2 ianuarie 2025

Intreruperea sarcinii, crima cea de toate zilele/Avorturi empirice in secolul XXI

In judetul Bacau, inca se mai moare in urma avorturilor empirice. Inconstienta mamelor si lipsa de educatie pun tot mai multe vieti in pericol. Statisticile sunt ingrijoratoare. Oficial, numarul deceselor prin avort in ultimii ani a ajuns la 10. Nu se stie insa cate femei au mai murit acasa din acesta cauza. Pilula contraceptiva este o necunoscuta pentru multe dintre ele.

O ultima statistica realizata de medicii din Maternitatea Bacau arata ca din anul 2000 peste 10 femei au murit dupa ce si-au provocat empiric un avort. Femeile iau decizia de a renunta la sarcina impinse de saracie, de planuri familiale sau de ambitii personale. &#8222Statisticile ne ingrijoreaza, ne-a declarat dr. Vladimir Corneleac, medic in obstetrica ginecologie. Daca in alte judete decesele la tinerele mame sunt cauzate de hemoragii interne sau de alte complicatii ale sarcinii, la noi inca se mai moare in urma avortului empiric. De exemplu in 2003, din patru decese, trei au fost in urma avortului provocat la domiciliu, in 2004 s-au inregistrat doua decese, ambele din avort empiric, iar anul acesta la fel. Eforturile noastre de a le ajuta sunt inutile pentru ca ajung la spital in ultima faza, cu infectie gereralizata si hemoragii puternice”.



Unde s-a putut, cazurile au fost salvate, unde nu…

Ana Maria B., in varsta de 20 de ani, din Silistea-Neamt a ajuns in stare grava la spitalul din Buhusi. Pacienta era insarcinata in luna a sasea si prezenta &#8222 amenintare de avort provocat”. In regim de urgenta, medicii buhuseni i-au acordat ingrijirile medicale necesare, insa starea generala a bolnavei s-a agravat. De la Buhusi, ea a ajuns la Maternitatea din Bacau. Copilul murise deja, iar mama a fost supusa unei interventii chirurgicale. Pacienta era casatorita, mai avea un copil si a incercat sa-si provoace avortul folosind un furtun si spirt. Dupa doua saptamani, tot de la spitalul din Buhusi a fost adusa de urgenta la Maternitatea Bacau si Corina V. in stare de soc hemoragic. Tanara, de numai 20 de ani, mama a doi copii, prezenta o sarcina de 23 de saptamani. La mijloc a fost tot o provocare de avort. Dupa pierderea sarcinii, pacienta a facut complicatii, dar a scapat cu viata. In schimb, alte vieti nu au putut fi salvate. Liliana I., de 35 ani, din Onesti a ales sa renunte la sarcina prin sondaj uterin cu o substanta toxica. A fost internata la sectia de terapie intensiva, iar dupa reechilibrarea functiilor organismului, a fost supusa si unei interventii chirurgicale. Dupa patru zile, a murit. Cauza decesului a fost socul toxicoseptic care a dus si la insuficienta organica multipla. Un al doilea caz asemanator s-a inregistrat la numai doua luni diferenta. &#8222Aici a fost vorba de sinucideri curate. S-a evitat controlul pentru ca nu se dorea sarcina si s-a apelat la metodele empirice”, a fost parerea dr. Neculai Ciuhodaru, medicul care s-a ocupat de caz in acea vreme.

Sarcinile nedorite fac viata un calvar

In general, persoanele care apeleaza la astfel de metode sau vin la Maternitate solicitand intreruperile de sarcina sunt tinerele de 16-20 de ani, necasatorite, care fac parte din familii dezbinate, au probleme sociale si un grad scazut de intelectualitate. Sunt insa si femei de 45-46 de ani care &#8222au fost pacalite de menopauza”, dupa cum spun medicii. Frica de parinti, in cazul primei categorii de &#8222paciente” sau rusinea fata de vecini, de &#8222gura lumii”, in cazul femeilor mai in varsta, le fac sa recurga la diferite mijloace care sa &#8222stearga greseala”. Se incearca si consilierea lor, li se dau sfaturi, dar acestea nu sunt receptionate.

Pilula contraceptiva este preferata &#8222intelectualelor”

La Cabinetul de Planificare Familiala al Spitalului Judetean sunt in evidenta peste 2.000 de femei care primesc pilule contraceptive gratuite. Cele mai multe dintre ele sunt din mediul urban, cu un nivel ridicat de cultura. La tara insa, medicii specialisti au recunoscut ca, desi sunt gratuite, metodele contraceptive nu sunt agreate. Statisticile arata ca mai comod este avortul, mai ales pentru femeile din mediul rural.Indiferent de motivatie, cert este ca, pentru multe dintre ele, intreruperea de sarcina a ajuns o interventie medicala banala, intr-o scurta invoire de la serviciu sau intre doua curse. Din nefericire, nu pentru toate este si o salvare.

Scris de Roxana NEAGU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img