8 ianuarie 2025

Intoarcere la „dragostea” dintai/Zeci de rebransari la CET

Evadarea din sistemul centralizat de incalzire este, de mai multi ani, un vis al locatarilor de la bloc. Centrala de apartament a ajuns un ideal pentru care bacauanii s-au indatorat la banci, la neamuri si prieteni. Dupa ce au fugit in masa de sistemul centralizat, de Termloc sau de CET, bacauanii au inceput sa se intoarca. Timid, ce-i drept, dar o fac. Anul trecut, peste 60 proprietari de apartamente au solicitat la CET sa intre in sistem. Unii sunt fosti consumatori, altii locuiesc in blocuri preluate de la Termloc.

Familia Petrea locuieste la ultimul etaj al unui bloc de pe strada Letea. In urma cu trei ani sotii Petrea au ajuns la concluzia ca nu mai fac fata din pensie costului ridicat al intretinerii. „Ne-am spus ca o centrala de apartament ne va reduce cheltuielile si ne va oferi confortul dorit, ne-a declarat Constantin Petrea. Anul trecut am ajuns la alta concluzie. Vecinii plateau un milion si jumatate la intretinere, ceea ce ni se parea convenabil. In plus, sotiei ii era teama sa doarma cu centrala pornita. O inchidea seara si in apartament se facea frig&#8221. Familia Petrea si-a rebransat apartamentul in toamna anului trecut. Caloriferele au fost dotate cu robineti termostatati si repartitoare de costuri. „In prima luna am consumat fara restrictie si ne-a venit mult de plata fata de vecini. Acum mentin 16 grade in sufragerie si ceva in plus in dormitor&#8221. Nu au renuntat insa la centrala pe care o considera inca o minune. Cu putin peste 100.000 lei pe luna au apa calda cand doresc. Isi permit sa consume 17-18 metri cubi pe luna, ceea ce in sistem i-ar costa peste un milion de lei.



Pensia nu acoperea intretinerea

Intr-un bloc de pe strada Narciselor doua familii s-au intors in randul consumatorilor de la CET. In urma cu doi ani, Maria Zaharia a luat hotararea de a renunta la caldura si apa calda, caci pensia nu-i permitea sa plateasca pretul acestora. „Mi-a spus o prietena ca ies mai ieftin daca incalzesc doar o camera cu un calorifer electric, ne-a declarat Maria Zaharia. Factura la energie electrica era insa enorma. Ca sa nu mai vorbesc de igrasie si frigul din casa. M-am decis sa montez din nou calorifere. Numai ca pe cele vechi le aruncasem, asa ca a trebuit sa cumpar altele. M-a costat rebransarea peste 3 milioane de lei. Am montat repartitoare si robineti. Pe luna noiembrie am platit 300.000 lei la caldura si apa calda. Nici nu am consumat subventia, asa ca am mai deschis un pic robinetul, sa fie mai cald&#8221.

Bidoanele cu apa calda tineau loc de calorifer

Vecinii, familia Sibisan, s-au hotarat sa se rebranseze cand a inceput contorizarea in bloc. „Doi ani am stat debransati, ne-a declarat Romulus Sibisan. Nu ne place sa fim datori, asa ca am renuntat la caldura. De trei ori pe noapte umpleam bidoane cu apa calda si le puneam in pat. Nu aveam nici o sansa ca din pensie sa ne instalam centrala. Acum suntem multumiti. Am pus calorifere noi si reglam consumul dupa buzunar&#8221. Maria Sibisan spune ca a facut cea mai mare prostie cand a aruncat vechile calorifere de fonta si a trebuit sa dea acum peste doua milioane de lei pe un singur calorifer. Pe lunile octombrie si noiembrie au platit cu 100.000 de lei in plus fata de ajutorul la caldura pe care l-au primit.

Rebransarea se face pe orizontala

Directorul CET, Vasile Dragusanu, spune ca se asteapta ca anul acesta cererile de rebransare sa fie mai numeroase, dupa incheierea contorizarii. „Intentionam sa realizam distributia pe orizontala la apartamentele rebransate, declara directorul Dragusanu. Asta inseamna ca vom instala conducte comune pe casa scarii, iar tevile vor intra in fiecare apartament, dupa modelul celor de gaz&#8221. Noua distributie are printre avantaje si pe acela ca restantierii vor putea fi debransati fara ca aceasta sa-i afecteze pe vecinii care sunt la zi cu plata intretinerii.

Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img