In vreme ce Germania a dat un semnal ca UE nu doar ca nu va deconta factura pentru reconstruirea Ucrainei si ca nu se va impotrivi daca tara se va indrepta catre Uniunea Euroasiatica, Kievul, impreuna cu Tarile Baltice si Polonia, construieste un scenariu al carei miza ar putea fi fortarea acceptarii in NATO.
De câteva zile, autoritatile ucrainene anunta ca trupele rusesti au trecut granita si au invadat estul tarii. Nu exista fotografii sau imagini din satelit pentru aceste acuzatii, insa, in hora s-au prins Tarile Baltice si Polonia, cei mai fideli membri europeni ai NATO, dupa Anglia. Nu trebuie sa fii cine stie ce istet ca sa-ti dai seama ca asistam la un conflict surd, deocamdata, in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
Pe de o parte, membrii estici insista pe ideea pericolului rusesc, incercând sa acrediteze ideea ca invazia deja s-a produs. Pe de alta parte, Germania si Franta, care, incearca sa reia relatiile cu Moscova, motivele fiind mai intâi economice. Miza acestui scenariu o constituie summitul NATO din septembrie, de la Cardiff.
Indraznesc sa sugerez ca scenariul a fost pregatit de SUA pentru a se forta o includere a Ucrainei in Alianta. In momentul de fata, SUA nu poate interveni cu trupe in Ucraina pentru a-si proteja Guvernul impus in iarna.
Ofensiva separatistilor, care si-au schimbat tactica, renuntând la lupta de gherila, formând unitati mari, i-a surprins nepregatiti pe ucraineni. Mii de soldati ar fi incercuiti de rebeli, in vreme ce altii au trecut in Rusia.
Se apropie sezonul rece iar economia tarii nu poate face fata iernii. Pur si simplu nu mai sunt bani nici pentru razboi si nici pentru incalzirea si hranirea populatiei. Kievul nu-si poate permite sa nu incheie luptele pâna la caderea zapezii.
Si nu poate invinge in conditiile actuale, asa ca are nevoie de ajutor extern pe care nu-l poate primi decât de la NATO. In mod normal, admiterea in NATO nu se poate face atâta vreme cât exista un conflict in desfasurare; ramâne de vazut daca se va face o exceptie in acest caz.