Saptamâna trecuta, la sediul redactiei au venit sotii Moisa din Ardeoani. Acestia au fost afectati, indirect, de valul de inundatii care s-a abatut asupra comunei unde parintii lor au sau au avut case, una in Iliesti, alta in Leontinesti.
„Problema la noi este veche, noi fiind victime ale mai multor inundatii, din 2005, 2010 si acum, in urma cu doua saptamâni, cea mai recenta. Casa parintilor mei care au murit este in Iliesti. Pe aici trece Pârâul Sarat, un curs de apa care trebuie regularizat. Noi am facut adrese, am depus sesizari la Prefectura, la Administratia de Apa, Primaria Ardeoani are facute adrese, dar nu s-au luat masuri pâna acum. De câte ori sa mai fim inundati?”, spune Dumitru Moisa.
Intr-adevar, potrivit documentelor pe care le-am consultat si noi, exista corespondenta intre institutii din 2005 incoace, in care se invoca permanent ca sunt studii de fezabilitate, nu si fondurile necesare pentru a se face ceva.
Primarul din Ardeoani, Victor Diaconu, proaspat reales, arata ca „din 26 mai, de la primele inundatii, sunt atâtea zile, de când n-a venit nimeni aici. Noi am facut raport operativ, comuna a fost afectata grav de inundatii, dar nu s-a interesat nimeni de soarta noastra. Pompierii ne-au ajutat sa scoatem apa, am eliberat comuna, dar ce se poate face in continuare fara sprijin de la alte autoritati?”
Dumitru Nada, de la Compartimentul pentru Situatii de Urgenta al Institutiei Prefectului spune ca „sunt 30 de localitati afectate de inundatii. Echipele noastre sunt pe teren, vor ajunge peste tot, dar nu imediat.
Probleme cu pârâul este cunoscuta, ABA Siret are proiecte, studii de fezabilitate pentru mai toate firele de apa din bazinul Siretului, dar nu sunt bani. Sau acestia s-au dat in functie de prioritati.
Acum, Uniunea Europeana are un fond pentru astfel de situatii, dar banii pentru refacerea infrastructurii se vor da doar daca aceste rapoarte pe care le facem sunt bine intocmite”, a mai precizat Nada.
Administratia Bazinala de Apa Bacau ne-a transmis urmatorul punct de vedere: „Institutia noastra a promovat Studiul de Fezabilitate privind proiectul Amenajare râu Trotus si Afluenti pe tronsonul Ghimes-Urechesti, in cadrul caruia sunt cuprinse si lucrari de aparari de maluri ale Tazlaului Sarat, având ca scop scoaterea de sub efectul inundatiilor a localitatilor din comuna Ardeoani. Am depus diligentele pentru ca obiectivul de investitii sa fie finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare”, a declarat directorul Emil Vamanu.
Intre timp, Sistemul de Gospodarire a Apelor face lucrari de intretinere a capacitatii de scurgere a albiei, care au un caracter provizoriu. ABA detaliaza ulterior si toate lucrarile care s-au executat din 2011 incoace.
Asadar, deocamdata, oamenilor nu le ramâne decât sa astepte implementarea proiectului cu fonduri europene, chestiune care ar putea dura ani de zile si sa se roage ca asupra lor sa nu se mai abata potopul.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.