La sfarsitul saptamanii trecute au inceput sa fie afisate in blocuri tabelele de intretinere. Vestile sunt proaste pentru bacauani: caldura ii va usca la buzunare pe cei care o primesc de la CET. Potrivit datelor furnizate de societatea de termoficare, in februarie s-au livrat catre consumatori peste 25.000 de gigacalorii. In blocurile in care au ramas putini bransati la CET, intretinerea pentru februarie va fi cu mult mai mare decat pentru luna precedenta.
Gerul din luna februarie loveste abia acum in bugetul bacauanilor. Fie ca ne-am incalzit cu centrala proprie sau am primit caldura de la CET, toti ne asteptam la costuri record. „In ianuarie am dat pentru caldura 350 de lei, ne-a declarat Dorica Chiriac. Acum ma astept sa se afiseze o suma mult mai mare pe tabel. Cu siguranta va fi mai mult.” Un alt bacauan, Veniamin Boghian, crede ca „e scumpa caldura de la CET. Pentru ianuarie am platit 170 de lei, dar acum sigur ne va costa mai mult.”
Unii platesc din greu, altii primesc pomana
Linistiti stau doar cei care au caldura subventionata suta la suta de la bugetul de stat si de la bugetul local. Pentru a face parte din aceasta categorie, bacauanii din apartamentele bransate la sistemul centralizat de incalzire au fost obligati sa incheie conventii directe cu CET, un act aditional la contractul de furnizare-primire agent termic dintre societatea de termoficare si asociatiile de proprietari. Cei care au refuzat acest lucru nu pot beneficia dect de ajutorul de incalzire acordat de la bugetul de stat. „Eu am platit pentru caldura din ianuarie 258 de lei, ne-a declarat Roza Macovei. Pentru februarie intretinerea va fi mult mai scumpa. Am vecini care nu au platit nimic, in nicio luna. Ei au semnat conventii cu CET-ul, dar eu nu am vrut. Prefer sa platesc. Din fericire, nu avem costuri de speriat, fiindca nu sunt multi debransati pe scara si atunci se imparte consumul la mai multe apartamente.”
Pusi inutil la cheltuiala
De-a lungul timpului, bacauanii au fost convinsi sa faca diverse investitii in numele reducerii facturilor. Au izolat tevile comune de caldura si au montat repartitoare de costuri pe calorifere. Ambele investitii se dovedesc inutile. Izolarea tevilor nu i-a scutit de plata caldurii din spatiile comune, iar repartitoarele nu reflecta consumul real din apartamente. „Ne-au pus sa izolam tevile din apartamente degeaba, ne-a declarat un locatar de pe strada Letea. Acum ne impun diferite sume de plata pentru conductele din subsol. Eu stau la parter. Mai mult frig am in casa din cauza subsolului, dar platesc o caldura pe care nu o primesc. Pentru un singur apartament pe toata scara bransat la CET, toti ceilalti suportam costuri nejustificate.” Repartitoarele sunt si ele controversate. „Nu sunt bune, nu sunt omologate, sustine Petre Sirbu, un bacauan care a lucrat zeci de ani in domeniul instalatiilor. Mint astia. E ceva care te pacaleste. Am cumparat un repartitor vechi, din obor. L-am desfacut de curiozitate. Are un senzor pe care il poti regla sa stea mai aproape sau mai departe de calorifer. Sunt smecherii care se pot face. Eu unul, le-as scoate. O sa ma interesez cat costa sa platesc la pausal.”
Doina Mincu
CET Bacau a anuntat ca in februarie a produs 25.009 gigacalorii, fata de 21.925, in ianuarie.
„In general, locatarii fac economie la caldura. Nu, insa, si cei care au conventie cu CET-ul. Acestia ar avea costuri intre 300 si 400 de lei, dar primesc subventie. Ceilalti tin mai mult inchise caloriferele. Chiar si eu dau drumul la caldura doar cateva ore, cand ajung acasa de la serviciu.” – Rozina Vatafu, administrator Asociatia de proprietari 82
„Pentru luna februarie, facturile sunt, in medie, mai mari cu 30% decat pentru ianuarie. Sunt si varfuri, in ceea ce priveste suma de plata, de exemplu, 700 de lei pentru un apartament de 3 camere. In aceste cazuri le recomandam locatarilor sa izoleze subsolul blocului, sa elimine pierderile si sa verifice gigacalorimetrele, fiindca este posibil sa fie supradimensionate fata de numarul consumatorilor ramasi pe scara.” – Irinel Savin, reprezentant firma repartitoare
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.