Bacaul, lasat de izbeliste de „cosasii” primariei
Spatii verzi neingrijite, iarba netaiata de saptamani intregi si gunoaie aruncate peste tot. Asa arata majoritatea cartierelor din Bacau. Mai ales cele de la periferia orasului. Daca spatiile verzi din fata Primariei sau a altor institutii arata impecabil, nu acelasi lucru se poate spune si despre cele din cartierele in care inca mai exista oaze de verdeata.
Bacaul este un oras al contrastelor. Un santier continuu, cu trotuare sparte sau in curs de reabilitare, cu asfalt crapat, cu timide piste de biciclete dar care se opresc in panouri publicitare sau in stalpii de iluminat. Cu anumite zone in care se incearca "ascunderea gunoiului sub pres" (vezi strada principala in special din zona Primariei Bacau, unde florile ornamentale sunt udate zilnic, chiar si atunci cand ploua, sau piateta din centru unde a fost motat mobilier stradal cu umbrare, dar pe dalele sparte). Cu locuri de joaca in care toboganele si scranciobele abia se mai tin insa pe scheletul de fier, cu ghene de gunoi uneori sufocate de hartii, cartoane si pet-uri, cu fatade de blocuri spoite pe alocuri, in general scorojite si arse de soare, dar si cu spatii verzi – ingrijite numai in zona centrala, si napadite de buruieni, in cea mai mare parte a cartierelor.
In Nord, iarba a invadat trotuarele
Un prim exemplu este cartierul Nord, unde pe alocuri iarba si buruienile au ajuns si la inaltimea de o jumatate de metru. "Totul cam lasa de dorit. Am mai vazut oamenii de la Salubritate pe aici, dar cam rar. Poate ca nu au personal suficient, dar clar este ca nu isi fac treaba", ne-a spus Vasile Onea, de pe strada Venus, una in care iarba a invadat si trotuarele. "Si poate ca mai vin pe aici (angajatii de la Salubritate, n.r.), dar mai dau cu o matura si atat. Cu o coasa in mana nu i-am vazut de mult. Anul acesta cred ca niciodata", a completat si Maria Guza. Iar privelistea hada, de verde crud, sanatos, se intinde pe toate strazile laterale, de la Primaverii, pana la Tazlaului, inapoi pe 22 Decembrie (unde spatiul verde s-a transformat in adevarate parcari publice!) si Iosif Cocea, pana pe Mioritei.
„E rusinea noastra, a tuturor…”
Practic, prin faptul ca sunt ingrijite doar spatiile verzi de pe bulevardele principale si din anumite zone alese preferential (exemplu zona in care functioneaza spalatoria edilului in functie) se creeaza la prima vedere o imagine de oras curat, insa la o privire mai atenta se dovedeste ca ideea e total falsa. "Si pe masini scrie – «Bacaul, un oras curat». Dar de unde? Insula de agrement lasa de dorit. E jalnic si acolo", ne-a declarat Virgil Oprisan, locuitor pe strada 1 Mai, din cartierul Bistrita Lac. Si zona insulei e invadata de iarba necosita, de crengi uscate, de balarii. "E rusinea noastra, a tuturor. Dar si a oficialitatilor", a fost parerea sincera a lui Neculai Chititescu, care trecea prin zona.
Pajiste buna pentru pascut
Imaginea stirului cu mot, a papadiilor si buruienilor ne-a intampinat si in cartierul Izvoare. Desi "sarac" in spatii verzi, si acelea care sunt pe marginea drumului par uitate de "cosasii" primariei. Balariile par insa "ca la ele acasa" in zona Bicaz-Chimiei, pe strada Henri Coanda ce coboara in cartierul Aviatori (cel mai neingrijit), dar si in cartierul Tache. "Eu una cand vad un gunoi pe jos il iau, dar cu buruienile nu pot sa ma lupt. Sincer, nici pe aia de pe la Spatii Verzi nu i-am prea vazut, va spun drept. Dar asa sunt oamenii. Tine si de educatie", ne-a marturisit si Elvira Pintilie. In toate aceste zone sunt alei, mai ales printre blocuri, pe care nici nu-ti vine sa calci, iar gardul viu pare tot una cu buruienile. "Fata de noi, cei din zona Aviatori, dar mai sunt si altele, se vede astfel si dezinteresul actualei administratii. De parca numai cei din centru platesc taxe si impozite, noi nu", ne-a precizat suparat si Gheorghe Ifrim. Nu este de mirare ca in cartierele marginase ai impresia ca te afli pe un camp, pe o pajiste, numai buna pentru ca vacile sau caii sa iasa la pascut. Noi am vazut doua martoage pe terenul viran de langa cimitirul Sarata si alte doua, langa trecerea peste calea ferata de la Politie. In plina zi de duminica, in jur de ora 11.00. Va mira?
Vom reveni intr-una din editiile viitoare si cu punctul de vedere al oficialitatilor municipalitatii vizavi de aceasta situatie.
Roxana Neagu