17 ianuarie 2025

Intretinerea pe decembrie bate recordul / Caldura la preturi astronomice

Bacauanii care nu au reusit inca sa se desprinda de CET raman cu buzunarele goale dupa ce platesc intretinerea pe decembrie. In asociatiile de proprietari a inceput afisarea tabelelor de intretinere, iar sumele de plata sunt astronomice, cu mult peste posibilitatile unui om de rand. La unele apartamente, numai caldura costa 700 lei/luna. CET da vina pe debransari si repartitoare.

Cifrele prezentate de conducerea CET ca reprezentand tarifele medii la incalzire nu corespund deloc realitatii din teren. „Noi am facut calcule pe cateva zone din municipiul Bacau, a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET. Acestea arata ca preturile sunt rezonabile”. Potrivit datelor furnizate de CET, in zona Orizont-Cornisa, tariful este intre 2,9 lei/mp si 3,4 lei/mp. In zona URA-Narcisa, tariful se incadreaza intre 2,8 lei/mp si 3,9 lei/mp. Zona Gara-Decebal are un tarif de 3,3 lei/mp- 5,1 lei/mp, Centru- Autogara se evidentiaza printr-un tarif mai scazut, 1,8 lei/mp-3,1 lei/mp, iar zona Tic Tac- Milcov figureaza la CET cu tarife intre 2,9 lei/mp si 4,1 lei/mp. „Acestea sunt niste tarife orientative, a explicat directorul Dragusanu. Ce se intampla in asociatii, cum se repartizeaza consumul, nu este treaba noastra. Am primit si noi informatii ca ar fi asociatii in care s-a ajuns la 11 lei pe metru patrat de apartament, la incalzire, dar este inexplicabil.” Directorul de la CET a mai spus ca este imposibil sa se consume 5 gigacalorii la un apartament, „chiar daca se tin toate geamurile deschise si afara sunt – 10 grade Celsius”.



aNe ard la buzunar!”

„Pretul caldurii este strigator la cer,ne-a spus indignata Mariana Gradinaru, administratorul Asociatiei de proprietari 1. Va dau doar cateva exemple, sa vedeti ca nu este asa cum spun cei de la CET. In blocul 10, strada Marasesti, caldura pentru un apartament de 64 mp costa peste 760 de lei pe luna decembrie.” La o garsoniera dintr-un bloc de pe Aleea Parcului, pretul caldurii din luna trecuta a ajuns la 303 lei. In blocul 25 de pe strada Razboieni, pentru un apartament de doua camere, de 40 mp, a iesit de plata 505 lei. „Este de speriat! Suntem racordati la centrala termica pe gaze. I-am rugat sa nu mai dea atata caldura, ca ies aburi din gigacalorimetre si clocotesc la propriu caloriferele. Degeaba! Ne ard la buzunar!”. Administratorul Mariana Gradinaru spune ca i-a anuntat telefonic pe unii locatari despre costurile astronomice la caldura, dar mai intai i-a rugat sa ia loc pe fotoliu, sa nu pice din picioare. „Cei care platesc in sistem pausal au iesit mai bine. Cu gigacalorimetrele acestea montate de CET este ceva suspect”, crede Mariana Gradinaru.

CET se spala pe maini

Locatarii ramasi printre ultimii in sistemul centralizat pe o scara de bloc sunt cei mai greu pusi la incercare de factura la caldura si apa calda. Ei platesc tot consumul inregistrat de gigacalorimetre, chiar daca agentul termic incalzeste tevile din subsol si pe cele comune din apartamentele debransate. „Avem cateva cazuri tragice, ne-a declarat Vasile Juncu, presedintele Asociatiei de proprietari 202. Intr-un bloc de pe strada Veniamin Costache a ramas pe una din scari un singur apartament bransat la CET. Biata proprietara, o batrana, trebuie sa suporte singura un consum de 6 gigacalorii inregistrat de gigacalorimetrul de scara. Are de platit 700 de lei numai la caldura pe o luna”. Presedintii de asociatie si administratorii cred ca CET ar fi trebuit sa demonteze contorii de la scarile ramase cu putini consumatori. Nici repartitoarele de costuri nu sunt avantajoase pentru locatarii de pe scarile cu procent mare de debransati. Conducerea CET se spala insa pe maini. „Noi i-am invitat pe consumatori sa monteze repartitoare de costuri si robineti termostatati in 2003, cand sistemul era aproape intact, a declarat directorul CET. Procentul de locatari bransati la CET era suficient pentru ca repartitoarele sa fie viabile. Pe de alta parte, firmele care au montat repartitoare nici nu i-au instruit pe oameni cum se face citirea. Asociatiile si firmele de repartitoare ar trebui sa verifice atunci cand apar consumuri aberante”. Bacauanii care nu si-au permis instalarea unei centrale individuale au ajuns astfel victimele sistemului centralizat. CET, societatea Consiliului Local Bacau le pune in carca tot consumul din sistemul parasit de ceilalti locatari tot din vina administratiei locale, care a lasat de izbeliste acest serviciu de maxima utilitate publica.Scris de Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img