„Leneși”, „paraziți”, „pomanagii”, în cel mai bun caz „iresponsabili”. Astfel sunt etichetați beneficiarii ajutoarelor sociale, oricare ar fi cauzele ce i-au adus în starea de sărăcie extremă.
Felul în care sunt percepuți și criticile care sunt îndreptate împotriva lor sunt determinate, adesea, de materiale video realizate în acest scop: să provoace aprecieri veninoase pe facebook sau alte rețele.
Știu cei care îi critică pe săraci care e realitatea, cine sunt și cum trăiesc? Ce nevoi și ce vise au copiii lor? Cât de greu e să retezi aceste vise?
Probabil că nu.
O parte dintre „asistați” sunt femei care cresc singure patru-cinci copii, bătrâni singuri, bolnavi care nu-și permit să se trateze.
Ceilalți sunt adulți tineri, care muncesc cu ziua ca să-și hrănească pruncii și beneficiază, în paralel, de venitul minim garantat.
Când îi întrebi dacă au fost angajați vreodată răspund, zâmbind stingheriți, că „Nu”, n-au fost. Asta nu înseamnă, neapărat, că stau degeaba.
Lucrează în agricultură, dar câștigul lor, nefiind înregistrat, nu împiedică aplicarea Legii 416.
Nu am văzut reportaje despre beneficiarii de prestații sociale din orașe, deși aceștia, calificați sau nu, pot găsi un loc de muncă.
Cei de la țară nu se angajează din cauză că nu au unde. În afară de primărie, poliție, două școli, câteva chioșcuri și o crâșmă în care vinde patronul, alți angajatori nu sunt.
Fac excepție comunele din coasta orașelor, în care funcționează fabrici de confecții, ferme, ateliere auto etc. Spre marginea județului e pustiu.
Guvernul a prevăzut măsuri sociale, dar nu și măsuri economice care, în timp, să permită comunităților rurale să se susțină singure. Iar dacă la țară nu vin firme și nu apar locuri de muncă, societatea civilă a găsit o altă soluție: asigură cursuri gratuite și prime de instalare, din fondurile UE.
Drept urmare, tinerii se vor muta în oraș pentru a se califica și angaja, ceea ce va accentua depopularea. Mă întreb unde va ajunge satul românesc.
Va fi, peste două decenii, doar locul pe care îl vom vizita ca să vedem case și școli abandonate?
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.