamdata, singura eoliana care functioneaza este cea de la Pancesti.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img