Consfatuire judeteana la Inspectoratul Scolar Judetean
Directorii, managerii, educatorii, profesorii si invatatorii care activeaza in sistemul de invatamant particular din Bacau s-au intalnit, joi, cu totii la sediul Inspectoratului Scolar, intr-o consfatuire judeteana. In acest cadru au avut loc discutii legate de aplicarea noii Legi a Educatiei si in domeniul invatamantului privat, dar si de dificultatile pe care le intampina acest sistem in momentul de fata. In final, a avut loc un schimb de bune practici, dar si o conferinta intitulata "Provocari si perspective in invatamantul privat din Uniunea Europeana".
Pentru prima data in acest nou an scolar, reprezentantii tuturor unitatilor de invatamant particular din Bacau s-au intalnit la Inspectoratul Scolar Judetean, intr-o consfaturie in care s-a discutat despre particularitatile acestei forme de educatie, despre legislatie si problemele din sistem, dar si despre cum trebuie sa se alinieze aceste unitati scolare private la noile metodologii educative. Intreaga activitate a fost coordonata de prof. Angela Sterpu, inspector scolar de specialitate pentru proiecte educationale, invatamant particular si alternative educationale. "Saptamana trecuta a avut loc consfatuirea nationala a invatamantului particular din Romania si am considerat ca este necesara o astfel de intanire si la nivel judetean", a precizat Angela Sterpu. Au fost prezenti la intalnire, pentru a lamuri unele probleme legate de organizarea acestor sisteme de invatamant, care se doresc a fi o alternativa la reteaua de invatamant de stat, si inspectorii scolari generali adjuncti Teodora Craus si Cristian Cuciac, precum si prof. Sorin Bostan, inspector scolar pentru managementul resurselor umane.
Aceleasi probleme ca si "la stat"
Managerii, directorii, educatorii, invatatorii si educatorii, profesorii care predau in unitati particulare au profitat de ocazie si au adresat intrebari legate de programele scolare, auxiliarele curriculate, modul de repartizare a orelor de studiu pe profil si specialitate, de cum trebuie organizat Comitetul de parinti si Consiliul de Administratie al acestor tipuri de unitati de invatamant avand in vedere faptul ca desi sunt particulare, ele trebuie sa se supuna rigorilor aceleiasi Legi a Educatiei Nationale. "Este foarte bine ca ne intalnim, pentru ca avem de clarificat multe aspecte care tin de incadrarea personalului, de planul de scolarizare, de feed-back-ul Inspectoratului Scolar, mai ales ca ne dorim sa asiguram un invatamant de calitate", a precizat Ioana Adobricai, de la Scoala Sanitara Postliceala Onesti. "Nu este important sa avem o buna relatiei doar cu parintii si copiii, ci si cu Inspectoratul Scolar, care ne furnizeaza toate informatiile necesare aplicarii in bune conditii a planului de invatamant, dar si a tuturor activitatilor", a preciizat si Iuliana Campau, director gradinita particulara Bacau. "Invatamantul privat este o alternativa la invatamantul public. Speram ca relatia pe care o avem cu Inspectoratul Scolar si cu Ministerul Educatiei sa duca la prosperitatea acestui tip de educatie si sa nu mai fim categorisiti de catre opinia publica, in general, doar ca acele «fabrici de diplome»", a afirmat si Alecu Zatu, de la Centrul de Studii Europene Bacau
Evaluate de ARACIP
Conform Legii Educatiei Nationale, unitatile particulare de invatamant sunt unitati libere, deschise, autonome organizatoric si economico-financiar, avand drept fundament proprietatea privata, garantata de Constitutie. Autorizarea de functionare provizorie, acreditarea si evaluarea periodica a acestor institutii scolare sunt realizate de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar ARACIP, dar sunt sprijinite de stat, in conditiile legii. Directorii acestor unitati de invatamant sunt numiti de condicerea persoanei juridice fondatoare, cu respectarea criteriilor de competenta. Din acest an si finantarea invatamantului particular acreditat se face din taxe, fonduri publice, ca si in cazul invatamantului de stat. In prezent, in cele 16 unitati private de invatamant din Bacau (autorizate, acreditate sau in curs de autroizare) invata in jur de 750 de prescolari si elevi.
Roxana Neagu