De obicei, artiştii plastici sunt reprezentaţi vizual de opera lor. Mai rar asociem numele lor cu chipul lor de zi cu zi. Asta se întâmplă de puţină vreme, de când arta fotografică s-a impus în lumea culturală.
Astfel, ni se satisface curiozitatea de a-i cunoaşte „live” pe cei care şi-au încastrat sufletul şi imaginaţia într-o operă de artă.
Un asemenea demers a fost realizat de către doi băcăuani, un muzeograf şi un artist fotograf. Emilian Berceanu şi Ovidiu Ungureanu au ales să aducă în faţa publicului, cu ajutorul obiectivului foto, atmosfera în care se nasc operele de artă a zece pictori băcăuani.
Munca lor de peste un an de zile au adunat-o între coperţile unui album de înaltă ţinută cu titlul „Ateliere băcăuane. Portrete de artişti”.
Ei l-au oferit publicului într-un eveniment desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Muzeul de Artă de pe strada Nicolae Titulescu.
Vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 17.00, vizitatorii au putut fi martorii unui melanj vizual în care fotografia şi filmul au făcut casă bună cu pictura. Rolul de gazdă a fost asumat de către pictorul Dionis Puşcuţă, şeful secţiei de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.
„Ni se reproşează de ce pictorii profesionişti nu pictează în stradă. Nu l-aş putea vedea niciodată pe domnul Ilie Boca pictând ca un artist de bâlci, stând la tarabă şi expunându-şi lucrările. Artistul profesionist are nevoie de intimitatea atelierului”, a subliniat Dionis Puşcuţă.
El a parcurs întreg albumul, prezentându-i personajele surprinse între paginele sale. Rând pe rând, au fost aduşi la rampă pictorii Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Marius Crăiţă-Mândră, Vasile Crăiţă-Mândră, Ovidiu Marciuc, Ion Mihalache, Carmen Poenaru, Ştefan Pristavu, Dionis Puşcuţă şi Aurel Stanciu.
Emoţiile au atins punctul culminant în clipa prezentării regretatului artist plastic Ovidiu Marciuc, cel care cu doar un an în urmă a luat grăbit trenul spre Eternitate. Realizatorii albumului au reuşit să redea, prin ultimele imagini surprinse în atelier după dispariţia sa, spiritul său nemuritor.
În ceea ce-i priveşte pe cei doi autori, cu greu învingându-şi emoţiile, ei au dat glas recunoştinţei lor.
„Am încercat să facem un fel de recuperare a memoriei contemporane prin acest album. Am dorit să adunăm atât cât s-a putut din clipele care acum prea des se schimbă şi să le încremenim între aceste coperţi unde au să rămână pentru cei care vor dori să afle ce s-a întâmplat în frumoasa viaţă culturală a Bacăului”, a mărturisit Emilian Berceanu, directorul Asociaţiei „Conştiinţa Europeană” sub auspiciile căreia a fost realizat acest album, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Bacău.
Artistul fotograf Ovidiu Ungureanu, proaspăt membru al UAP Bacău, a ales să mulţumească tuturor celor care au făcut posibil acest demers.
„Mulţumesc tuturor artiştilor care m-au primit în atelierele lor. Mă consider norocos pentru faptul că ei m-au primit în intimitatea lor şi m-au lăsat să-i privesc şi să-i observ cum lucrează”, a spus Ovidiu Ungureanu. Lansarea albumului a beneficiat de atmosfera unei expoziţii care însumează o parte din operele plastice ale celor 10 pictori, expoziţie care poate fi vizionată la parterul Muzeului de Artă până în luna mai 2018.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.