26 decembrie 2024

Într-o lume care a luat-o razna

(sumarul revistei ATENEU, mai 2024)
Și în această ediție, 657, mai 2024, Revista de cultură ATENEU, editată de Consiliul Județean, condusă de Carmen Mihalache, scriitor, critic, eseist, care are în caseta redacțională, dar și colaboratori permanenți, nume de prestigiu, personalități ale literaturii, criticii literare, teatrului, muzicii, filmografiei, cum sunt Dan Perșa, Constantin Călin, Adrian Jicu, Violeta Savu, Ion Fercu, Gheorghe Iorga, Vasile Spiridon, Ozana Kalmuski, Marius Manta, Elena Ciobanu, Ioan Dănilă, Liviu Franga, Cornel Galben, Daniel-Ștefan Pocovnicu samd, propune cititorilor un sumar divers ca genuri și bogat în conținut. Cum îi stă bine unei reviste de cultură, preponderent literară, „reginele” sunt critica și cronica literară, însă nu sunt mai prejos reportajele, cronicile de teatru și muzicale, eseurile, poezia și comentariile.

Numărul pe luna mai este îmbogățit cu o ilustrație de zile mari: lucrări semnate de artistul plastic Vasile Crăiță-Mândră, din expoziția deschisă la Muzeul de artă din Bacău. Încă din pagina a doua, citim cronica pe scurt a unui mare prestigios eveniment, Festivalul ALECSANDRIADA, aflat la ediția a VIII-a, organizatori și moderatori fiind Dumitru Brăneanu și Ioan Dănilă, desfășurat, anul acesta la Onești, fiind nu numai o manifestare dedicată poetului Vasile Alecsandri ci și urmașilor marilor înaintași din familiile Bogdăneștilor și Mușatinilor, autorul Dan Perșa promite o revenire consistentă în ediția următoare a revistei. Despre propagandă și îndoctrinare ne atenționează Adrian Jicu, care publică o analiză („Normalitatea ca paradox”) a recentului volum semnat de profesorul Alexandru Călinescu: „O lume care a luat-o razna.



Câteva reacții de bun simț la ce ni se întâmplă”, o carte care, sugerează cu argumente Adrian Jicu, trebuie citită. De la roman, trecem la teatru, în compania lui Marius Manta, care a fost la recenta montare de pe scena băcăuană: Die(t), o formulă dramatică, hibridă – teatru-dans, regia, coregrafia și autorul piesei fiind, în premieră Alexandru Radu. Despre o altă piesă și un alt teatru, scrie Marian Sorin Rădulescu: Pericle, la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, o piesă și un spectcol de tip renascentist și romantic. Și a fost ediția a XXX-a a singularului festival organizat în România, cel al ACTORULUI, texte, interpretare și creație: Fest Monodrame, de la care ne vin impresii, opinii și critici semnate de Carmen Mihalache și Violeta Savu.

Citim poezie semnată de Radu Andriescu și Marcel Mureșeanu și proză de la Constantin Gherasim și Codruța Perșa. O incursiune și o întrebare din țara ogarului cenușiu „Ce se mai întâmplă pe Mississippi? sunt redate cu inteligență și umor de Elena Ciobanu, iar Ioan Dănilă ne face cunoștință cu un dascăl care ne vorbește despre „Româna europeană”, despre un dascăl emerit și respectul ce i-l poartă și acum: Angela Sterpu despre profesorul Mihai Andrei. Merită citit și răspândit prin clasele școlilor din Bacău.

Despre un concert de gală al ideilor, ne semnalează Ion Fercu, după ce a citit excelentul volum al profesorului și criticului Petre Isachi: „Convorbiri imaginare cu Jorge Luis Borges”. Am mai citit și vă recomand Iulian Bucur – Prietenii Tamarei Antal, Dan Petrușcă – În jurul unui tablou, Constantin Călin – Între breviar şi jurnal, Cornel Simion Galben – Personalităţi băcăuane: Dan Petrușcă, iar la final, o știre care m-a bucurat și o să bucure pe toți cei care au ales filosofia ca scenă a dialogului: la Editura Academiei Române a apărut recent o nouă carte semnată de profesorul, scriitorul, gazetarul de temut, filozoful Ion Fercu.

Cartea poartă titlul: „Nietzsche, sihastrul din noi”, și face parte in colecția Biblioteca de filosofie. Impresionantul eseu enciclopedic va fi prezentat publicului din Bacău (a fost deja aplaudat la Piatra Neamț, remarcat cu excelență de Liviu Antonesei din Iași) în a doua parte a lunii iunie, la Biblioteca Județeană.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img