16 noiembrie 2024
ContrasensÎntr-o lume de realități false, adevărul devine cea mai misterioasă minciună

Într-o lume de realități false, adevărul devine cea mai misterioasă minciună

În lumea captivantă a ficțiunii speculative, suntem deseori martorii unor proiecții uluitoare ale viitorului. Însă când aceste imaginații încep să devină o realitate potențială, ne confruntăm cu dileme etice și sociale profunde. Un exemplu sugestiv este o povestire SF pe care am citit-o mai demult, într-o antologie a distopiilor posibile, despre o epocă în care celebritățile se tem să lase vreo urmă de ADN pentru a evita clonarea lor și vânzarea cărnii lor clonate în restaurantele de lux.

Cu toate că acest scenariu poate părea la prima vedere exagerat sau de domeniul fantasticului, este remarcabil de actual în contextul în care ne aflăm. În prezent, tehnologia Deepfake permite manipularea și generarea de conținut multimedia fals, cu ajutorul inteligenței artificiale. Această tehnologie poate transforma o imagine sau un videoclip într-o înregistrare care pare autentică, dar este, de fapt, complet fabricată.



Astfel, într-o epocă în care conceptul de adevăr devine din ce în ce mai relativ și accesibil, ideea de a clona vedete sau de a crea conținut porno fals cu figuri publice nu mai este atât de departe de realitate pe cât am putea crede. Cu o sumă modestă de bani, oricine poate avea acces la astfel de tehnologii și poate crea materiale compromițătoare despre orice persoană, de la celebrități la politicieni și lideri de opinie sau doar despre vecina de vizavi.

Această evoluție tehnologică ridică întrebări urgente despre intimitatea și siguranța personală în era digitală. Cum putem proteja identitatea noastră și imaginea publică în fața acestor amenințări virtuale? Cum putem distinge între realitate și ficțiune într-o lume în care adevărul poate fi fabricat cu ușurință?

Tehnologia este la un click și la o distanță de doar 10-20 de dolari pe lună. Oricine, și repet, oricine poate să realizeze aceste falsuri, iar marile companii de internet au început să ia măsuri, anunțând că nu aprobă postarea acestor imagini pe serverele lor. Cu toate acestea, dificultatea în controlarea și monitorizarea întregului conținut online, împreună cu viteza și eficacitatea tehnologiilor Deepfake, subliniază necesitatea unor soluții mai ample și colaborative pentru a aborda această problemă în mod eficient.

Este greu de crezut că, într-o epocă în care lupta împotriva dezinformării a dat chix, ba chiar cei care se erijau în cavaleri anti-fake news au început să utilizeze manipularea și falsurile, deci, e greu de crezut că va exista vreun succes în lupta contra deep-fake. Această ironie a destinului evidențiază fragilitatea și complexitatea peisajului informațional contemporan.


Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014